Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2005

Δρόμοι της Θεσσαλονίκης

Έχουμε επιβάλλει στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα απάνθρωπο πρόσωπο. Το μεγάλο πλήθος των αυτοκινήτων, τόσο στους δρόμους, όσο και πάνω στα πεζοδρόμια, η συνακόλουθη μόλυνση και τέλος οι απάνθρωπες συμπεριφορές μας ως συνέπεια των παραπάνω, δεν μπορούν παρά να καθιστούν τη «βόλτα» στην πόλη ανάμνηση.

Ωστόσο, η άνοδος της οδού Αγγελάκη, πλάι στα στούντιο των ραδιοφωνικών σταθμών, η θεά των φωτισμένων κάστρων στο φόντο, η περιδιάβαση της οδού Κορομηλά, τα στενά της Λεόντος Σοφού με τις παλιές και ετοιμόρροπες αποθήκες με όλα εκείνα τα μυρωδάτα προϊόντα, η αγορά του Καπάνι αργά το απόγευμα, παραμένουν διαδρομές που εκτιμώ ιδιαίτερα.

Αυτές οι οδοί κρύβουν ένα άλλο άρωμα της πόλης. Ίσως από εκεί κάπου να ανασύρονται μνήμες εφηβικές. Τότε που μαζευόμαστε στα bar της Κορομηλά, στο Tilt και στο Penny Lane’s για μια μπύρα. Τότε που ροκαμπιλάδες και πανκιά μάχονταν για λίγα περισσότερα μέτρα πεζοδρομίου, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του αστυφύλακα του οικείου αστυνομικού τμήματος.

Οι τριάντα και κάτι αυτής της πόλης βγάζουν τα μωρά τους βόλτα στην παραλία και πίνουν τον καφέ τους από σπίτι σε σπίτι. Ακούνε τα soundtracks της «Πολίτικης Κουζίνας», διαβάζουν «Το Βήμα» κάθε Κυριακή και δραπετεύουν με τη φωνή του Γιώργου Τούλα κάθημερινά στις 9.00 το πρωί από τον 9.58. Αλήθεια τι το φρέσκο, ποια προοδευτική φωνή υπάρχει στην πόλη;

Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2005

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»;

Αν και μονάχα καταγγελτικά γραμμένο, δίχως κάποιες προτάσεις,το κείμενο του Γ. Μπουρίτη, με τίτλο: ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΣ «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», πυροδοτεί μια σειρά προβληματισμών.

Τι σκέφτεστε σχετικά με τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία; Τι υποχρεούμαστε, λόγω Ε.Ε. να αλλάξουμε στο χώρο της εκπαίδευσης και πως κρίνετε τα όσα διαδρματίζονται στη Μ. Βρετανία όπου ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί χρηματοδοτούν σχολεία, ορίζουν προγράμματα σπουδών και ρυθμίζουν μέχρι και τις λειτουγίες των συλλόγων διδασκόντων;

Μπαίνουν δίδακτρα στα Γερμανικά Πανεπιστήμια

Μήπως πέφτει και το "οχυρό" της Γερμανίας στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Αν και ακόμη δεν έχουμε μάθει λεπτομέρειες για το πως θα έχουν πρόσβαση οι νέοι των χαμηλότερων εισοδημάτων, ωστόσο είναι ενδεικτικό προς τα που κατευθυνόμαστε.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 20, 2005

Σουβενίρ ντροπής από το Ιράκ

Έκαναν το γύρo του κόσμου, προκάλεσαν σάλο στη Βρετανία και πυροδότησαν για άλλη μια φορά το σύνθημα: "Bring Our Boys Back Home". Είναι οι φωτογραφίες ντροπής που μαρτυρούν τη φρίκη του πολέμου ο οποίος ουδέποτε τελείωσε. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εμπορικών ΜΜΕ στις δυο όχθες του Ατλαντικού να ξεχαστεί το θέμα του Ιράκ, οι πρόσφατες αποκαλύψεις αποδεικνύουν την αποκτήνωση του ανθρώπου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ξύπνησαν οι μνήμες από τα βασανιστήρια των φυλακών Αμπού Γκράιμπ. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 50.000.000 δολάρια ξοδεύονται για την ορκωμοσία του Μπους. Πόσο ακόμη να επιτρέπουμε αυτήν την παράνοια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Η ανάμνηση της εξαγγελίας από την κυβέρνηση για «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία» μας γέμισε με ελπίδες για το μέλλον. Ο διά-λογος είναι κάτι σαν το ταγκό: απαιτεί δύο για να χορευτεί σωστά. Περιμέναμε για την πρόσκληση όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο ποτέ ο ταχυδρόμος δεν κτύπησε την πόρτα των εκπαιδευτικών.

Η αναγγελία του "Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία" για τις 21 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Κι αυτό γιατί δεν έχει καθοριστεί "η θεματολογία, η διαδικασία συζήτησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του", όπως επισημαίνει το σχετικό δελτίο τύπου της Ο.Λ.Μ.Ε.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2005

«Διαπλοκή αλά Αμερικανικά ..»

Ο Στέλιος Κούλογλου και η εκπομπή "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα" τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2005 , στις 10:00 το βράδυ απο την ΝΕΤ, παρουσιάζουν τη «ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΑΛΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ..»

Πολλοί απέδωσαν την πρόσφατη νίκη του Τζώρτζ Μπους στην συντηρητική στροφή της αμερικανικής κοινωνίας - καθώς και στην μαζική προσέλευση των φανατικών θρησκευόμενων στις κάλπες. Ορισμένοι χαρακτήρισαν τους Αμερικανούς πολίτες απολίτιστους ή και χαμηλής νοημοσύνης. Ξέρουν όμως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα τους και στον κόσμο; Είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες για να ψηφίσουν; Οι έρευνες, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Μπους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στο Ιράκ υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής και ότι ο Σανταμ Χουσείν είχε σχέσεις με την Αλ Καίιντα. Νομίζουν ακόμη ότι ο πόλεμος εξελίσσεται καλά και το Ιράκ προοδεύει. Γιατί αυτές τις ειδήσεις βλέπουν στην τηλεόραση.

«Στις ΗΠΑ ο κόσμος νομίζει ότι πληροφορείται μέσα από τα εκατοντάδες κανάλια και τις εφημερίδες», απαντά ο Μαρκ Γκρίσπιν Μίλερ, καθηγητής στα ΜΜΕ. «Στην πραγματικότητα έχει την πληροφόρηση που είχαν οι άνθρωποι τον 12ο αιώνα». Με αφορμή την ορκωμοσία του Τζώρτζ Μπους για την δεύτερη θητεία του, το ΡΧΣ αποκαλύπτει το τεράστιο κύκλωμα της διαπλοκής στις ΗΠΑ. Για να βρουν το "πολιτικό χρήμα" που χρειάζονται για την προεκλογική εκστρατεία και τις διαφημίσεις, οι πολιτικοί δίνουν ανταλλάγματα στις μεγάλες εταιρείες: αποκαλυπτικά βίντεο γυρισμένα από τον Λευκό Οίκο, δείχνουν τον αμερικανό πρόεδρο να υπόσχεται ότι θα καταρτίσει τους νόμους που επιθυμούν οι χρηματοδότες του, παρά τις αντιρρήσεις του υπουργού περιβάλλοντος.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν τα ΜΜΕ προτιμούν να κλείσουν συμφωνίες με την κυβέρνηση παρά να ενημερώσουν το κοινό: απόρρητα έγγραφα από τις καθημερινές οδηγίες τηλεοπτικών καναλιών προς τους συντάκτες δείχνουν πως σχεδιάζεται η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Ένα από τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα ελέγχεται από εταιρεία που παράγει οπλικά συστήματα και επομένως έχει συμφέρον να προωθήσει τον πόλεμο. Και στην αποθέωση της διαπλοκής, οι εταιρείες αυτών που σχεδίασαν τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως η Χαλιμπέρτον του αμερικανού αντιπρόεδρου Ντικ Τσένυ, επωφελούνται από τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του . Ο γιος Μπους διατάζει τον πόλεμο, ο πατέρας του και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κερδίζει χρήματα από μια εταιρεία εξοπλισμών στην οποία είναι τώρα σύμβουλος..

Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια ….

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2005

Το άλλο, κρυφό τσουνάμι

Οι εκκλήσεις για φιλανθρωπική βοήθεια για τα θύματα των φονικών τσουνάμι συνεχίζονται και στα σχολεία. Ωστόσο θα οφείλαμε να συζητάμε με τα παιδιά όσα υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια των δυσάρεστων συναισθημάτων που γεννούν οι εικόνες των δυστυχισμένων ανθρώπων στα ΜΜΕ.

Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε ένα κοινωνικό σύστημα στο οποίο έχουμε από καιρό αποφασίσει ότι η φιλανθρωπία δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Καιρός να πιστέψουμε ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ασία και την Αφρική.

Όσο η προσοχή μας είναι στραμμένη αποκλειστικά και μόνο στις εικόνες των ΜΜΕ για τις φυσικές καταστροφές, τόσο το μόνο που θα επουλώνεται θα είναι η επιφάνεια και όχι η ρίζα του προβλήματος.

Τι δεν γνωρίζουν τα παιδιά – και όχι μόνον!
Πριν δυο εβδομάδες έκθεση των Ενωμένων Εθνών ανάφερε ότι περισσότερα από 29.000 παιδιά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα κακής διατροφής και ασθενειών οι οποίες ωστόσο είναι δυνατό να αποφευχθούν. Έτσι, το χρόνο πάνω από 10.000.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους!

20.000 άμαχοι πολίτες στο Ανατολικό Τιμόρ σφαγιάστηκαν από το στρατό της Ινδονησίας, με την ανοχή της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Στο Αφγανιστάν με τους 25.000 νεκρούς άμαχους, το καθαρό νερό είναι άγνωστο και ο θάνατος των παιδιών μια καθημερινή εικόνα.

Στο Ιράκ, σύμφωνα με αναφορά της Unicef του προηγούμενου μήνα, η κακή διατροφή των παιδιών Ιράκ έχει διπλασιαστεί λόγω της κατοχής. Η παιδική θνησιμότητα βρίσκεται σε αντίστοιχο επίπεδο με εκείνης στο Μπουρούντι, υψηλότερη από εκείνο της Αϊτής και της Ουγκάντα. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και αυξανόμενη φτώχεια. Ο καρκίνος, και ειδικά αυτός των πνευμόνων, σκοτώνει μεγάλες μερίδες πληθυσμού. Περισσότερα από 700 σχολεία καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς.

Γιατί αγνοούμε τις καταστροφές τις οποίες προκαλεί ο άνθρωπος;
Οι παραπάνω καταστροφές από τον ίδιο τον άνθρωπο αγνοούνται σκόπιμα από τα ΜΜΕ. Για την καταστροφή των τσουνάμι κινητοποιήθηκαν μη κυβερνητικοί οργανισμοί, κυβερνήσεις, ιδιώτες κ.α. Αυτό αποκαλύπτει μια φρικτή αλήθεια σχετικά με τη συλλογικά αποδεκτή παραπλάνησή μας από τα ΜΜΕ.

Φανταστείτε καθημερινά τα φύλλα των μεγαλύτερων εφημερίδων, τα websites και τα blogs, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους διευθυντές των σχολείων και τους ιερείς λατρείας των θεών μας να προωθούσαν το μήνυμα: "29.000 παιδιά πέθαναν χθες από αποτρέψιμες ασθένειες και κακή διατροφή".

Φανταστείτε στη συνέχεια να ανακοίνωναν τα νούμερα όσων αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα από το υπερβολικό φαγητό των "άγιων ημερών", τα χρήματα που καταναλώθηκαν σε τζόγο, αρώματα και διαφήμιση και ένα σωρό άλλα άχρηστα αντικείμενα προς τέρψη της καταναλωτικής μας υστερίας, τον αριθμό των εορτο-δανείων και διακοπο-δανείων. Και προσθέστε αναφορές για προσπάθειες των κυβερνήσεων μείωσης των φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα, αντί αναδιανομής του πλούτου.

Αν όλα τα παραπάνω ήταν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας, τότε δεν θα αργούσε η μέρα ενός παγκόσμιου ξεσηκωμού κατά του κοινωνικού συστήματος, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πόνο ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ εκείνον που προκάλεσε το τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές.

Διακρίσεις μεταξύ ανθρώπινων θυμάτων
Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, με τις εκάστοτε ηγεσίες του, τις φυσικές καταστροφές και τα θύματά τους και σε εκείνες τις καταστροφές και θύματα τα οποία προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος μέσω των κοινωνικών συστημάτων τα οποία επιβάλλει και μέσω του πολέμου.

Στην πρώτη περίπτωση προκαλείται μια παγκόσμια κινητοποίηση αντιμετώπισης των συνεπειών της φυσικής καταστροφής . Κανένας μας δεν είναι υπεύθυνος, κανένας δεν αισθάνεται ένοχος για την υπερ-κατανάλωση φυσικών πόρων και κανείς δεν κινητοποιείται για να προκαλέσει το κατεστημένο το οποίο ελέγχει και χρηματοδοτεί τα ΜΜΕ. Η ιστορία των τσουνάμι είναι προβλέψιμη. Η αντιμετώπισή της δεν θίγει τον τρόπο αναδιανομής του παγκόσμιου πλούτου. Άρα, όλα μέλι γάλα, με ολίγη από συναίσθημα και δάκρυ...

Καθήκον των σύγχρονων εκπαιδευτικών είναι να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους της εκπαίδευσης των νέων σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και να στρέψουμε τη δράση μας στη συλλογική ανα-δόμηση των παγκόσμιων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Το υπουργείο Παιδείας και η ανταγωνιστικότητα

Έκκληση προς την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, για την κατάσταση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απευθύνει, ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος K. Μπήτρος. Στο σχετικό του άρθρο στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, διαγράφεται καθαρά η αναλγησία και η στασιμότητα του συστήματος το οποίο επιβεβαιώνει την σταδιακή αποδυνάμωση του χώρου της δημόσιας εκπαίδευσης.

Διαβάζω ωστόσο ότι "τα θέματα της εκπαίδευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως στις 21 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εθνικός διάλογος για την παιδεία και στην πρώτη συνεδρίαση θα είναι παρών ο πρωθυπουργός. Επίσης ανέφερε πως η κυβέρνηση στοχεύει να υπάρξει ποιότητα και αναβάθμιση στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα."

Αναρωτιέμαι ποιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν, αν θα ακουσθούν διαφορετικές από τις κρατούσες αντιλήψεις και αν θα υπάρξει κάποια σοβαρή στροφή στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων.

Τρίτη, Ιανουαρίου 11, 2005

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

Ο Χρήστος Κάτσικας από το χώρο της εκπαίδευσης καυτηριάζει - κατόπιν ερευνών - την τρέχουσα κατάσταση στο χώρο της Παιδείας. Η διαρκώς αυξανόμενη υπό-χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και των σχολείων, έχει ως μόνο επακόλουθο την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οφείλουμε να δράσουμε προς μια ανα-κατεύθυνση της Παιδείας με γνώμονα την ανάπτυξη της κοινωνίας μέσω της εκπαίδευσης.

Θετική θα ήταν μια πρόταση για την αλλαγή πλεύσης, πέρα από τον εντοπισμό των προβλημάτων από ολόκληρη την προοδευτική κοινότητα.

Ολόκληρο το άρθρο στο site της Έδρας της Εκπαίδευσης.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2005

Πάνω από 20 εκατομμύρια € - ψίχουλα κάτω από την επιφάνεια !!!

Ένα πραγματικά μεγάλο ποσό το οποίο ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια € προσέφεραν οι πολίτες της Ελλάδας στον τηλεμαραθώνιο τον οποίο στήριξαν αρκετά από τα ελληνικά ΜΜΕ με πρωτοβουλία της ΕΡΤ.

Ωστόσο αυτό που λίγοι συζητούν στα panels είναι όσα υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια των δυσάρεστων συναισθημάτων που γεννούν οι εικόνες των δυστυχισμένων ανθρώπων.

Πριν δυο εβδομάδες σε έκθεση των Ενωμένων Εθνών αναφερόταν ότι περισσότερα από 29.000 παιδιά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα κακής διατροφής και ασθενειών οι οποίες ωστόσο είναι δυνατό να αποφευχθούν. Έτσι, το χρόνο πάνω από 10.000.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους!

Η διαφορά ανάμεσα στην σχεδόν παντελή έλλειψη κάλυψης από τα ΜΜΕ αυτής της συνεχόμενης καταστροφής από τον ίδιο τον άνθρωπο και εκείνης που προκάλεσε το τσουνάμι, αποκαλύπτει μια φρικτή αλήθεια σχετικά με τη συλλογικά αποδεκτή παραπλάνησή μας από τα ΜΜΕ!

Φανταστείτε καθημερινά τα φύλλα των μεγαλύτερων εφημερίδων, τα websites και τα blogs, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους ιερείς λατρείας των θεών μας να προωθούσαν το μήνυμα: "29.000 παιδιά πέθαναν χθες από αποτρέψιμες ασθένειες και κακή διατροφή".

Φανταστείτε επίσης να παρουσίαζαν τα νούμερα όσων αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα από το υπερβολικό φαγητό των "άγιων ημερών", τα χρήματα που καταναλώθηκαν σε τζόγο, αρώματα και διαφήμιση και ένα σωρό άλλα άχρηστα αντικείμενα προς τέρψη της καταναλωτικής μας υστερίας, τον αριθμό των εορτο-δανείων και διακοπο-δανείων. Και προσθέστε αναφορές για προσπάθειες των κυβερνήσεων μείωσης των φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα, αντί αναδιανομής του πλούτου.

Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω ήταν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, τότε δεν θα αργούσε η μέρα ενός παγκόσμιου ξεσηκωμού κατά του κοινωνικού συστήματος το οποίο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τόσο πόνο, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ εκείνον που προκάλεσε το τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές.

Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή διάκριση ανάμεσα στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ και οι άνθρωποί τους τις φυσικές καταστροφές από αυτές που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος μέσω των κοινωνικών συστημάτων τα οποία επιβάλλει.

Στην πρώτη περίπτωση προκαλείται μια παγκόσμια κινητοποίηση αντιμετώπισης των συνεπειών της. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος, κανένας δεν αισθάνεται ένοχος για την υπερ-κατανάλωση φυσικών πόρων και κανείς δεν κινητοποιείται για να προκαλέσει το κατεστημένο το οποίο ελέγχει και χρηματοδοτεί τα ΜΜΕ. Η ιστορία των τσουνάμι είναι προβλέψιμη. Η αντιμετώπισή της δεν θίγει τον τρόπο αναδιανομής του παγκόσμιου πλούτου. Άρα, όλα μέλι γάλα, με ολίγη από συναίσθημα και δάκρυ...

Οι προοδευτικές κοινότητες οφείλουν να λάβουν το μήνυμα: όταν οι άνθρωποι καλούνται να συνεισφέρουν το κάνουν με γενναιοδωρία. Αρκεί να έχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Ωστόσο καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους και να στρέψουν τη δράση των ανθρώπων στη συλλογική αναδόμηση των παγκόσμιων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Όσο η προσοχή είναι στραμμένη αποκλειστικά και μόνο στις φυσικές καταστροφές, τόσο το μόνο που θα επουλώνεται θα είναι η επιφάνεια και όχι η ρίζα του προβλήματος. Και τόσο περισσότερο οι άνθρωποι του κατεστημένου θα χαίρονται...

Δευτέρα, Ιανουαρίου 03, 2005

Τηλεμαραθώνιοι προσφοράς από ελληνικά ΜΜΕ

Με χαρά διαπιστώνω ότι πολλά ελληνικά ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για μαραθώνιους πορσφοράς στα θύματα των καταστροφών. Πέρα από την κρατική ΕΡΤ, ο ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ και άλλα ΜΜΕ προχωρούν σε παρόμοιες κινήσεις.

Στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημιουργήσαμε το αφιέρωμα: "Βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι" όπου μπορείτε να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες για το που και πως να στείλετε τη βοήθειά σας.

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2005

Τηλεμαραθώνιος ΕΡΤ

Η ΕΡΤ ξεκινά το δικό της τηλεμαραθώνιο για τη βοήθεια των ανθρώπων της νοτιοαναταλικής Ασίας. Το πρόγραμμά της προσαρμόζεται ειδικά για το σκοπό αυτό από την Τρίτη στις 05.45 έως και την επόμενη ημέρα Τετάρτη τα ξημερώματα. Αποδεικνύει έτσι τα όσα καλά έχει ο δημόσιος χαρακτήρας του μέσου, απαγκιστρωμένος από τις ανάγκες του κέρδους και μόνον.

Ελπίζω τα υπόλοιπα εμπορικά ΜΜΕ της χώρας να κατορθώσουν να ενώσουν τις φωνές τους με αυτήν της ΕΡΤ, θυσιάζοντας το κέρδος τους για το κοινό καλό.

Σάββατο, Ιανουαρίου 01, 2005

Επειγόντως βοήθεια!

Καθώς παρακολουθούμε αποσβολωμένοι, ή αποχαυνωμένοι από την καλοπέρασή μας, τον αριθμό των θυμάτων στην νοτιοανατολική Ασία να αυξάνεται, όλο και περισσότεροι στον αναπτυγμένο κόσμο αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας.

Όσοι θέλουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους μπορούν να απευθυνθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση της Αρχιεπισκοπής "Αλληλεγγύη", τηλέφωνο: 210-8559 039, Ανοιχτή Γραμμή 800 1137 777 και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, οι οποίες από κοινού ανέλαβαν να συγκεντρώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Επίσης οιπαρακάτω τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν διατεθεί για την προσφορά της οικονομικής μας υποστήριξης:

Αγροτική Τράπεζα: 00201 091 00046
Eurobank: 026053 0200 1566 46762
Τράπεζα Πειραιώς: 505 401812 9257

Πανελλάδική γραμμή κλήσης 24ωρης λειτουργίας δημιούργησε η UNICEF για τις δωρεές πολιτών: 801 500 12345

Ωστόσο, ελέγξτε πολύ καλά τους αποδέκτες των δωρεών σας καθώς έκαναν την εμφάνισή τους οργανώσεις - απάτες οι οποίες εκμεταλλέυονται προς ίδιον όφελος όσα δέχονται από τους πολίτες. Ένα επιπλέον σοβαρό ρόλο καλούνται να διαδρματίσουν τα ΜΜΕ καθώς η ακριβής και έγκυρη ενημέρωση αποτελεί καίριο ζήτημα και σε αυτήν την περίπτωση.

Το Google.com και το Yahoo.com, έχουν τοποθετήσει στην πρώτη σελίδα τους συνδέσμους προς οργανισμούς οι οποίοι δέχονται προσφορές πολιτών.

Είναι δυσάρεστο που τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν ξεκινήσει μια κοινή πανεθνική προσπάθεια βοήθειας των πληγέντων ανθρώπων. Στις τηλεοπτικές μας οθόνες κυριαρχούν τα βαρετά και άκρως αποκρουστικά shows με τις χιλειοειπωμένες ατάκες.

Είναι καιρός τα ΜΜΕ να αναλάβουν την εύθύνη όχι μόνο της ακριβούς μας ενημέρωσης, αλλά και της μετάδοσης μηνυμάτων με ανθρωπιστικό χαρακτήρα που θα απλώνονται σε ευρύτερα ανθρώπινα δίκτυα. Επίσης είναι θλιβερό πόσο ελάχιστα εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για την προώθηση παρόμοιου τύπου μηνυμάτων. Αναμένουμε να δούμε websites και blogs να οργανώνουν την ενημέρωση και να προωθούν ιδέες για αποτελεσματικότερη βοήθεια.