Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2007

Ο Μίμης Ανδρουλάκης για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.



Κρίσιμα ερωτήματα στους υποψηφίους Προέδρους. Εύσχημος βερμπαλισμός ή φρεσκαδούρα;

Θεσσαλονίκη: πρωτιά στη ρύπανση

Ουραγός είναι η Αθήνα στον κατάλογο με τις πιο καθαρές περιβαλλοντικά πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το περιοδικό «Reader΄s Digest» ανάμεσα σε 72 πόλεις του κόσμου.

Ωστόσο...

Πρώτη κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη και δεύτερη η Αθήνα

Και επιτέλους, "ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την καθυστέρηση των έργων εξυγίανσης της Κορώνειας αναζητεί ο εισαγγελέας, μετά και το νέο κύμα μαζικών θανάτων πτηνών στην «τοξική» λίμνη. Χθες διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί για ποιον λόγο δεν έχουν διατεθεί τα ήδη εξασφαλισμένα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2007

Η σιωπή είναι χρυσός αυτές τις μέρες

Στο τραπέζι οι καφέδες βογκάνε. Τα μπεγλέρια νευρικά χτυπάνε ένα τακ-τακ-τακ. Τελικά, ποιος ψήφισε τους μόνους χαμένους; Σαν τον Πέτρο που τρεις φορές αρνήθηκε αυτόν που πίστευε, όλοι τώρα δηλώνουνε ότι αυτοί δεν έχουν το χτικιό. Και ξερνάνε ένα σαρκαστικό βιτριόλι, να το πατήσει ο απέναντι που αυτός τόλμησε να ψηφίσει αυτόν το προ πολλού "ξοφλημένο αμερικανάκι".

Προφήτες της κλανιάς, λέω εγώ.

Τόσοι "αριστεροί" μαζεμένοι σε ένα τραπέζι. Τόση "πρόοδος" μέσα σε μια κουβέντα άσπρο - μαύρο. Τόση "σύνθεση κι ανάλυση" σε ένα χείλι που σκάει από την ικανοποίηση της γελοιοποίησης όχι μιας πολιτικής που ούτως ή άλλως δεν κυβερνούσε, όσο ενός ανθρώπου που ναι, φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης για πολλά.

Μα, ξανασκέφτομαι, κανείς σας δεν τους ψήφισε; Κανείς μας; Ούτε εσύ Παύλο; Εσύ Ελένη; Ελένη, που πας; Ρε, Γιάννη εσύ δεν μου έλεγες ότι ναι, είσαι "φίλος"; Μη φεύγεις ρε Γιάννη, κάτσε να μου πεις.

Γιατί ρε σείς τέτοια σιωπή;

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2007

Γενετικά τροποποιημένα στο βιβλίο Βιολογίας Γ' Γυμνασίου

Τα παρακάτω μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στη σελίδα 124 του βιβλίου Βιολογίας της Γ' Γυμνασίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Τάσος Κουράκης, καθηγητής ιατρικής του Α.Π.Θ στο εργαστήριο βιολοβίας-γενετικής, και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης έκανε με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου βιολογίας της Γ΄γυμνασίου την εξής δήλωση:

"Όσα δεν κατάφεραν οι πολυεθνικές των εταιρειών βιοτεχνολογίας με τον πακτωλό χρημάτων για τη διαφήμιση των “πλεονεκτημάτων” των μεταλλαγμένων τροφίμων, όσα δεν κατάφεραν οι πρεσβείες και η διπλωματία των ΗΠΑ για να πιεσθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκατανεύσει στην είσοδο γενετικά τροποποιημένων στο έδαφός της ενάντια στη θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων, όσα δεν κατάφεραν οι πληρωμένοι επιστήμονες από την MONSATO και τις άλλες εταιρείες να μας πείσουν ότι με τα μεταλλαγμένα θα λύσουν το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, προσπάθησε να το καταφέρει το Υπουργείο Παιδείας στη χώρα μας, το οποίο στόχευσε μέσα από το βιβλίο βιολογίας της Γ΄γυμνασίου, να διαμορφώσει μια στάση αποδοχής της νέας γενιάς γύρω από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

1. Στη σελίδα 124 του βιβλίου με δύο εικόνες τα λέει όλα: στη μία εικονίζονται ντομάτες υγιείς, ελκυστικές , κόκκινες, με την υπόδειξη ότι είναι γενετικά τροποποιημένες και στην άλλη ντομάτες μουχλιασμένες, ζαρωμένες και καφεκόκκινες, με την υπόδειξη ότι είναι μη γενετικά τροποποιημένες. Το μήνυμα σαφές. Όχι απλά μια υπεροχή των μεταλλαγμένων αλλά η μοναδική υγιής τροφή. Οι φυσικές ντομάτες που καταναλώναμε τόσα χρόνια είναι για τη χωματερή.

2. Στην ίδια σελίδα πιο κάτω γράφει “…όταν καλλιεργούμε τέτοια φυτά (δηλαδή γενετικά τροποποιημένα), δεν χρειάζεται να κάνουμε χρήση παρασιτοκτόνων. Η σοδειά μας δεν κινδυνεύει, το κόστος παραγωγής μειώνεται και το προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε χαμηλότερη τιμή”. Πάλι η υπεροχή των μεταλλαγμένων, λες και διαβάζουμε διαφημιστικό εταιρειών βιοτεχνολογίας χωρίς καμία αναφορά για την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας του γύρω περιβάλλοντος και την αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων, με μοναδικό κερδισμένο τις εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων φυτών.

3. Στη σελίδα 13 χωρίς να κατονομάζει ευθέως ότι μιλάει για γενετικά τροποποιημένα, αλλά τα υπονοεί με σαφήνεια, γράφει ότι “…οι νέες ποικιλίες καλαμποκιού και σταριού, που είναι ανθεκτικές σε διάφορα έντομα και μικροοργανισμούς, έχουν μεγαλύτερη απόδοση”. Τούτο είναι λάθος καθώς οι μεταλλαγμένες ποικιλίες δεν έχουν μεγαλύτερη απόδοση, ούτε προκύπτει από πουθενά. Αυτό που προβάλλουν οι ίδιες οι εταιρείες, είναι το μικρότερο κόστος παραγωγής, εξαιτίας της μικρότερης κατανάλωσης ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων (ακόμη και αυτό αμφισβητείται, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)

4. Στην ίδια σελίδα λέει ότι τα τρόφιμα αυτά " ...προσφέρονται λύσεις σε πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτά του υποσιτισμού ..." Είναι αδιανόητο σχολικό εγχειρίδιο να αναπαράγει τα επιχειρήματα προώθησης των εταιρειών, όταν γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της πείνας θα επιδεινωθεί, όπως και η εξάρτηση των αγροτών.


Όσον αφορά στο κεφάλαιο όπου αναπτύσσονται οι προβληματισμοί, είναι τόσο επιφανειακή και συνοπτική η προσέγγιση για την ενδεχόμενη διατάραξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος, που αναφέρεται μόνο και μόνο για να δείξει «το αμερόληπτον » του πράγματος.

Η όλη προσέγγιση είναι μια μεθοδευμένη προσπάθεια να διαμορφωθεί μια νέα μεταλλαγμένη γενιά που θα καταναλώνεί οτιδήποτε αποφασίζουν οι πολυεθνικές της διατροφής .
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας είναι τεράστιες , γιατί δεν πρόκειται περί αβλεψίας και λάθους, αλλά για συνειδητή εφαρμογή υπερατλαντικών οδηγιών.


Τάσος Κουράκης
Καθηγητής ιατρικής Α.Π.Θ.
Εργαστήριο Βιολογίας – Γενετικής

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

Ανοικτή συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στο διαδίκτυο



Από την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται ερωτήσεις σε ανοικτή διαδικτυακή συνέντευξη που συνδιοργανώνεται από το in.gr και ΤΑ ΝΕΑ με τη συμμετοχή bloggers και χρηστών του διαδικτύου.

H ιδέα της ανοικτής συνέντευξης στο διαδίκτυο από Πρόεδρο κόμματος, που διεκδικεί τη πρωθυπουργία, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά των Ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων από τον Γιώργο Α Παπανδρέου στις εκλογές του 2004 και έρχεται ως θετική ανταπόκριση σε αντίστοιχα αιτήματα από bloggers και Ελλήνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Κάθε πολίτης μπορεί να θέσει όσες ερωτήσεις θέλει – μέχρι 50 λέξεις ανά ερώτηση – χωρίς κανένα θεματικό περιορισμό. Η καινοτομία της ανοικτής συνέντευξης αυτού του τύπου είναι ότι κάθε ερώτηση αξιολογείται από τους πολίτες για το αν θα πρέπει να απαντηθεί, ή όχι.


Την Παρασκευή το μεσημέρι κλείνει η υποβολή ερωτήσεων και ο Γιώργος Παπανδρέου θα απαντήσει στις δημοφιλέστερες ερωτήσεις, δηλαδή σε εκείνες που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες θετικές γνώμες των πολιτών.

Οι ερωτήσεις υποβάλλονται σε αυτή τη σελίδα !


Χρήσιμα κείμενα :


- πολιτική / οδηγίες για τις ερωτήσεις,

Το νέο ναυάγιο της Ζακύνθου



"Ο δήμαρχος Διονύσιος Τσαγκαρόπουλος όταν άκουσε την απόφαση για την προφυλάκισή του έπεσε λιπόθυμος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το δικαστικό μέγαρο στο νοσοκομείο. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι: ηθική αυτουργία σε απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση, ηθική αυτουργία σε απόπειρα έκρηξης η οποία θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, παραβίαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών (όλα κακουργήματα) και δώδεκα ακόμη κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος με σημαντικότερη αυτή της σύστασης εκγληματικής οργάνωσης".

Ακόμη μια υπόθεση για την οποία κανείς δεν λέει κουβέντα. Άλλη μια υπόθεση που ακουμπά τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη. Διότι η υπόθεση είχει γίνει γνωστή στον υπουργό από τον Ιούλιο.

Η Ζάκυνθος έχει ένα νέο ναυάγιο.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2007

Ρε, σηκώστε κανένα τηλέφωνο!

Οργανισμός Περίθλαψης Ασφαλισμένων Δημοσίου. Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με την περίθαλψη του παιδιού μου. Έχω καλέσει 1000 φορές ένα σωρό διαφορετικά τηλεφωνικά νούμερα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Κανένας μα κανένας δεν απαντά. Θαρρείς άνοιξε η γη και κατάπιε ολάκερο τον οργανισμό. Βαρέθηκα να ακούω το jingle από το τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων στην Αθήνα. Βαρέθηκα να "πιέζω 1" και να ξαναπεριμένω και να με ξαναγυρνάει στο αρχικό μενού.

Έλεος.

Έστειλα e-mail.

Ματαίως.

Είμαι εξοργισμένος και απογοητευμένος πια με όλα όσα αναγκαζόμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας να υπομένουμε.

Tου Άγνωστου Αστυνομικού



Πρόταση Καρατζαφέρη για την ανέγερση μνημείου του Αγνωστου Αστυνομικού και έκκληση ώστε "η κοινωνία να είναι ανεκτική απέναντι στην Αστυνομία".



Του Άγνωστου Αστυνομικού λοιπόν, αυτού που φροντίζει ώστε ο φωτογραφικός φακός πολίτη να μην καταγράψει παρά μόνο το σκοτάδι. Αυτό που αντικρίζει κάποιος όταν το γκλομπ προσγειώνεται με φόρα στο κεφάλι.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2007

Κι άλλες σιωπές...

Καμία απάντηση για:



Δεν αντιλήφθηκα κάποιον να νικά στο χθεσινοβραδινό show. Έχω εμπεδώσει εδώ και καιρό ποιοι μόνιμα είναι χαμένοι.

Ελβετία: ξενοφοβική εκστρατεία κόμματος



Εκλογές τον επόμενο μήνα στην Ελβετία με το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το Schweizerische Volkspartei, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού να προωθεί μια καθαρά ρατσιστική και ξενοφοβική εκστρατεία. Μέχρι και ο Ο.Η.Ε. θορυβήθηκε και ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Το κόμμα ζητά δημοψήφισμα με το οποίο θα δίνεται άδεια στις δικαστικές αρχές να απελαύνουν αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν διαπράξει έγκλημα και αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους.

Προωθεί επίσης νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα απελαύνεται ολόκληρη η οικογένεια αλλοδαπών σε περίπτωση που νεαρό μέλος της (κάτω των 18 ετών) διαπράξει έγκλημα. Η πρακτική του Sippenhaft παραπέμπει στην εποχή των Ναζί, τότε που οι συγγενείς όσων διέπρατταν κάποια αξιόποινη πράξη κατά του κράτους ήταν επίσης υπόλογοι και συλλαμβάνονταν.

Άντε και στα δικά μας...

Switzerland: Europe's heart of darkness?

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

"Η Ελλάδα κάτω από επίθεση τουριστικών καρτέλ"



Το άρθρο στην αγγλική βρίσκεται στη σελίδα: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757320

Διαβάστε για να φρίξετε...

Η κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο με την ονομασία «Ιονία Οδός» (συγκεκριμένα το νότιο τμήμα της Ιονίας Οδού, καθώς η Ιονία εκτείνεται επίσης στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα), που συνδέει τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της, Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο και Καλαμάτα, εμφανίστηκε ως σχέδιο το 1996, αλλά δεν υλοποιήθηκε αμέσως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, οι οποίοι απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών πόρων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε το 2004 να ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Τελικά η κατασκευή του δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2007 στις ελληνικές και πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες Vinci - Ελλ. Τεχνοδομική - TEV, Άκτωρ, J&P Avax, Hochtief και Αθηνά και είχε δρομολογηθεί να ξεκινήσει αμέσως, με την προοπτική να ολοκληρωθεί το 2011.

Η Ιονία Οδός θα εξασφάλιζε οδική πρόσβαση στις τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονταν στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και σε εκείνες που σχεδιαζόταν να κατασκευαστούν, και επομένως η ολοκλήρωσή της δεν θα έπρεπε να πάρει περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο.

Το μόνο πρόβλημα που ανέκυπτε ήταν μερικά «ενοχλητικά» δάση, βιότοποι και οικοσυστήματα, αλλά και ορισμένοι οικολόγοι ή τοπικοί ακτιβιστές. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Γιώργος Κοντογιάννης δήλωνε το 2004: «Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι η Ιονία Οδός πρέπει να προχωρήσει με πολύ γρήγορο ρυθμό ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις των τελευταίων ετών»


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:Η Ελλάδα κάτω από επίθεση τουριστικών καρτέλ

Ο "λεπροί" του ΟΚΑΝΑ

«Οχι» των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ για τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ.

Τελικά αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε; Στη Σπιναλόγκα; Στο πυρ το εξώτερο; Στον Άρη; Ήθελα να ήξερα αν κάποιος από εμάς είχε έναν δικό του άνθρωπο θύμα τνω ναρκωτικών αν θα κρατούσε την ίδια απάνθρωπη στάση...

Και για αυτό σιωπή λοιπόν;

Σιωπή και για τη "βόμβα" του εξασθενούς χρωμίου

Και για το μολυσμένο νερό στα Οινόφυτα νεκρική σιωπή;

"Στον Ωρωπό, το Γενικό Χημείο του Κράτους στις τρεις γεωτρήσεις στη θέση Χρυσοπηγή που υδροδοτούν ένα μεγάλο τμήμα του δήμου ανίχνευσε ποσότητες εξασθενούς χρωμίου (69 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), τη στιγμή που πρέπει να είναι μηδενικό, και ολικού χρωμίου (70 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) όταν το ανώτατο όριο είναι τα 50".

"Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο υπό τη μορφή ατμών (αν γίνονται ηλεκτροσυγκολλήσεις) ή υπό τη μορφή σκόνης, προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Είναι επίσης καρκινογόνο υπό τη μορφή νερού, αφού η επαφή του με τα κύτταρα του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Επιπλέον η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες, επισημαίνει στην «Ε» ο Βασίλης Μακρόπουλος, καθηγητής Υγιεινής της Εργασίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)".

ΟΙΝΟΦΥΤΑ: Το πόσιμο νερό που υποσχέθηκε η Περιφέρεια δεν «έφτασε» ποτέ

Ο Αλαβάνος έτρεξε στην περιοχή. Κι όχι μόνο τώρα, προεκλογικά.

Σιωπή σε 10 κρίσιμα ερωτήματα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Στις 5 του Σεπτέμβρη "η Greenpeace, λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες σαφέστατα συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές, και ενόψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, απεύθυνε στα κόμματα 10 ερωτήσεις.

Τα κόμματα κλήθηκαν να απαντήσουν "Ναι" ή "Όχι" σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Ενδιαφέρουσα η παρακάτω ερώτηση:

"Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, προβλέπει, για πρώτη φορά την εισαγωγή του ρυπογόνου λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και ήδη έχουν προταθεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ και επιχειρηματικούς ομίλους με συνολική ισχύ 1.600 μεγαβάτ.

Συμφωνείτε να αποκλειστεί μια τέτοια προοπτική, η ένταξη δηλαδή του εισαγόμενου και ρυπογόνου λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας;

Μέχρι σήμερα κανένα κόμμα δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις της οργάνωσης. Γιατί άραγε;

«Πάρτε θέση για το περιβάλλον»

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Για να μην ξεχνιόμαστε

Ό,τι καίγεται" προεκλογικά



"H στάση του ζώου πρόδιδε βασανιστικό θάνατο με σπασμούς και πρήξιμο στην κοιλιά, αλλά και το ότι βρέθηκε δίπλα σε νερό, το οποίο αποζητούν τα ζώα για να αποβάλουν τις τοξίνες".

"Δάνειο με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και διάρκεια άνω των 20 ετών δίνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές". Εσύ κι εγώ, όλοι μας θα πληρώσουμε το μάρμαρο μετεκλογικά. Αλλά και για αυτό σιωπή...

Την ημέρα που καιγόταν η Πεντέλη κάποιοι "πυροσβέστες" ζητούσαν απόσπαση σε γραφείο υπουργού. Και κάποιοι "υπουργοί" υπέγραφαν την ίδια κιόλας ημέρα την απόσπαση. Αλλά και για αυτό σιωπή...

Ορισμένα μέτρα όπως η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ (σε 20% ή 21%) δεν θα πρέπει να αποκλείονται με πρόσχημα τις πυρκαγιές. Αλλά και για αυτό σιωπή...

Μωρέ μια χαρά βολέψανε οι πυρκαγιές.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2007

"Τάλως, ο τρόμος που ήρθε απ' το χτες"

"Κάθε πρωί με τους αρχηγούς και τους στρατηγούς έχω την κατόπτευση της χώρας, κάτι που είναι μεγάλη απόλαυση. Θέλω να είμαι σαν τον Τάλω".



Τάδε έφη o Βύρων Πολύδωρας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Life & Style, τον Απρίλιο του 2006.

Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το πολιτικό τέλος του Βύρωνα... Μερικοί έχουν θαυμάσιες ιδέες.

Σκέψεις ενός δασοπυροσβέστη...

Και πάλι από το left.gr

Ο αποστολέας του email είναι εθελοντής δασοπυροσβέστης, και το κείμενο που ακολουθεί είναι γραμμένο από έναν από τους συναδέλφους του.

21/8/2007

”Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί λόγω της πυρκαγιάς πλην ενός πυροσβέστη ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» με αναπνευστικά προβλήματα."

Είναι πολύ παράξενο να διαβάζεις τη ζωή σου μέσα από την αποστειρωμένη λογική της δημοσιογραφίας..

Θα ήθελα να ξεχάσω τα 3-4 πρόβατα που δεν πρόλαβαμε να βγάλουμε από το μαντρί και τα ακούγαμε να σκούζουν καθώς μας πλησίαζε η φωτιά, και εκείνο το σκυλάκι που παρέμεινε σιωπηλό και δεμένο μέχρι τη στιγμή που πανικόβλητο κατάλαβε οτι δεν υπάρχει σωτηρία.. τα αφεντικά του λείπαν διακοπές και κανείς δεν μας ειδοποίησε για αυτό…

Θα ήθελα να ξεχάσω τα πουλιά που δεν προλάβανε να φύγουν απο τα πεύκα καθώς γινόντουσαν παρανάλωμα του πυρός και τα είδα στον αέρα να φτερουγίζουν για λίγο και ύστερα να πέφτουν σαν φθινοπωρινά φύλλα…

Θα ήθελα να ξεχάσω τα τρομαγμένα πρόσωπα των συναδέλφων μου όταν είδαμε τις 50μετρες φλόγες να μας ζώνουν από παντού…

Θα ήθελα να ξεχάσω τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των ιδιοκτητών όλων των σπιτιών τριγύρω μας όταν άρχισαν να γλύφουν τα σπίτια τους οι φλόγες…

Θα ήθελα να ξεχάσω όλους αυτούς που ήρθαν με τζιπάκια κάνοντας χειρόφρενα και πατώντας γκάζι μόνο και μόνο για να απολαύσουν το θέαμα, χωρίς να μας βοηθάνε όταν τα ρουθούνια μας τρέχαν κατράμι και μασούσαμε στάχτη…

Θα ήθελα να τους ξεχάσω όταν προσπαθούσαμε να φύγουμε κόβωντας μάνικες και δεν μπορούσαμε επειδή είχαν δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο μπροστά μας

Θα ήθελα επίσης να ξεχάσω όλους αυτούς που πίναν καφέ και μας ειρωνεύονταν την ώρα που δίναμε και ίσα που κρατούσαμε την ψυχή μας…

Θα ήθελα να ξεχάσω αυτούς που τραβούσαν πανικόβλητοι τις εγκαταστάσεις μας και μας άφηναν εκτεθειμένους στις φλόγες…

Θα ήθελα να ξεχάσω τις πανικόβλητες φωνές συναδέλφων στον ασύρματο όταν τους κύκλωνε η φωτιά...

Θα ήθελα να ξεχάσω αυτή τη λαίλαπα που δεν υπήρχε τρόπο να φρενάρεις και λαίμαργα κατάπιε τις όμορφες περιοχές που κάποτε χαρήκαμε ώς παιδιά και τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν οτι υπήρχαν…

------------------

Μα δεν θα ξεχάσω εκείνους τους χειριστές των ελικοπτέρων που τελευταία στιγμή μας δημιούργησαν δίοδο διαφυγής μέσα από τους θεόρατους τοίχους φωτιάς που μας περιτριγύρισαν…

Μα δεν θα ξεχάσω τους συνάδελφους απο Αταλάντη που ήρθαν να μας βοηθήσουν σε μια ξένη για αυτούς περιοχή…

Μα δεν θα ξεχάσω όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα που επιτρέπουν σε οικοπεδοφάγους να χτίζουν, που αντιμετωπίζουν με αναλγησία τους εμπρησμούς και κοροιδεύουν τους Εθελοντές…

Μα δεν θα ξεχάσω το κράτος που ούτε γάντια δεν μας έδωσε, πόσο μάλλον ενα ευχαριστώ, για να μήν θίξει την επιτηδευμένη ανικανότητα του μπροστά στα συμφέροντα…

Μα δεν θα ξεχάσω ότι καταφέραμε 4 παιδιά με 1 όχημα να σταματήσουμε ενα μέτωπο 500 μέτρων, να σώσουμε 5 σπίτια και μερικά πρόβατα.. Θα βοηθήσει να μπορέσω να κοιμηθώ όταν θα γυρίζουν οι εικόνες φρίκης στο μυαλό μου...

Μα δεν θα ξεχάσω την όμορφη τραυματιοφορέα που μου συμπαραστάθηκε όταν δεν είχα αναπνοή, τους έμπειρους γιατρούς που πέσαν πάνω μου και μου ξαναδώσαν μέλλον, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που ξεχείλιζε απο ανθρωπιά και καλοσύνη…

Σας ευχαριστώ.

Και δεν θα ξεχάσω να λέγομαι ακόμα άνθρωπος και να χρωστάω στη φύση ενα μεγάλο συγνώμη για όλες τις καταστροφές που της έχει προξενήσει το είδος μου…

Η απορία μου είναι οι βίλες που θα χτίσετε θα έχουν νόημα εαν δεν υπάρχει πια πράσινο γύρω σας;

Όταν ο αέρας θα μυρίζει στάχτη και θα σου καίει τους πνεύμονες; Πώς διάολο θα αναπνέετε εσείς κει πάνω και εμείς εδώ κάτω;

Πώς περιμένω απο ενα κράτος με στημένες εκλογές και προκάτ κόμματα να δημιουργήσει ενα καλύτερο μέλλον απο τις στάχτες που έχουν γεμίσει τα πνευμόνια μου...

Λίγη στάχτη στα μαλλιά... δολοφόνοι...

Γιώργος - Πατουλίδου: δανεικά τα πικρά κουκιά



Έτσι έλεγε ότι γίνεται η γιαγιά μου στους γάμους. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Δεν έβρισκε υποψήφιο Νομάρχη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές. Κι ως εκ θάυματος η Βούλα Πατουλίδου έκανε την ανάγκη φιλότιμο να θυσιαστεί στην ποδιά του Ψωμιάδη. Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας ρε γαμώτο, είχε σκεφτεί τότε η Βούλα πονηρά.

Ήρθε η ώρα που όλα εδώ πληρώνονται. Όμως τη σούπα χάλασε ο Γιώρογος και την άφησε εκτός. Σκύλιασε αυτή και σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο τον κατηγόρησε ότι έχει «υιοθετήσει κυνικό ωφελισμό».

Ο Γιώργος τα πήρε και φέρεται να αποκάλεσε την κυρία Πατουλίδου «ανισόρροπη, ανυπόληπτη και ανίκανη».

Στα @@ επιτέλους και κυριολεκτικά δηλαδή.

Πατουλίδου Vs Παπανδρέου