Τετάρτη, Ιανουαρίου 31, 2007

Υπάρχει και το "ελληνικό μοντέλο"

Ο διάλογος για το σουηδικό μοντέλο παρουσία Σημίτη - Πέρσον δεν αποκάλυψε τίποτα που να μην έχει ήδη αποφανθεί ένας απλός νους. Κανένα οικονομικό, διαχειριστικό, διοικητικό μοντέλο, όσο πετυχημένο και αν είναι, δεν μπορεί να "αντιγραφεί" και "επικολληθεί" από μια Α κοινωνία σε μια άλλη, έστω Β. Ορισμένες φορές απορώ πως αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, απαιτούν διασκέψεις επί διασκέψεων...
«Να βρείτε τη λύση σας, η πολιτική παίζεται σε τοπικό επίπεδο, ξεκινάει πάντα από το σπίτι μας»,
απάντησε ο Σουηδός όταν ρωτήθηκε εάν το σουηδικό μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί αλλού.

Αρχίζω να πείθομαι ότι η ανικανότητα, η κουτοπονηριά και ο τομαρισμός, η καπατσοσύνη, το φιλότιμο και η σπιρτάδα, δηλαδή ένα εκρηκτικό μείγμα από θετικά και αρνητικά έχουν δημιουργήσει το "ελληνικό μοντέλο". Ένα μόρφωμα που μας πληγώνει, μας κουρελιάζει και εκνευρίζει καθημερινά. Που άλλοτε μας κάνει ελαφρά να χαμογελάμε. Όσους δηλαδή προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι από τη δουλειά ή από το... "ΣΤΟΙΧΗΜΑ".

Κανείς δεν γνωρίζει τα όρια αυτού του εξαμβλώματος made in Greece. Αλλά όσο η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το ποιο μοντέλο θα αντιγράψουμε και όχι γύρω από τις λύσεις που ταιριάζουν σε εμάς, τόσο θα επιτείνεται η κακή πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007

Αλλαγή κλίματος: ο φαύλος κύκλος

Για τους 2000 επιστημόνες που μελετούν την αλλαγή του κλίματος δεν χωρά πλεόν καμία αμφιβολία. Η άνοδος της επίγειας θερμοκρασίας καθώς και εκείνης των ωκεανών, η άυξηση της στάθμης των θαλασσών και η δραματική μείωση των πάγων της Αρκτικής τα τελευταία 35 χρόνια οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι προβλέψεις είναι περισσότερο δυσοίωνες από τις αρχικές. Ο θερμότερος πλανήτης προκαλεί αύξηση στην εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών. Αυτό συνεπάγεται την επιδείνωση του φιανομένου του θερμοκηπίου, καθώς και περαιτέρω αδυναμία του πλανήτη να απορροφήσει το παραγόμενο από τον άνθρωπο CO2.

Διάβασε περισσότερα για την αναμενόμενη αναφορά του βρετανικού Ιntergovernmental Panel on Climate Change στο σημερινό άρθρο του βρετανικού Independent με θέμα: "Global Warming: The vicious circle".

Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007

"Μην μασάτε" ή "Μην ακούτε"; Ιδού η απορία...

«Μη μασάτε, οι εκλογές αργούν» παρατήρησε ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση με βουλευτές. Κατά κυβερνητικούς ο πρωθυπουργός είπε "μην ακούτε αυτά που λέγονται" και όχι "μη μασάτε".

Τα κεμπάπ ταιρίαζουν με την πρώτη εκδοχή, αλλά πέρα από το στυλάκι Καραμανλή, έχουμε και σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε στη χώρα...

Μοντέρνες δουλειές

του Διονύση Χαριτόπουλου, ΤΑ ΝΕΑ , 07/12/2002
'Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η εργασιακή σκλαβιά επανήλθε λουστραρισμένη, αλλά εξίσου εξοντωτική. Η μοίρα του σπουδασμένου εργαζόμενου είναι δυσμενέστερη από του αγράμματου εργάτη Ο πραγματικός πλούτος της χώρας παράγεται στο χωράφι και στο εργοστάσιο· γι' αυτό οι αγρότες και οι εργάτες δεν διανοήθηκαν ποτέ να επικαλεστούν κάποια νεφελώδη ιδεολογήματα για τη δουλειά τους.

Η προσφορά τους είναι αυταπόδεικτη.

Αντιθέτως, οι απασχολούμενοι στον τριτογενή τομέα, των υπηρεσιών, δεν αρκούνται στην υψηλότερη αμοιβή που εισπράττουν· αγωνιούν να δώσουν και ανώτερο νόημα σ' αυτό που κάνουν.

Το επάγγελμα έγινε ιδεολογία.

Ο καλώς εννοούμενος επικερδής χαρακτήρας του αποσιωπάται συστηματικά και προβάλλεται κατά κόρον σαν ζωτική ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο. Οι χρηματιστές κόπτονται για την "ανάπτυξη", οι διαφημιστές μοχθούν για την "επικοινωνία", οι ασφαλιστές χτίζουν την "ασφαλιστική συνείδηση" κ.ο.κ.

Εξ ου και το καταγέλαστο ορισμένων ότι ασκούν λειτούργημα.

Η κοινωνία, που διευθύνεται από τους εγγράμματους, έχει περί πολλού αυτά τα επαγγέλματα και περιφρονεί εξόφθαλμα τον αγρότη και τον εργάτη. Απόδειξη, ότι τους αμείβει με τα χαμηλότερα των εισοδημάτων και τους επιφυλάσσει πενιχρές συντάξεις και ανεπαρκέστατη υγειονομική περίθαλψη.

Ουδείς ζηλεύει τη μοίρα τους.

Οι νέοι ονειρεύονται να σπουδάσουν για να κάνουν καριέρα σε κάποια από τις μοντέρνες και αστραφτερές δουλειές. Αυτές έχουν πέραση· προσφέρουν υψηλές αμοιβές και απείρως υψηλότερο κοινωνικό στάτους.

Δεν υποψιάζονται καν πως η καριέρα είναι η δική τους κοιλάδα των δακρύων.

Για να πετύχεις σ' αυτές τις δουλειές, το παν είναι να ξέρεις να πουλάς τον εαυτό σου.
Να είσαι αυτό που επιθυμεί ο άλλος να είσαι. Αλλού σε θέλουν τολμηρό και επιθετικό και αλλού μετρημένο και αξιόπιστο. Οι απαιτήσεις αλλάζουν ανάλογα με τον κλάδο· άλλο σέιλς κι άλλο φαϊνάνς. Αυτή την κωμωδία του αγκρέσιβ ή του ριλάιαμπλ δεν θα σταματήσεις ποτέ να την παίζεις· αυτή θα σε κρατάει στη δουλειά. Επίσης, από τη μέρα που θα εισέλθεις σε κάποιον κλάδο, θα πρέπει να ασπαστείς και τις ιδεοληψίες του· σαν να μυείσαι σε θρησκευτική αίρεση.

Ο κλάδος υπεράνω όλων.

Είναι ο ιερός δεσμός που προστατεύει και ανυψώνει τα μέλη του, ασχέτως των εσωτερικών ανταγωνισμών. Με αυτή τη συντεχνιακή αντίληψη της χειρίστης μορφής οι "συνάδελφοι" θωρακίζουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και διεκδικούν από την κοινωνία διαρκώς και νέα προνόμια.

Μαζί με την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων επαγγελμάτων εισήχθη και η δυτική νοοτροπία του ολοκληρωτικά αφοσιωμένου στη δουλειά του προτεστάντη. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι υπάλληλοι στην εταιρεία είναι τρομαχτικός. Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η εργασιακή σκλαβιά επανήλθε λουστραρισμένη, αλλά εξίσου εξοντωτική. Η μοίρα του σπουδασμένου εργαζόμενου είναι δυσμενέστερη από του αγράμματου εργάτη.

Το καθορισμένο ωράριο θεωρείται παρωχημένη αντίληψη, και η αμοιβή για υπερωρίες είναι αδιανόητη. Οι υπάλληλοι δουλεύουν εντυπωσιακά περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες από τον νόμο, απασχολούνται Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς την ανάλογη αμοιβή.
Τα εξοντωτικά 12ωρα και 14ωρα δουλειάς είναι νον στοπ. Η μεσημβρινή σιέστα έχει
τεθεί πλέον και στη χώρα μας υπό διωγμόν· κατάντησε μομφή. Λένε "αυτός κοιμάται
μεσημέρι" εννοώντας πως είναι εκτός πνεύματος· εν ολίγοις ακατάλληλος.

(Αν οι επιστήμονες μπορούσαν να καταθέσουν δημοσίως για τις ευεργετικές ιδιότητες του μεσημβρινού ύπνου, θα είχε καταρρεύσει προ πολλού το δυτικό εργασιακό μοντέλο. Ο ύπνος του μεσημεριού είναι βάλσαμο για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία και, εννοείται, συμβάλλει καίρια στη μακροβιότητα. Είναι κατά πολύ πιο απαραίτητος και ζωογόνος από όλες τις "χελθ" βιταμίνες, τα "σπα" και τις λοιπές τεχνικές στήριξης του ανθρώπινου οργανισμού.)

Ο ευπρεπής μισθός και ίσως κάποιο ετήσιο μπόνους που παρέχουν οι εταιρείες στα μοντέρνα εργατόσκυλα δεν αντισταθμίζουν τις ατελείωτες ώρες πρόσθετης δουλειάς. Γι' αυτό υπάρχουν συνήθως και κάποιες έξτρα παροχές κολακείας· το ωραίο γραφείο (με παράθυρο ή όχι, ανάλογα με τη θέση σου στην ιεραρχία της επιχείρησης) και κάποιοι φανταχτεροί τίτλοι, που ουσιαστικά δεν σημαίνουν τίποτα. Προβιβάζεσαι σε εξέκιουτιβ, σίνιορ εξέκιουτιβ, κοoρντινέιτορ, σουπερβάιζορ, νταϊρέκτορ, βάις πρέζιντεντ, τσιφ, μέλος του εξέκιουτιβ μπορντ και άλλα του σωρού και χωρίς νόημα.

Η μακροβιότητα της καριέρας σε μια σύγχρονη εταιρεία κρίνεται από δύο βασικά στοιχεία: την όλο και μεγαλύτερη "τρέλα" για δουλειά και το λόγιαλτι (την πιστότητα) στην εταιρεία και στους στόχους της.

Επίσης, είναι απαραίτητο να συμμεριστείς κάποιες νέες "αξίες". Όπως το σχιζοφρενικό "άλλο δουλειά κι άλλο φιλία", λες κι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει αναστολή αισθημάτων. Ή το δόγμα ότι με κάθε θυσία πρέπει να φέρεις σε πέρας τη δουλειά που σου ανέθεσαν.

Όλα αυτά καλύπτονται με την πρόστυχη στρεψοδικία του σωστού "επαγγελματία". Που σημαίνει ότι, προκειμένου να γίνει η δουλειά σου, όλα επιτρέπονται· η δουλειά προηγείται κάθε ανθρώπινου αισθήματος· φιλία, αγάπη, δίκιο, κατανόηση είναι δευτερεύοντα.

Λένε "είμαι προφέσιοναλ" κι αυτό τα εξηγεί όλα.

Κι ο Αλ Καπόνε "προφέσιοναλ" ήτανε.

Μάλιστα, οι νέοι επαγγελματίες διηγούνται εμφατικά το παράδειγμα του Ωνάση που φιλοξενούσε έναν φίλο του, επίσης εφοπλιστή, στη θαλαμηγό του. Ενώ έπαιζαν τάβλι, ο άλλος του αποκάλυψε χαρούμενος πως έδωσε εντολή αγοράς δύο πλοίων που μόλις είχαν βγει προς πώληση. Ο Ωνάσης δεν φάνηκε να δίνει σημασία στην πληροφορία· συνέχισαν το παιχνίδι, μα
κάποια στιγμή σηκώθηκε, να πάει στην τουαλέτα, και άργησε λίγο. Όταν επέστρεψε, ξανάπιασε τα ζάρια και είπε χαμογελαστός στον φίλο του πως τα πλοία που του είχε αναφέρει τα αγόρασε μόλις πριν ένα λεπτό εκείνος.

Αυτόν τον κτηνώδη αμοραλισμό εννοούν όταν λένε "είμαι προφέσιοναλ". Το πλέον ψυχοφθόρο για τον εργαζόμενο είναι πως πρέπει να δίνει κάθε μέρα εξετάσεις. Τα σύγχρονα επαγγέλματα έχουν υψηλό βαθμό ανασφάλειας σε σχέση με τα παραδοσιακά. Και απείρως σκληρότερο ανταγωνισμό· τόσο εξωτερικό, από άλλες ομοειδείς εταιρείες, όσο και εσωτερικό, από άλλους καπάτσους που εποφθαλμιούν την ίδια θέση. Ακόμη και το υψηλόβαθμο στέλεχος δεν αισθάνεται σιγουριά· πάει ένα πρωί, και χωρίς καμία προειδοποίηση βρίσκει το γραφείο του στον διάδρομο.

Δυστυχώς στην ίδια λούμπα έπεσαν και οι γυναίκες.

Μέχρι πρόσφατα δεν επιδείκνυαν την ολοκληρωτική αφοσίωση των αντρών στη δουλειά τους. Ως όντα πιο πολύπλοκα, αισθαντικά και ερωτικά, έδιναν μεγαλύτερη σημασία στα αισθήματα και στις χαρές της ζωής. Γι' αυτή την ανεξαρτησία τους η κοινωνία τις φιλοδώρησε εκδικητικά με σωρεία κατηγοριών· άπιστες, ελαφρόμυαλες, ανεύθυνες, γλωσσούδες κ.λπ. Η χαρά και ο ερωτισμός δεν συγχωρούνται στην παραγωγή. Τελευταίως μάλιστα, αν αποπειραθείς στη δουλειά ένα πονηρό αστείο, κάποιο υπονοούμενο, καραδοκεί η εξευτελιστική κατηγορία της "σεξουαλικής παρενόχλησης".

Αυτό κι αν είναι ευνουχισμός· σημαίνει "όσοι περάσετε αυτή την πόρτα αφήστε έξω το φύλο σας". Οι γυναίκες, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ένα ακόμη αντρικό οχυρό, γίνονται κι αυτές "προφέσιοναλ" θύματα. Τυπικές, σοβαρές, με πολυάσχολο ύφος, ασέξουαλ ντύσιμο, κάτι σκούρα ταγιέρ σαν αντρικά κουστούμια, λευκό πουκάμισο και απομίμηση γραβάτας.

Έσβησε το χαμόγελο, το σκέρτσο και το παιχνίδισμα, που τις έκαναν αξιολάτρευτες. Έχασαν το πλεονέκτημα της ζωής που είχαν έναντι των εξουθενωμένων από τη δουλειά αντρών.
Ο Γκι Ντεμπόρ το έγραψε με συνταρακτική απλότητα: "Μόνο όσοι δεν δουλεύουν ζουν".
Στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας όλοι ξέρουμε ότι στον κόσμο δεν ήρθαμε για να κάνουμε καριέρα, λεφτά και όνομα· ήρθαμε πρωτίστως για να ζήσουμε και, ει δυνατόν, να αφήσουμε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο απ' ό,τι τον βρήκαμε.

Αλλά δεν ζούμε. Κι αυτό μας τρελαίνει. "Το άγχος, το στρες, ο φόβος, η ντροπή, η περιφρόνηση, η επιθετικότητα, η θέληση της δύναμης γεννιούνται από μια καταπιεσμένη θέληση για ζωή". (Βάνεγκεμ) Με την πιο κοινή λογική, όσες ώρες δουλεύεις, άλλες τόσες πρέπει να έχεις ελεύθερες για να χαρείς αυτά που έβγαλες.

Όμως ο νέος άνθρωπος σπαταλά όλο τον χρόνο του, την ευφυΐα, την εφευρετικότητα και τις εμπνεύσεις του υπέρ της καριέρας του και όχι της ζωής του. Ο ψυχισμός του μολύνεται από αυτό το δηλητηριώδες αλισβερίσι. Φυσικώ τω τρόπω, το εξέκιουτιβ τερατάκι γραφείου θα μεταφέρει μακάβρια το πάρε δώσε και στις προσωπικές του σχέσεις:
"Αυτά έκανα για σένα, περιμένω ανταπόδοση".

Μοιραία οι λαμπρές καριέρες είναι πυραμίδες που θεμελιώνονται πάνω σε προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες.'

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

Επιτυχής πρωτοβουλία εφημερίδας για μείωση απορριμάτων

H βρετανική εφημερίδα The Independent είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια να μειωθούν από τη μεριά των υπερ-αγορών οι συσκευασίες των προϊόντων με στόχο την συνακόλουθη μείωση των απορριμάτων στη χώρα.

Η καμπάνια αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους Βρετανούς αναγνώστες, τον Menzies Campbell, αρχηγό του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και τις σχετικές ανεξάρτητες αρχές, οι οποίοι απαίτησαν την ανάληψη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης από τις αλυσίδες των καταστημάτων.

Σύντομα οι εταιρείες ανακοίνωσαν μέτρα με τα οποία μειώνουν δραστικά τις συσκευασίες τνω προϊόντων τους και δίνουν κίνητρα ανακύκλωσης στους πελάτες τους, συμβάλλοντας στον αγώνα για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, αν αγοράσεις οποιοδήποτε προϊόν, οποιοδήποτε προϊόν, από οποιοδήποτε κατάστημα, μπορείς να επιστρέψεις άμεσα τη συσκευασία του. Οι καταστηματάρχες οφείλουν να φροντίσουν για την υπεύθυνη και με σεβασμό προς το περιβάλλον απόρριψή του.

Έχει πραγματικό ενδιαφέρον να διαβάσεις τις ερωτήσεις που έθεσε ο Menzies Campbell προς τις εταιρείες:

Recycling

Is your business covered by the EU Packaging and Waste Directive?

Did you meet the EU Packaging Directive recovery and recycling targets for businesses in 2002?

What volume and percentage of the cardboard and paper you used was recycled last year?

How many of your stores have recycling facilities for cans, paper, glass, plastic and polystyrene, and what was the average volume per store recycled in this way?

What percentage of your packaging waste is a, incinerated, b, landfilled and c, recycled?

Plastic Bags

How many plastic bags were given to customers at your stores last year?

Are the bags you hand out biodegradable?

Do you offer the sale of stronger, reusable "Bags for Life" carrier bags and promote their purchase?

Do you support the introduction of a tax, similar to that in Ireland, on plastic bags?

What measures are you taking to encourage re-use of plastic bags by customers and to have recycling points for them?

Fresh Produce Packaging

What percentage of fresh produce is a, packaged in plastic containers; b, packaged on a paper-based card tray with cellophane wrap; c, packaged on a polystyrene tray with cellophane wrap; d, sold loose in bags, and e, sold loose in plastic bags?

Could labels be placed on cling film of chilled produce rather than boxes?

Do you have plans to introduce "green trays" to minimise need for cardboard secondary packaging?

Other Packaging

What measures have you introduced to reduce packaging on goods sold?

Do you accept, or encourage, the return of packaging from goods sold in your store. What facilities do you have to encourage this recycling? What actions are you taking to encourage suppliers to reduce packaging? Have you changed supplier to reduce packaging?

Supermarkets told to come clean about packaging

Νταβός, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: "The shifting power equation"

"Η παγκοσμιοποίηση αλλάζει τις οικονομίες μας: τρομοκρατία, πόλεμοι, πολιτικές πετρελαίου και η ανάπτυξη της Ασίας μετατοπίζουν τη γεωπολιτική. Η τεχνολογία - και ειδικά το Internet - μετασχηματίζει τις κοινωνίες σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο. Οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να αντιληφθούν το επιχειρείν και να εντάξουν τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο κόσμο."
Όταν οι "μεγάλοι" προβληματίζονται άνετα στο, δυστυχώς όχι χιονιοσμένο Νταβός. Καλό το brainstorming και το σχετικό blogging. Να βλέπαμε και κανένα αποτέλεσμα...

Green agenda for global leaders

64 οι παράνομες πτήσεις της CIA στην Ελλάδα!

Ένα από τα θετικά της παρουσίασης των ειδήσεων στο Internet είναι ότι μπορείς εύκολα να πας προς τα πίσω, να διαβάσεις δηλώσεις προσώπων και, φυσικά, να συγκρίνεις.

«Δεν προέκυψε τίποτα» εις βάρος της Ελλάδας, είχε δηλώσει η δική μας υπουργός Εξωτερικών για τις παράνομες πτήσεις της CIA. Αυτά το Σεπτέμβρη του 2006.

Γιατί μόλις χθες η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο για 64 πτήσεις της «Air CIA» στην Ελλάδα.

Στην έκθεση "εκφράζεται δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν απεμπολήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των αερολιμένων τους, επιτρέποντας την είσοδο σε πτήσεις που εκτελούσε η CIA, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνταν για έκτακτες παραδόσεις ή για την παράνομη μεταφορά κρατουμένων".

Βέβαια ότι έχουμε γίνει σουρωτήρι δεν απασχολεί τους κυβερνώντες. Απερρίφθη από την Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 157 κατά και 123 υπέρ, η κοινή πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η Ελλάδα ανήκει σε ποιους, είπαμε;

Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του μαθητικού υπολογιστή των 100 δολαρίων

Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 17:00, στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εγνατία 156, 1ος όροφος), η Ελληνική Κοινότητα Ανοιχτού Λογισμικού σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνουν την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος "One Laptop Per Child" και του αυθεντικού, έτοιμου πλέον, υπολογιστή. Οι συντονιστές της πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση του μαθητικού υπολογιστή, Αλέξιος Ζάβρας και Θεόδωρος Καρούνος, θα παρουσίασουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το φορητό υπολογιστή των 100 δολαρίων.

Η παρουσίαση είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ένας Φορητός Υπολογιστής για κάθε Παιδί (OLPC - One Laptop per Child) έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός φορητού υπολογιστή (laptop) με κόστος 100 δολλαρίων. Μια τέτοια τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται τα παιδιά όλου του κόσμου, και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες πειραματισμού και έκφρασης. Η πρωτοβουλία αυτή πρωτοανακοινώθηκε από τον καθηγητή Νικόλα Νεγκροπόντε, ιδρυτή του Media Lab του MIT και πρόεδρο του OLPC, στο World Economic Forum στο Davos της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2005.

Οι υπολογιστές θα διανέμονται αποκλειστικά και απευθείας στα σχολεία μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παρά το πολύ χαμηλό κόστος του, ο υπολογιστής, λόγω του έξυπνου σχεδιασμού, έχει δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή. Ο μαθητικός υπολογιστής έχει λειτουργικό σύστημα Linux και βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό. Το λογισμικό για την ελληνική έκδοση του υπολογιστή αναπτύσεται υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και εθελοντικά από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

Λαμπρός ήλιος προκαλεί απαισιοδοξία

Παράλογες, λένε, για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά λογικές μου ακούγονται όταν αναλογίζομαι το τι έχουμε συσσωρεύσει στο περιβάλλον τόσα χρόνια από τη βιομηχανική επανάσταση κι εδώ.

Παράλογη, λέω, η συνέχεια της αλόγιστης αυτής καταστροφής. Η απληστία του είδους μας θα είναι και η καταστροφή μας. Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας αυξάνουν τους καρκίνους σε όλο και περισσότερους από εμάς καθώς ζούμε όλο και περισσότερο. Τα ποτάμια, οι θάλασσες ο αέρας μολύνονται.

Και τι κάνω εγώ μια κουκίδα άμμου στο ψηφιδωτό του πλανήτη; Πώς αντιδρώ, αν αντιδρώ; Τι κόσμο συν-παραδίδω στα παιδιά μας; Από όπου κι αν πιάσω το θέμα βρωμάει.

Κάποιοι περιμένουν έναν Superman, άλλοι έναν Μεσία, άλλοι απλά χάφτουμε μύγες.

Ένας λαμπρός ήλιος πάνω από το κεφάλι μου που όμως προκαλεί απαισιοδοξία...

Υ.Γ. Μετά διάβασα από το προφίλ της Καλλιόπης: "Ν'αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. - Νίκος Καζαντζάκης" κι έπεσα ακόμη περισσότερο...

Novartis ενάντια στην κυβέρνηση της Ινδίας

"Επιτέλους! όλοι μάθαμε τις τελευταίες μέρες για την διάθεση στην αγορά του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου. Πολλές γυναίκες θα σωθούν απο 'δω και περα!Το εμβόλιο βγήκε στην αγορά με κόστος 550 euro! Δηλαδή όσες οικογένειες έχουν αυτό το ποσό θα σωθούν τα κορίτσια τους !!! (πόσες όμως;)", η συνέχεια στο: http://mariapetr.blogspot.com/2007/01/blog-post_21.html

www.marathon365.org - Μαραθωνοδρόμος κατά του καρκίνου



Δεν είναι απόπειρα για κάποιο ρεκόρ αλλά αφοσίωση
. Το εγχείρημα του δεν είναι ένα παιχνίδι, δεν είναι μια απόπειρα για κάποιο ρεκόρ, ούτε για αυτοπροβολή αλλα βασίζεται μοναχά στην αφοσίωση του στον σκοπό. Η διάρκεια του μαραθωνίου όπως και η απόσταση έχουν προσωπικά συμβολικό χαρακτήρα για τον ίδιο.

Η διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα στη σύντροφό του, Ελίζα Μπάιλ, τον Ιούνιο του 2004 ήταν και το κίνητρο γι' αυτόν τον μαραθώνιο. «Το γεγονός αυτό σημάδεψε τη ζωή μου. Ωστόσο, πριν η Ελίζα φύγει από τη ζωή είχαμε συζητήσει αρκετές φορές για τη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που υποφέρουν από καρκίνο κάνοντας κάτι ιδιαίτερο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπότραμ, ιδρυτής και του ομώνυμου ιδρύματος.

http://www.marathon365.org/

Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2007

Η φύση στέλνει μηνύματα, εμείς σφυρίζουμε κλέφτικα...

Η πραγματικότητα έρχεται σκληρή, πιο ανελέητη, όπως πάντα, από τις κινηματογραφικές εικόνες.



Χάος στη Βόρεια Ευρώπη από τις σφοδρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σκορπούν τον θάνατο σε πάνω από 10 χώρες, γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ. Πότε θα αφυπνιστούμε για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καταστροφής του πλανήτη; Πότε θα πιέσουμε προς πολιτικές λύσεις που θα αφορούν όλους;

Northern Europe swept by storms

Νοσταλγία Σημίτη συνέχεια...


Από τα ΝΕΑ της ΠΑρασκευής, 19/1/2007

Φαίνεται ότι δεν είμαι ο μόνος...

Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007

Κώστας Σημίτης και συμμετοχική δημοκρατία

Πρωτάκουσα από κοντά τον Κώστα Σημίτη σε μια συγκέντρωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), όταν ακόμη ήταν υπουργός Βιομηχανίας, επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Σε ερώτησή μου για το αν συμμερίζεται την άποψή μου ότι το Internet θα διαδρματίσει καταλυτικό ρόλο στη διακυβέρνηση, είχε απαντήσει αρνητικά. Απογοητεύτηκα ως νέος που λάτρευε το νέο μέσο όταν συνέκρινε το Διαδίκτυο με το... fax!

Από τότε πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια. Ο καθηγητής Σημίτης διετέλεσε Πρωθυπουργός και σίγουρα έχει διαφορετική άποψη για τις δυνατότητες που προσφέρει το Internet και στην πολυδιαφημιζόμενη συμμετοχική δημοκρατία.

Αρκεί να βλέπαμε απτά αποτελέσματα και όχι μόνον περιγραφές συστημάτων άλλων χωρών...



Στην χθεσινή του διάλεξη με θέμα "Η δημοκρατία σε κρίση;" ο καθηγητής Σημίτης
εκτίμησε ότι η αποκαλούμενη «κρίση της δημοκρατίας» είναι στην πραγματικότητα μια κρίση πολιτικής, η οποία σχετίζεται με τις πολυσυλλεκτικές τακτικές των κομμάτων, την προσπάθεια τους να περιορίσουν την πολιτική δραστηριοποίηση των πολιτών σε ελεγχόμενα από αυτά πλαίσια, αλλά και τον τρόπο άσκησης πολιτικής που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών.

Ο τέως πρωθυπουργός πρότεινε, ως αντίδοτο, την «επαναπολιτικοποίηση της πολιτικής», σημειώνοντας ότι «τα σχέδια για τη νέα εποχή είναι ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων» τις οποίες επέκρινε για άρνηση διεκδίκησης της θέσης του καθοδηγητή της κοινωνίας με ιδέες και πρωτοβουλίες. Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι αυτή η αποστασιοποίηση έχει ως συνέπεια την αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική.
Χμ... Αβίαστα μου ήρθαν στο νου τα λόγια από το "Missing you" που τραγούδησε η Diana Ross...

Since you've been away
I've been down and lonely
Since you've been away
I've been thinking of you
Trying to understand
The reason you left me
What were you going through?

I'm missing you
Tell me why the road turns
Ooh ooh ooh
I'm missing you
Tell me why the road turns

As I look around
I see things that remind me
Just to see you smile
Made my heart fill with joy
I'll still recall
All those dreams we shared together
Where did you run to, boy?

I'm missing you
Tell me why the road turns
Ooh ooh ooh
I'm missing you
Tell me why the road turns

Sometimes I've wondered
I didn't understand
Just where you were trying to go
Only you knew the plan
And I tried to be there
But you wouldn't let me in

Δευτέρα, Ιανουαρίου 15, 2007

Making Globalization Work, του Joseph Stiglitz

Στο ολόφρεσκο βιβλίο του με τίτλο, "Making Globalization Work," ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz υποστηρίζε ότι τα συμφέροντα των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων και των διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έβγαλαν εκτός πορείας την παγκοσμιοποίηση. Στη συνέντευξή του παρουσιάζει ένα πρακτικό όραμα μετατροπής της παγκοσμιοποίησης σε μια δύναμη εξίσωσης.

Globalization Has Increased the Wealth Gap

Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2007

Προστατευτείτε από τις τηλε-ρουκέτες

Στις 7.00 το πρωί είχα μάθει από το ραδιόφωνο για το τρομοκρατικό κτύπημα στην αμερικανική Πρεσβεία των Η.Π.Α. Άνοιξα το δέκτη της τηλερόρασης.

Συμβουλή: προστατευτείτε από τις ρουκέτες των τηλε-δημοσιογράφων... Το τι άκουσα πρωινιάτικα δεν περιγράφεται... Φοβάμαι ότι το τι θα ακούσουμε δεν θα έχει προηγούμενο.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2007

Monitor: Ο βασιλιάς πέθανε. Ζήτω ο νέος βασιλιάς;

Έμαθα για το κλείσιμο του μαγαζιού σήμερα. Διάβασα τα σιχτίρια, και τους επικήδειους.

Η Monitoriada (Day I) του Σκοτεινού Άγγελου περιγράφει επακριβώς την πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα μπουρμπουλήθρες.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Στο τέλος το βασιλόπουλο φοράει στο κατάλληλο πόδι το γοβάκι της Σταχτοπούτας. Nicht wahr?

Πάγκαλος: Iδιότυπος κομμουνισμός συντεχνιακών συντηρητικών αντιλήψεων...

Ποταμός, ως συνήθως ο Θόδωρος Πάγκαλος στη συνέντευξή του για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στο ΕΘΝΟΣ (8/1).

Ενδιαφέροντα κα πειστικά τα περί "ιδιότυπου κομμουνισμού των συντεχνιακών συντηρητικών αντιλήψεων"...

Καλημέρα σας, ξεκινήσαμε τις προσφορές!

"Καλημέρα σας. Σας ενημερώνουμε ότι στο κατάστημά μας ξεκινήσαμε τις προσφορές", μου λέει μια ευγενική γυναικεία φωνή από το τηλέφωνο.

Παρά το ότι επισήμως οι εκπτώσεις ξεκινούν στις 22 του Γενάρη, τα περισσότερα εμπορικά τις ξεκίνησαν ήδη καμουφλαρισμένες.

Αν οι ίδιοι οι έμποροι καθορίζουν τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εκπτώσεων, γιατί στη συνέχεια τις αθετούν; Είναι οι "μεγάλοι" αυτοί που το τολμούν; Και μήπως έτσι βγάζουν έξω από το παιχνίδι τους ήδη χαμένους "μικρούς";

Στη Σομαλία τα θύματα είναι και πάλι αθώοι

"Ο Γουίλι ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί"... Στους στίχους αυτού του τραγουδιού πρωτάκουσα για αυτή τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής με τη σημαντική γεωπολιτική θέση. Σήμερα, διαβάζω ότι αποτελεί τη βάση των αμερικανικών καταδρομικών.



Στόχος είναι οι απανταχού τρομοκράτες και όσοι τους περιθάλπτουν. Θύματα, και πάλι, άμαχοι. Η χθεσινή επιδρομή κόστισε τη ζωή σε 22 έως και 27 ανθρώπους...

Για άλλη μια φορά η Αφρική πληρώνει τις πληγές που της άνοιξαν άλλοι άλλοτε. Και που μόνη της αδυνατεί χαρακτηριστικά να επουλώσει...

Στόχος η Αλ Κάιντα, αλλά...
Αντιδράσεις για τις αμερικανικές επιδρομές με θύματα δεκάδες αμάχους στη Σομαλία

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007

Η.Π.Α.: Μπορούν οι Δημοκρατικοί να φέρουν την αλλαγή;



Ο βασιλιάς πέθανε. Ζήτω ο νέος βασιλιάς! Έτσι συμπυκνώ τα όσα διαδραματίζονται στις Η.Π.Α. με τις αλλαγές στο Κογκρέσο. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι στις 13/11 οι Δημοκρατικοί ζητούσαν χρονοδιάγραμμα «αναδίπλωσης» του στρατού από το Ιράκ. Μετά από λίγες ημέρες, οι ίδιοι έλεγαν «ναι» υπό όρους στην αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών. Ας θυμηθούμε επίσης ποιοι έκαναν τους πολέμους σε Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Βιετνάμ κλπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί είναι οι διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007

Ένας παράξενος επισκέπτης...

Λες το ξαδελφάκι στο Νιού Γιόρκ να άφησε την αβάν-γκάρντ γραφιστική και να έγινε μπατσούλης καβάλα σε άλογο; Να κόβει βόλτες σε Σέντραλ Πάρκ; Να αμολάει γκάζια σε περιπολικό στα στενά της πόλης που ποτέ της δεν λέει να κοιμηθεί;

Μπα..., ο Τζόνι δεν είναι τέτοιος τύπος. Δεν του πάει το καου-μποϋλίκι.

New York Police Department, New York, United States. Από 'κει σκάσανε μύτη οι τελευταίες επισκέψεις στο site. Έτσι έφτυσε το μηχανάκι με τα στατιστικά. Να το πιστέψω;

Ρε παιδιά, τι τρέχει; Μας την έπεσε ο σερίφης;

Οι κίνδυνοι από το αγελαδινό γάλα

"Πενήντα χρόνια πριν μια μέση αγελάδα παρήγε 900 κιλά γάλα το χρόνο. Σήμερα οι υψηλότερες παραγωγές αγγίζουν τα 22.600 κιλά το χρόνο. Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Φάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, σχέδια εξαναγκαστικής τροφής και γονιμοποίησης: να πως."

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το άρθρο του Robert M. Kradjian, MD, με τίτλο: "THE MILK LETTER : A MESSAGE TO MY PATIENTS".

Το "ρούφηξα" σαν καλό παιδί και μετά μάζευα τα σαγόνια μου. "Αγελαδινό γάλα: μπορεί να βλάψει σοβαρά το παιδί!", ήταν ο τίτλος ενός προηγούμενου post στο baby-blog. Τότε ένας αναγνώστης σχολίασε σχετικά:

"Υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά: γάλα από άλλα ζωικά είδη πίνουμε εδώ και λίγες χιλιάδες χρόνια. Το κάπνισμα και η οδήγηση ήρθαν στη ζωή μας πριν από λίγες δεκαετίες..."


Σήμερα διάβασα ότι στην Ιαπωνία η ιδέα του βοδινού ως τροφή του ανθρώπου εμφανίστηκε το... 1930!

Τα κατάλοιπα των μικροβιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στο αγελαδινό γάλα περνάν μέσω του μητρικού γάλακτος και στα βρέφη τα οποία θηλάζουν. Το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, αποτελεί συχνά και την αιτία κολικών και αλλεργιών στα μωρά. Για τους ενήλικες θα διαβάσεις πολλά, συμπεριλαμβανόμενου και του καρκίνου των λεμφαγγείων...

Συγκλονιστικό είναι επίσης ότι τα "χαμηλών λιπαρών" γάλατα, τα γνωστά σε εμάς 2%, δεν είναι και τόσο... 2%! Ο όρος εξυπηρετεί το marketing. Στα γάλατα αυτά το 87% της ποσότητας είναι... νερό.

Ο συγγραφέας καταρρίπτει δυο μύθους: α) της σημασίας του ασβεστίου που περιέχει το γάλα για τον άνθρωπο και β) της προστασίας από την οστεοπόρωση που υποτιθέμενα προκαλεί η έλλειψη γάλακτος από τη διατροφή.

Θα μπορούσα να μεταφράσω ή να αντιγράψω τμήματά του άρθρου. Όμως αυτό, θα θεωρούσε κάποιος, ότι φωτίζει όσα εγώ έκρινα σκόπιμα να προβάλλω. Διάβασε όλο το άρθρο και θα εκπλαγείς από όσα αποκαλύπτει.

Γιατί όλα αυτά παραμένουν underground; Κύρια γιατί η βιομηχανία του γάλακτος σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ ισχυρή. Τόσο ισχυρή που κινεί νήματα σε όλους τους τομείς... Ο νοών, νοείτο...

Προειδοποίηση για μερικά αυτονόητα: όσα διαβάσεις είναι αντισυμβατικά και πέρα από όσα έχουμε συνηθίσει να ακούμε από τα κατεστημένα εμπορικά ΜΜΕ. Έχεις την ευθύνη να το ψάξεις μόνος -η σου και να βρεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό.

Δεν προωθώ άκριτα ό,τι αντισυμβατικό. Παροτρείνω όμως τη διάθεση για έρευνα και εναλλακτική ενημέρωση με προσωπική ευθύνη του καθενός και καθεμιάς.

Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2007

Γλυκός και καλοχτενισμένος ο νέος χρόνος

Το 2007 να 'ναι πάντα...



τόσο γλυκό και "καλοχτενισμένο",
τόσο πετυχημένο και ελαφρύ,
τόσο μυρωδάτο και διαλεμένα εύγευστο...

όσο το κανταΐφι και το ραβανί της κυρίας Κρυσταλίας από την Πόλη!