Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2007

Παιδί μου, μάθε να μαθαίνεις

Υπερθέρμανση πλανήτη
Φαινόμενο θερμοκηπίου
Κλιματικές αλλαγές
"Πράσινη" κατανάλωση
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Βιολογικά προϊόντα
Γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
Ανακύκλωση υλικών
"Πράσινες" στέγες
Είδη ζώων προς εξαφάνιση
Υδροβιότοποι της Ελλάδας
Η τρύπα του όζοντος
Τα δάση σε κίνδυνο

Ηχορύπανση
Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η βία στα σχολεία
Ενδο-οικογενειακή βία
Δικαιώματα του Παιδιού
Ο συνήγορος του Παιδιού

Η ανεργία στη χώρα μας

Τα ναρκωτικά

AIDS/Καρκίνος

Η τηλεόραση / τα ΜΜΕ

Αντί αποστήθισης, έρευνα και συζήτηση. Αντί ενός βιβλίου, πολλά περιοδικά, εφημερίδες, websites, συνεντέυξεις. Μαζί με το στυλό και το τετράδιο, USB στικάκια, DVDs και blog. Τα πιτσιρίκια σε κύκλο και με τα αυτιά τεντωμένα.

Φέτος είπα να προτείνω ορισμένα θέματα. Για να αποφύγω τα κλασικά "ποδόσφαιρο", "μπάσκετ", "Βανδή" κλπ. Και διαπίστωσα ότι πολλά από τα παιδιά δεν είχαν ακούσει ποτέ για τις "κλιματικές αλλαγές", το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", την "πράσινη κατανάλωση" και άλλα. Στις "πράσινες στέγες" άκουσα τις πιο απίθανες ερμηνείες :)

Έτσι ξεκινά η μάθηση, με χιούμορ και φαντασία!

Τώρα στήνουμε τις ερωτήσεις προς απάντηση. Μετά θα συνθέσουμε το υλικό και θα το διαπραγματευτούμε. Θα συντάξουν τα κείμενα και θα το πληκτρολογήσουν. Τέλος θα προσθέσουν εικόνες και βιβλιογραφία - πηγές και θα το ανεβάσουμε στο σχολικό blog.

Σκοπός είναι να μάθουμε καινούργια πράγματα. Να ανοίξει λίγο το μυαλό. Να συζητήσουμε. Σημασία έχει να περνάμε δημιουργικά τις ώρες μας στο σχολείο. Και να αντιληφθούμε ότι η γνώση έχει ουσία όταν είναι προς όφελος όλων.

Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007

"Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8/3/07"

Έλαβα το παρακάτω email από φίλο που συμμετείχε ως φοιτητής - διαδηλωτής στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια του Μάρτη. Για να κατεβάσετε το video σε μορφή avi (250MB) θα χρειαστείτε το πρόγραμμα BitTorrent.

Σκηνές βίας που θυμίζουν ή παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Όταν η δημοκρατία ήταν φιμωμένη και οι μόνοι που τολμούσαν και τότε ήταν οι φοιτητές. Ανατρίχιασα όταν άκουσα παιδιά στις μέρες μας να τραγουδάνε το "Πότε θα κάνει ξαστεριά"... έξω από τη φωτισμένη Βουλή. Στο video ο φοιτητής περιγράφει την προσωπική του μαρτυρία σύλληψης ως ένας από τους 49 συλληφθέντες.

"Γκλομπς γυρισμένα που κτυπούσανε στο κεφάλι ανυπεράσπιστους φοιτητές". Εδώ κολλάει και το "Φτάνει Πια".

Το "Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8/3/07" πρόκειται για μια 20λεπτη ανεξάρτητη παραγωγή από Θεσσαλονίκη, που περιγράφει/εξιστορεί αποκαλυπτικά και συγκροτημένα τα γεγονότα της 8ης Μάρτη (πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου) αλλά και τα όσα συνέβησαν μετά (ΓΑΔΑ, δικαστήρια κλπ) μέχρι τη "δίκη" τη Δευτέρα 12/3.

Αποτελεί μίξη εκτενούς υλικού από διάφορες πηγές, που δίνει μια αρκετά καλή εικόνα του τι ακριβώς συνέβη εκείνη την αποφράδα ημέρα και τις 4 που ακολούθησαν.

Συγκλονιστική η μαρτυρία ενός από τους συλληφθέντες που ακούγεται στο βίντεο. Η εικόνα από τα πλάνα των διαδηλωτών έρχεται αντιμέτωπη με τα όσα παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ- κάποια πράγματα πρέπει να μαθαίνονται και να μη ξεχνιούνται.

Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007

Πορεία 31 Μαρτίου



Το διάβασα στον Argos, που το έλαβε από τους "πειρατές"... Message in a bottle... Πριν σταθούμε αποκλειστικά και μόνον στις ταμπέλες των όσων υπογράφουν τα κείμενα, ας αναλογιστούμε το περιεχόμενο. Ποιος άλλος μιλά για τον περιορισμό του δημόσιου χώρου; Ποιος άλλος επικαλείται τον κοινωνικό ιστό μιας πόλης; Ποιος άλλος καλεί σε μια ανθρωποκεντρική δομή της Θεσσαλονίκης;


ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 στις 19.00 :
ΕΚΔΗΛΩΣΗ (Φάμπρικα –Υφανέτ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 στις 16.00:
ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ (Καμάρα)

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 στις 13.00:
ΠΟΡΕΙΑ (πλ. Ελευθερίας)

Ένα γιγάντιο σκουλήκι στην καρδιά της πόλης

Η υποθαλάσσια αρτηρία είναι μία νέα εθνική οδός που επιδιώκει να συνδέσει τη δυτική πλευρά της πόλης με την ανατολική, παρακάμπτοντας το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Θα ξεκινά από το δυτικό τμήμα της πόλης και μετά από δύο τεράστιους σταθμούς διοδίων θα υπογειοποιείται κοντά στην περιοχή των δικαστηρίων, έχοντας καταστρέψει τα πρόσφατα αποκαταστημένα κτίρια κοντά στο λιμάνι. Το υποθαλάσσιο τμήμα θα φτάνει μέχρι το «Μακεδονία Παλλάς», απ’ όπου συνεχίζοντας υπέργεια θα επεκτείνεται στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η λεωφόρος θα μετατραπεί σε δρόμο–«τέρας» εννέα λωρίδων, πλάτους 34 μέτρων, εις βάρος του πρασίνου της περιοχής. Η πρόσβαση στη θάλασσα θα γίνεται μόνο μέσω τριών πεζογεφυρών (!), ενώ η περιοχή της Ανθέων θα κληθεί να απορροφήσει –άγνωστο πώς– τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο. Στην πραγματικότητα, η υποθαλάσσια αρτηρία αποκόπτει την παραλία από τον ιστό της πόλης, ολοκληρώνει τη μετατροπή της παραλιακής σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, εισβάλλει σε ένα από τα ελάχιστα πάρκα του κέντρου, το Πεδίο του Άρεως (πάρκο Ανθοέκθεσης) και επιτρέπει στην πεζοδρομημένη λεωφόρο Νίκης την επέκταση των κυριλέ καφετεριών.

ποιοι τελικά αποφασίζουν για τα μεγάλα έργα;

Η σύμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την ανάδοχο κοινοπραξία («Θερμαϊκή Οδός», συμφερόντων Μπόμπολα) δημοσιοποιήθηκε μόλις στα τέλη Ιανουαρίου 2007 και ψηφίστηκε κατεπειγόντως από τη Βουλή τον Φεβρουάριο. Μέχρι τότε η μορφή και η λειτουργία της υποθαλάσσιας αρτηρίας παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό. Όταν η σύμβαση δημοσιοποιήθηκε, μάθαμε ότι παραχωρεί υπερεξουσίες και προνόμια στην ανάδοχο κοινοπραξία. Για παράδειγμα, η ανάδοχος αποκτά το προνόμιο να μπλοκάρει άλλα συγκοινωνιακά έργα στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος στο βαθμό που απειλούν την αποδοτικότητα της επένδυσης.

Με ποιες διαδικασίες, λοιπόν, λαμβάνονται και εκτελούνται αποφάσεις καίριες για τη ζωή και την καθημερινότητά μας στην πόλη; Ένα ακόμα «μεγάλο έργο» επιχειρείται να γίνει με βάση αποφάσεις τεχνοκρατών, γραφειοκρατών και εργολάβων, χωρίς εκ των προτέρων συζήτηση και χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας. Η υπόθεση της υποθαλάσσιας αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα ετεροκαθορισμού των αναγκών και επιθυμιών μας, υποδεικνύοντάς μας για μια ακόμη φορά τον τρόπο που θα ζούμε, θα μετακινούμαστε και θα καταναλώνουμε στην πόλη. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός επιδιώκει να ρυθμίσει την κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων. Με συνολικό σχεδιασμό ή τυχοδιωκτικά, αποτελεί μια μορφή ελέγχου και καταστολής.

Τα «μεγάλα έργα», εξάλλου, αποτελούν ένα κατεξοχήν προνομιακό πεδίο της εκάστοτε κυβέρνησης προς πολιτική και ιδεολογική χειραγώγηση. Το υπερθέαμά τους προσφέρει γόητρο, εθνική υπερηφάνεια, αντικατοπτρίζει την έννοια της «προόδου»: όταν αυτοί μιλάνε για πρόοδο και γενικό καλό, αυτό σημαίνει κεφαλαιακή ανάπτυξη-συσσώρευση, καταστροφή της φύσης, τόνωση του εθνικού αισθήματος. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με το κόμπλεξ και την γκρίνια για την υποβάθμιση έναντι της Αθήνας, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να περάσουν έργα τόσο άχρηστα και εγκληματικά –αλλά αρκετά θεαματικά– όσο αυτό της υποθαλάσσιας.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο αστικός εκσυγχρονισμός στην ισχυρή πλέον Ελλάδα πάτησε πάνω στα χιλιάδες φτηνά εργατικά χέρια μεταναστών. Παράδοση των ολυμπιακών έργων στην ώρα τους σήμαινε άθλιες συνθήκες εργασίας, πάμπολλα εργατικά ατυχήματα και άγριες αποσπάσεις υπεραξίας. Το ελληνικό κεφάλαιο ρίχτηκε στα «μεγάλα έργα» ακριβώς γιατί υπήρχαν οι υλικές προϋποθέσεις για να το κάνει (φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό).

μια πόλη για ΙΧιδες?

«Η υποθαλάσσια αρτηρία θα ανακουφίσει την πόλη από τα κυκλοφοριακά της προβλήματα.»

Όντως; Όσο κατασκευάζονται δρόμοι τόσο ευνοείται η γενικευμένη χρήση του αυτοκινήτου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αττικής Οδού στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει ήδη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις ώρες αιχμής και θεωρείται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα αποτελεί κι αυτή έναν ακόμη μποτιλιαρισμένο δρόμο.

Η πόλη, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια να εντάξει το αυτοκίνητο στην καθημερινή της λειτουργία, κατέληξε να μετρά τις πληγές της. Οι δημόσιοι χώροι θυσιάζονται για την κίνηση και τη στάθμευση του αυτοκινήτου. Το πρόβλημα της μετακίνησης στην πόλη δεν μπορεί να λυθεί με όρους διευκόλυνσης της αυτοκίνησης, όταν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, οι πεζοί και τα ποδήλατα εκτοπίζονται από τον χάρτη.

Την ίδια στιγμή, η πίεση των βιομηχανιών και των εισαγωγέων ΙΧ, των εργολάβων που αναλαμβάνουν την κατασκευή χιλιάδων χιλιομέτρων ασφάλτου (σαμποτάροντας εδώ και δεκαετίες την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου), όπως επίσης και κάθε άλλου είδους μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που σχετίζονται με την αγορά και τη χρήση ΙΧ, είναι αυτά που καθορίζουν πάντα τις κυβερνητικές επιλογές. Η πλειοψηφία, βέβαια, των ιδιωτών (κι εδώ η λέξη έχει την κυριολεκτική της σημασία: των αμέτοχων στα κοινά, των ηλίθιων) κάθε άλλο παρά αθώα είναι σε αυτού του είδους τις επιλογές.

Η κατοχή και η χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου (ή αυτοκινήτων), όπως και η αδιαφορία για τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, ανταποκρίνεται σε ένα συγκεκριμένο life style ιδιώτευσης, κοινωνικής καταξίωσης, (αυτό)εντυπωσιασμού και (αυτό)καταστροφής. Από την πλευρά τους, εγκληματικά έργα όπως αυτό της υποθαλάσσιας τροφοδοτούν και συγχρόνως υπηρετούν αυτήν την αντίληψη για τη ζωή.

διεκδικώντας ελεύθερους χώρους και χρόνους στην πόλη…

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης –ντόπιοι και μετανάστες– ζούμε σε μία πόλη κατακτημένη και αφιλόξενη, μία πόλη που στερείται ελεύθερων χώρων, μία πόλη που λεηλατεί καθημερινά το χρόνο μας.

Τη στιγμή που η οικονομία της αγοράς έχει αποικήσει τα πάντα, ο δημόσιος χώρος πεθαίνει. Οι αστυνομικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε πλατείες και δρόμους, η δημιουργία ζωνών αμιγούς κατανάλωσης και διασκέδασης, η οικοδόμηση τερατουργημάτων (όπως το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο), η μετάπλαση πάρκων και πλατειών σε χώρους αφιλόξενους (ελάχιστα παγκάκια στην Αριστοτέλους, κάγκελα στη Ναυαρίνου και υπερβολικός φωτισμός στην πλατεία Δικαστηρίων) και η επιβολή της κατανάλωσης ως μοναδικής επιλογής για κοινωνική συναναστροφή (αφού τα περισσότερα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα και μηχανάκια), αποτελούν κινήσεις πολεοδομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής καταστολής. Ο κορεσμός, η ρύπανση, ο θόρυβος αποτελούν εκδηλώσεις ενός προβλήματος βαθιά πολιτικού.

Η υποθαλάσσια αρτηρία ακολουθεί και στηρίζει τις παραπάνω λογικές προσφέροντας έναν ελεγχόμενο δρόμο που θα μας οδηγεί από το σπίτι στην εργασία κι από εκεί στην κατανάλωση.

…για να ξαναγινούν οι δρόμοι τόποι συνάντησης και μοιράσματος

Η αντίστασή μας οφείλει να είναι πάνω απ’ όλα κοινωνική· να στηρίζεται στην άμεση κινητοποίηση και δράση για τη ματαίωση του έργου, στη φυσική μας παρουσία στους δρόμους της πόλης.

Η αντίσταση στην κατασκευή της υποθαλάσσιας δεν μπορεί παρά να είναι αντίσταση σ’ έναν συνολικό τρόπο ζωής δομημένο / αρθρωμένο σε σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας.

πειρατές της παραλιακής
http://www.peiratesalonica.gr/

Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2007

Pleasure feat Brett Anderson - "Back To You"

Πρόσφατο διαμάντι το "Back To You", από τον Brett Anderson. Πόσες φορές το άκουσα σήμερα; 300, 400;


Το ταλέντο του Νίκου Κομνηνού, παραγωγού μουσικών εκπομπών με ιστορία, να μεταδίδει το συναίσθημα και το μπρίο των τραγουδιών που τόσο εύστοχα παρουσιάζει στις εκπομπές του αποτελεί ένα κεφάλαιο στα κύματα των FM. Κι όχι μόνο της Θεσσαλονίκης - η εκπομπή του Νίκου μεταδίδεται από τον Republic 100.3 και μέσω Internet.

Ο Νίκος ανεβάζει το play list των εκπομπών του στο site του Republic 100.3. Αυτός δείχνει τα μουσικά μονοπάτια. Κι εγώ αρχίζω ένα ταξίδι αναζήτησης.

Όπως και τότε, πριν 20 χρόνια...

Φτάνει Πιά!






Εμείς οι Έλληνες πολίτες ζούμε, σε καθημερινή πλέον βάση, μια απαξίωση σε βάρος μας. Σε κανέναν άλλο τομέα της Διοίκησης της χώρας μας η απαξίωση αυτή δεν είναι πιο έντονη απ' ότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που παίρνει τη μορφή τυφλής βίας εναντίον συμπολιτών μας.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, όταν αυτή εκδηλώνεται με την συγκάλυψη της έκνομης δράσης λίγων αστυνομικών.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση σε βάρος μας, που αποτελεί η ανείπωτη ταλαιπωρία για την έκδοση διαβατηρίου και ταυτότητας.

Φτάνει πιά! Ζητούμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να σταματήσει η απαξίωση σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Ζητούμε:

  • Τον απόλυτο σεβασμό προς την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

  • Την αποκατάσταση, με έργα και πράξεις, της αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία έχει ανατεθεί η τήρηση της έννομης τάξης.

  • Τον άμεσο εξορθολογισμό διαδικασιών για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.


Ζητούμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε μια δημοκρατική κοινωνία στον 21ο αιώνα.


Μια πρωτοβουλία των ιστολογίων: Αμπελοφιλοσοφίες, αναΜόρφωση-ιστολόγιο, ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ, Ελεύθερος Σκοπευτής, Ιστολόγιον, ΚΑΙ βλέπω ΚΑΙ ακούω ΚΑΙ μιλάω, Καλτσόβρακο, Λαπούτα, Λευκός Θόρυβος, λ:ηρ, Μαργαριταρένια, Με Νταούλια και Ζουρνάδες, Στέφανος Ν. Παπανώτας, το χέρι, Ψιλικατζού, ANARRIMA, Digital Era, divaynne, doncat, eidisis-sxolia, Fairy Smoke, fastbackwards, Gravity & the Wind, GreekUniversityReform, Non-Linear Complexity, Nylon, oraelladas, RealityTape, taparaponasas stoMIXER, vrypan|net|weblog, We are not alone

Πάρτε μέρος στην πρωτοβουλία μας.

tags: | meme: a6edf8bc8e7a7ed85215abe9b94bbc7a

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Μου ήρθε με email, από αλυσίδα μηνυμάτων που καταφτάνουν ανά διαστήματα. Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλες τις πηγές, αλλά αξίζει μια προσεκτική ματιά από όλους.

Δεν σας φάνηκε παράξενο που ξαφνικά δόθηκε τόσο μεγάλη δημοσιότητα στο "θαυματουργό" νέο φάρμακο Gardasil της (στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω δικαστηρίων για το θανατηφόρο αναλγητικό Vioxx) εταιρείας Merck κατά του καρκίνου της μήτρας;
Μάλιστα στην Αμερική ήδη προσπαθούν να επιβάλλουν την υποχρεωτική του χορήγηση σε κορίτσια (και αγόρια !!!!!!!) ηλικίας 9-15 ετών προκειμένου να γίνουν δεκτά στο σχολείο.

Στην Ελλάδα είπαν ότι θα το εντάξουν στο πλαίσιο των υποχρεωτικών παιδικών εμβολιασμών.

Καλό θα ήταν πριν το δώσετε στα παιδιά σας να λάβετε υπ' όψιν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

1) To Gardasil περιέχει αλουμίνιο, (στην Ελλάδα το λέμε και αργίλιο) γνωστή πολύ επικίνδυνη νευροτοξίνη που αποθηκεύεται και επιδρά αθροιστικά στον οργανισμό και ειδικά στον εγκέφαλο, στον οποίο μπορεί να προκαλέσει θάνατο νευρικών κυττάρων. http://www.jabs.org.uk/pages/article3.doc,
http://www.mothering.com/sections/news_bulletins/july2006.html

2) Το Gardasil θεωρείται ότι χτυπά 4 (τους πιο κοινούς - τύποι 6, 11, 16 και 18) από τους περίπου 150 αναγνωρισμένους τύπους (σύμφωνα με διάφορους επιστήμονες ίσως είναι τελικά και χιλιάδες) του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV), ο οποίος θεωρείται ότι ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη γυναίκα.

Όμως υπάρχει επιστημονική αμφιβολία για το εάν ο HPV προκαλεί τον καρκίνο ή απλά ο ίδιος ο καρκίνος εξασθενεί τα κύτταρα κάνοντάς τα επιρρεπή στον HPV.
Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από ιούς? Αυτή είναι μια ερώτηση που ακόμα περιμένει σαφή απάντηση (Duesberg and Schwartz, 1992),
Do We Know What Causes Cervical Cancer?

3) Το 90% των περιπτώσεων μόλυνσης από HPV θεραπεύονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Όσο μικρότερη η ηλικία, τόσο γρηγορότερη και η ίαση.

4) Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το 1% των περιπτώσεων καρκίνου ετησίως, σύμφωνα με τον οργανισμό καρκίνου Αμερικής (ACS).

Οι μισές περιπτώσεις συμβαίνουν στην ηλικία των 35-45 ετών και είναι σπάνιος σε ηλικίες κάτω των 20, δηλαδή στην κατηγορία στην οποία το Gardasil κυρίως απευθύνεται!!! (μόνο 3-4 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες ηλικίας 9-20 ετών). http://www.medicalaccountability.net/essay_gardasil.html

5) Το κάπνισμα φαίνεται να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όταν υπάρχει μόλυνση από HPV.

6) Σαφώς το φάρμακο έχει δοκιμαστεί κλινικά και έχει αποδειχθεί ασφαλής η χρήση του στα παιδιά μας, έτσι; Θα τολμούσαν να βγάλουν κάτι στην αγορά χωρίς εξαντλητικά τεστ;

Λυπάμαι, αλλά θα σας απογοητεύσω...

Σύμφωνα με τον οργανισμό Alliance for Human Research Protection (AHRP), το φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ουσιαστικά ασφαλές κατά τις κλινικές δοκιμές.
Το πιο εξωφρενικό είναι ότι το FDA (οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων Αμερικής), επέτρεψε στη Merck να χρησιμοποιήσει ως placebo επίσης σκεύασμα που περιείχε αλουμίνιο.

(Placebo: ουδέτερο, μη φαρμακευτικό σκεύασμα που χορηγείται σε ομάδα ασθενών κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών για να συγκριθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του με αυτά της ομάδας ασθενών στους οποίους χορηγείται το πραγματικό φάρμακο).
Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι πλέον ορατές (masking) οι παρενέργειες της χορήγησης αλουμινίου στους ασθενείς στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

7) Προκαλεί το Gardasil γενετικές παραμορφώσεις?
Επηρεάζει τη γονιμότητα?
Προκαλεί ίσως καρκίνο?
Πέντε από τις εθελόντριες από αυτές που έτυχε να γεννήσουν έπειτα από ενέσεις με Gardasil γέννησαν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες.
Το μέλλον θα δείξει...
http://www.medicalaccountability.net/essay_gardasil.html

8) To Gardasil μεταξύ των παρενεργειών προκαλεί και οστεοπόρωση στα μικρά παιδιά (λόγω του αλουμινίου που περιέχει από ό,τι εικάζεται).

9) Οι ερευνητές της Merck απέρριψαν από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του Gardasil και των placebo 102 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών και 19 θανάτους ως μη συσχετιζόμενα.

10) Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τα μακροχρόνια αποτελέσματα του φαρμάκου, καθώς το FDA έχει αλλάξει τους κανονισμούς του από το 1990, επιτρέποντας στις εταιρείες να πληρώνουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό αντί μακροχρόνιων εξαντλητικών τεστ για να εξασφαλίσουν το προνόμιο της έγκρισης.
Τρανό παράδειγμα: το φάρμακο Vioxx, το οποίο πήρε έγκριση και αργότερα αποδείχθηκε ότι συνδέεται με 27785 θανάτους λόγω καρδιακών επεισοδίων.
Πηγές: http://www.msnbc.msn.com/id/6192603/,
http://www.consumeraffairs.com/news04/vioxx_estimates.html

11) Η ίδια η εταιρεία που παράγει το Gardasil (Merck) επισημαίνει ότι το φάρμακο παραμένει ενεργό για 3,5 χρόνια και έπειτα χρειάζεται λογικά επιπλέον δόση.
Τι στο καλό λοιπόν καίγονται να κάνουν το εμβόλιο στα κοριτσάκια από 9 ετών, εφόσον συν τοις άλλοις ο HPV μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις????????

12) Η εταιρεία Merck υπολογίζει να εισπράξει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις του νέου φαρμάκου, σε μία περίοδο που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω απόσυρσης του επικερδούς Vioxx και 11.000 μηνύσεων από θύματα / συγγενείς θυμάτων του Vioxx.

ΠΗΓΕΣ:

Profit as Usual and to Hell with the Risks: Media Urge that Young Girls Receive Mandatory Cervical Cancer Vaccine
http://www.medicalaccountability.net/essay_gardasil.html
http://www.consumeraffairs.com/news04/vioxx_estimates.html
http://www.msnbc.msn.com/id/6192603/
Do We Know What Causes Cervical Cancer?
http://www.mothering.com/sections/news_bulletins/july2006.html
http://www.jabs.org.uk/pages/article3.doc
http://www.virusmyth.net/aids/data/pdlatvir3.htm
http://www.redflagsweekly.com/second_opinion/2002_nov25html
http://www.medicinenet.com/cancer_causes/page2.htm
http://www.ahrp.org/cms/content/view/263/28/
http://www.honesthuman.com

Τρίτη, Μαρτίου 20, 2007

Διάσημοι αστέρες μαχητές της «πράσινης επανάστασης»

«Είτε πρόκειται για μόδα, είτε για πολιτισμικές τάσεις, η βιομηχανία της ψυχαγωγίας έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει σε ένα παγκόσμιο κοινό ιδέες που θέτουν σε κίνηση δράσεις και προκαλούν αλλαγές».


Κάτι είναι και αυτό...

Κυριακή, Μαρτίου 18, 2007

Δεν ΜασάΝε Ρεεεεε...

Ναι, αυτοί όντως δεν μασάνε. Και μου φαίνεται ότι είναι από τα ελάχιστα ελληνικά blogs που είναι βαθιά ταυτόχρονα πολιτικά, ανθρώπινα και που καταφέρνουν να συσπειρώσουν τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις.

Ναι, γιατί σαφώς και υπάρχουν πολλοί που Δεν Μασάνε Ρε... Και τους έχουμε πραγματικά ανάγκη σε μια στρογγυλοκαθσιμένη στον καναπέ δημοκρατία που μας μοιάζει ολοένα και πιο απελπιστικά.

Για τον Άγιο Πατρίκιο

Ο Argos και η Mirandolina, όσοι και όσες σχολιάσαν σχετικά με την St Patricks Day, γέμισαν το ποτήρι μου. Αφιερωμένες σε εσάς δυο ξεχασμένες φωτογραφίες από την ίδια pub.

Χωρίς σχόλια...



Φέτος η Άνοιξη μας πληγώνει

Μέρα με τη μέρα συναντώ ανθρώπους, νεαρούς συναδέλφους, κάπως μεγαλύτερους γείτονες, τον μανάβη της γειτονιάς. Ανταλλάσσουμε τις τυπικές κουβέντες. Κι όταν το θέμα αγγίζει τον καιρό, τα κεφάλια σαν να σκύβουν, οι φωνές σαν να χαμηλώνουν, οι ρυτίδες σαν να αυλακώνουν άθελά τους βαθύτερα το μέτωπο. Κι είναι η πρώτη φορά που αυτή η κάψα, αυτό το ανοιξιάτικο αεράκι δεν είναι γλυκό, δεν επιβραβεύει καμία προσμονή από κανένα χειμώνα.

Δεν ξέρω αν βλέπω έτσι εγώ τα πράγματα μέσα από πολλά που διαβάζω και με συντροφεύουν βασανιστικά στον ύπνο μου. Δεν ξέρω αν μετράει το ότι κάθε φορά που κοιτάζω στα μάτια του παιδιού μου θλίβομαι για το ότι κληρονομεί έναν σακατεμένο πλανήτη.

Η απίστευτα εχθρική καθημερινότητά μας προς το περιβάλλον δεν περιλαμβάνει καμιά σκέψη για το τι πράττουμε και πως αυτό καταστρέφει τις συνθήκες διαβίωσής μας. Το ότι όλα συντελούν στην δηλητηρίαση της ίδιας μας της ζωής.

"Είμαι απελπιστικά απαισιόδοξος, έχω γίνει πολύ κυνικός", μου λέει ένας 45χρονος φίλος που τον συναντώ στο λεωφορείο. Τον αποχαιρετώ βιαστικά και κατεβαίνω στην επόμενη στάση. Μαι απαισιοδοξία μας περιτριγυρίζει...

"Κάθε πρωί ξεκινάμε την πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας, αλλά σπανίως σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Κι όμως, έχουμε τόσα σοβαρά πράγματα να κάνουμε σ' αυτή τη ζωή, όπως για παράδειγμα να διαφυλάξουμε τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα έπρεπε να θεωρείται έγκλημα..."
, γράφει ο Άρτο Πααζιλίννα.

Πώς να πιστέψω ύστερα εγώ τις χοντρές παπαριές που άκουσα από τον πρωθυπουργό για το ότι "είμαστε στην πρώτη γραμμή στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος" όταν την ίδια στιγμή στη Μήλο με υπουργική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για ξενοδοχεία - μεγαθήρια συμβάλοντας στην εξαφάνιση της περίφημης οχιάς της Μήλου, αλλά και της φώκιας μονάχους - μονάχους που βρίσκει καταφύγιο σε βραχώδεις παραλίες του νησιού.

Που οχιά κόκκινη να τους φάει!

Οφείλουμε να πιέσουμε ως ενεργοί πολίτες για να εισακουστούν όσες φωνές προετείνουν εναλλακτικές διεξόδους. Τώρα. Ή είναι ήδη αργά;

Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2007

Green Anarchy

Green Anarchy



Bi-annual publication of radical, anti-civilization theory, critique, and action.

Για ρίξε του μια ματιά...

Τραγική η οικονομική κατάσταση των σχολείων

Τραγική. Αυτή είναι η λέξη, η μόνη λέξη που ταιριάζει στην οικονομική κατάσταση των σχολείων στις μέρες μας. Τα χρήματα που διοχετεύει το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Παιδείας έχουν στερέψει εδώ και καιρό. Βλέπεις τα κονδύλια από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν τέλος... Το ελληνικό κράτος έχει άλλες προτεραιότητες...

Σήμερα ένας ακόμη σκληρός δίσκος του εργαστηρίου βγήκε εκτός λειτουργίας μετά από 5 έτη. Πόσο κοστίζει ένας σκληρός δίσκος 80GB; Όχι περισσότερο από 50 Ευρώ. Κι όμως, ένα σχολείο είναι δυνατό να μην μπορεί να διαθέσει ούτε καν αυτό το ποσό. Το ταμείο μπορεί να μην είναι μείον ακριβώς, όμως προτεραιότητα έχει η πληρωμή της καθαρίστριας και της θέρμανσης. Και κάπου εκεί τα χρήματα τελειώνουν. Η Πληροφορική μπορεί να περιμένει...

Που να βρεις το δίκιο σου;

Οι υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης διαβεβαιώνουν ότι τα 3 τελευταία χρόνια έχουν πολλές φορές ζητήσει εγγράφως από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας την ανανέωση των υπαρχόντων εργαστηρίων Πληροφορικής στα σχολεία. Όπως και τη δημιουργία καινούργιων εργαστηρίων σε όσα σχολεία δεν διαθέτουν εργαστήρια (ναι, υπάρχουν πολλά τέτοια). Η απάντηση είναι σύντομη: "Δεν μας δίνουν χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών".

Πώς να λειτουργήσει λοιπόν ένα εργαστήριο Πληροφορικής σε ένα σχολείο; Με τι μέσα; Με τι όρεξη να δώσεις όσα οφείλεις να δώσεις στους μαθητές σου; Για ποια Κοινωνία της Πληροφορίας μας παραμυθιάζουν; Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται;

Προς ποια κατεύθυνση οδηγούν την εκπαίδευση αυτοί που σήμερα έτυχε να ορίζουν τις τύχες της αυριανής γενιάς; Γιατί δεν οργιζόμαστε για αυτά, μόνο μένουμε αμέτοχοι σε ένα καλά οργανωμένο παιχνίδι σε βάρος των πολλών και των μη κατεχόντων;

Τρίτη, Μαρτίου 13, 2007

Μην βάλετε βενζίνη την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007

Έλαβα το παρακάτω email. Το αντιγράφω γιατί συμφωνώ απόλυτα με την αγανάκτηση που εκφράζει. Μπορούμε όχι μόνο να προωθήσουμε το μήνυμα του "Μην βάλετε βενζίνη την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007", αλλά να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την μετακίνησή μας με το Ι.Χ. στο απόλυτα απααίτητο.

"Φτάνει πια....

Εδώ και 10 ημέρες συμβαίνει κάτι παράξενο και εξωπραγματικό στην χώρα μας.

Παρότι οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς μειώθηκαν αισθητά και παραμένουν χαμηλά, η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια αυξήθηκε κατά 10 περίπου λεπτά το λίτρο, σε όλα τα πρατήρια βενζίνης.

Γιατί έγινε αυτό; Αυξήθηκε η τιμή του αργού; ΟΧΙ. Υπάρχουν αποθέματα που αγοράστηκαν με ακριβή τιμή; ΟΧΙ

Τότε τι συμβαίνει;

Είναι απλό:

Μειώθηκαν 30-40% τα έσοδα των πρατηρίων από την πώληση πετρελαίου θέρμανσης λόγω της καλοκαιρίας.

Η κυßέρνηση προσανατολίζεται να επαναφέρει το θέμα των ταµειακών μηχανών στα πρατήρια, για να μπορεί να ελέγχει τους τζίρους τους.

Όλα αυτά όμως δεν αρέσουν στο καρτέλ των καυσίμων. Δεν θέλουν να μειωθούν τα έσοδα τους ούτε δραχµή και αποφασίζουν να αλλάξουν προς τα πάνω τις τιμές τους. Άλλωστε σε μια χώρα που αύξησε εν μια νυκτί το ΑΕΠ της κατά 25%, οι καταναλωτές δεν έχουν ανάγκη.

Έτσι είναι όμως; Είµαστε πράγµατι τόσο πλούσιοι; Είµαστε πράγµατι τόσο πρόθυµοι να συντηρήσουµε το εισόδηµα του καρτέλ από την δική μας τσέπη έτσι αβίαστα;

Τι μπορούμε όµως να κάνουµε; Μπορούµε να αντιδράσουµε. Μπορούµε να δείξουµε σε αυτούς που βάζουν αβίαστα το χέρι στην τσέπη μας με το έτσι θέλω, ότι δεν είμαστε αγελάδες να μας αρμέγουν, είμαστε το χέρι που τους ταΐζει...

Την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007, μην βάλετε βενζίνη στο αυτοκίνητο σας . Αφήστε το σπίτι.. πάρτε το λεωφορείο...πάρτε το ποδήλατο...μοιραστείτε την διαδροµή με έναν φίλο σας... αλλά μην βάλετε βενζίνη... αφού είναι τόσο φθηνή και τα κέρδη του καρτέλ τόσα λίγα, δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν τα βενζινάδικα δεν έχουν πελάτες για μια μέρα.

Ή μήπως όχι; Μήπως θα δείξουµε επιτέλους οτι δεν είμαστε πρόβατα αλλά ενεργοί και νοήμονες πολίτες;

Αντιδράστε στην απροκάλυπτη επίθεση στην τσέπη μας. Μην βάλετε βενζίνη την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007, και στείλτε αυτό το email σε όλους όσους γνωρίζετε. Όσοι περισσότεροι είµαστε τόσο το καλύτερο!"

ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Mελέτη Επισκόπησης της Πληροφορικής 2006

Ιδιαίτερα χρήσιμο για εκπαιδευτιούς Πληροφορικής. Στο: http://www.epe.org.gr/meleth/
Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή (95Kb)
Σκοπός και μεθοδολογία μελέτης
2. Οριοθέτηση της Πληροφορικής (161 Kb)
Περιγραφή αντικειμένου, σχέση με άλλα αντικείμενα, εξέλιξη και όρια της πληροφορικής
3. Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση (1953 Kb)
Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια (Λύκειο), ΙΕΚ, Τριτοβάθμια (αξιολόγηση προγραμμάτων σπουδών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ)
4. Η Πληροφορική στον Ιδιωτικό Τομέα (783 Kb)
Επαγγελματικά δικαιώματα, Ιδιωτικά και δημόσια έργα, Εργασιακά και επαγγελματικά θέματα, Επιμελητήριο
5. Η Πληροφορική στο Δημόσιο Τομέα (515 Kb))
Δομή υπηρεσιών, Βαθμός ολοκλήρωσης ΤΠΕ, Προσλήψεις, Προφίλ πληροφορικών, Εργασιακά θέματα
6. Πληροφορική και Κοινωνία (1142 Kb)
Αποδοχή της πληροφορικής από την ελληνική κοινωνία
7. Επίλογος (62 Kb)
Συμπεράσματα και προτάσεις
8. Παράρτημα (3304 Kb)
Περιέχει τα παραρτήματα των κεφαλαίων 3, 5, και 6