Σάββατο, Μαΐου 31, 2008

Κάλεσμα συντονισμού για την ημέρα Περιβάλλοντος 5-6-08

Κυβερνήσεις, Βιομήχανοι και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, χέρι-χέρι δηλητηριάζουν την ζωή μας, στα εργοστάσια, στα χωράφια σ’ όλους τους χώρους δουλειάς.

Ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε τα τρόφιμα που τρώμε, την θάλασσα που κολυμπάμε και ψαρεύουμε.

Καταστρέφουν την υγεία μας και υποθηκεύουν το μέλλον μας.

* Εμείς δεν θα ανεχτούμε άλλο να μας θυσιάζουν, στα συμφέροντα των λίγων δυνατών του χρήματος!!!
* Εμείς θα επιβάλουμε, με τον αγώνα μας, την λύση του καθαρού τόπου, για εμάς και τα παιδιά μας.
* Εμείς δεν έχουμε άλλους τόπους να ζήσουμε και δεν δεχόμαστε να γίνουμε πρόσφυγες από τους τόπους μας. Αυτούς θέλουμε να εξυγιάνουν.

ΣΗΚΩΣΤΕ την ΠΛΑΤΗ Και ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ την τύχη που αυτοί μας επιφυλάσσουν παραπέρα…

Συνάντηση όλων των φορέων και επιτροπών από την Β.Α ΑΤΤΙΚΗ - ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΒΟΙΩΤΙΑ, στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου Ωρωπού την Κυριακή 1 Ιούνη 2008 στις 11 το πρωί.

«Για να συντονίσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ την ΠΕΜΠΤΗ στις 5 Ιούνη στις 12 π.μ.»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

Το συντονιστικό της ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ

http://asopossos.wordpress.com/2008/05/30/envday/

23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς



23o Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Αθήνα 30/6-2/7
Global Solidarity: The courage to make a difference

Για ποιο, ακριβώς, Πανεπιστήμιο αγωνίζεστε;

No excuses

(...) οι φοιτητικές παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δεν διαθέτουν την απαραίτητη πείρα ώστε να συνειδητοποιούν πως οι αγνότερες προθέσεις αποτελούν ορισμένες φορές τον συντομότερο δρόμο για την κόλαση.

(...)Τα παιδιά αυτά «που σήμερα τα λένε αλήτες» πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις με 18 ή 19 και γι΄ αυτό βιώνουν με ακραίο (και δυστυχώς ορισμένες φορές βίαιο) τρόπο τη συνεχή απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.


Οι φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έπεσαν στην παγίδα

Τετάρτη, Μαΐου 28, 2008

Επικίνδυνο βρεφικό γάλα με περισσότερο χαλκό

Παιδίατρος ανακάλυψε ότι το 3 ετών παιδί του παρουσίασε τραυλισμό. Μετά από εξετάσεις δεν διαπίστωσε πρόβλημα ιατρικής φύσης. Το παιδί κατανάλωνε βρεφικό γάλα σε σκόνη επί 1 1/2 χρόνο. Όταν ο πατέρας διέκοψε τη διατροφή του παιδιού με το συγκεκριμένο γάλα, η ομιλία του παιδιού επανήλθε κανονικά.

Στη συσκευασία περιέχεται χαλκός σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια. Ειδοποιήθηκε ο ΕΟΦ και αναμένονται ανακοινώσεις.

Αποκλειστικότητα της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ποιος θα φτάσει πρώτος στον Άδη;



Η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σήμαινε την κάθοδο στον Άδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν πιστέψει ότι μπορεί και κάτι άλλο να γίνει σ΄ αυτή τη χώρα και σ΄ αυτή την κοινωνία από την Αριστερά και πρέπει να ανταποκριθούμε σ΄ αυτές τις προσδοκίες.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Ρε Αλέκο δεν σοβαρεύεστε εκεί στο ΣΥΝ, να βρείτε μια κοινή πλατφόρμα για να μην καταλήξουμε όλοι μαζί στον Άδη; Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να δώσετε λύσεις οφείλετε να βγείτε μπροστά από τον εαυτό σας, εσείς και οι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να συζητήσετε με ρεαλισμό για το αύριο. Δεν είναι δυνατό να μην σας καταλογιστούν ευθύνες αύριο αν χάσετε την ευκαιρία να απαλλάξετε τη χώρα από την ανίκανη σημερινή κυβέρνηση.

Μείωση τιμών εδώ και τώρα

Θέμα αύξησης εκ νέου των τιμολογίων της ΔΕΗ θέτει ο Αθανασόπουλος. Προτείνει επίσης να μετακυλίονται στους καταναλωτές οι δαπάνες που θα κάνει στο εξής η ΔΕΗ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα των μονάδων της. Έλεος πλέον σε αυτή τη χώρα!

Και ρήτρα ρύπων θέλει να φορτώσει στους καταναλωτές ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Αλήθεια, για ποιο λόγο αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια κατά 25%;

Η απάντηση είναι μία: Μείωση τιμών εδώ και τώρα. Η μείωση τιμών δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από μια ουσιαστική μείωση στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων, τα οποία λανθασμένα αποφάσισε η κυβέρνηση ν' αυξήσει πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω έξαρσης πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά.

Η μείωση τιμών πρέπει να συνεχιστεί με μια μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 5-8% σε όλα τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης και σε ορισμένες περιοχές της αγοράς, σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως ο καφές, της τάξεως του 30% και άνω. Το γεγονός ότι ομοειδή προϊόντα, ακόμα και ελληνικής προέλευσης, στα ελληνικά υπερκαταστήματα πωλούνται έως και 168% ακριβότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη, δείχνει το εύρος της κερδοσκοπίας και αποδεικνύει περίτρανα ότι μια ευρεία μείωση τιμών στη χώρα είναι ρεαλιστική.


ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Η κυβέρνηση υιοθετεί ημίμετρα που δεν αποδίδουν , ενώ το ΠΑΣΟΚ καταθέτει συγκεκριμένα μέτρα για μείωση των τιμών - Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων ΠΑ.ΣΟ.Κ. 27.05.2008

Ελπίδα το ακριβό πετρέλαιο

(...)Όπως τεκμηριώνουν διεθνείς στατιστικές, μια μειονότητα πλουσίων στον πλανήτη, ούτε ένα δισεκατομμύριο στον συνολικό πληθυσμό των 6,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έκαψε το 2006 το 70% του πετρελαίου που παρήχθη εκείνη τη χρονιά.

Αλλά στο δικό τους καταναλωτικό πρότυπο προσβλέπει πλέον μια πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, που για πρώτη φορά στην ιστορία κατόρθωσε να κινητοποιήσει μιαν αναπτυξιακή δυναμική που κάνει την έξοδο από τη φτώχεια και την προσέγγιση της ευημερίας ρεαλιστική. Η δίψα τους για πετρέλαιο μεγαλώνει, όσες προσπάθειες για την αξιοποίηση συμπληρωματικών πηγών και αν καταβάλλουν. Για να αποκατασταθεί μια ισορροπία απαιτούνται επομένως ριζικές αλλαγές, οι αναγκαίες πολιτικές όμως συζητούνται ακόμα μόνον ακαδημαϊκά, σε απόσταση από τις κυβερνήσεις που έχουν την εξουσία των αποφάσεων.

Την απαίτηση μιας επανάστασης παραγωγικότητας και αποδοτικότητας πρόβαλε πρόσφατα ο Γιόσκα Φίσερ, επισημαίνοντας ότι κεφάλαια υπάρχουν σε επάρκεια, ενώ η πίεση των τιμών συνιστά κίνητρο για να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες: οι κυβερνήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν ευρηματικά τους δύο παράγοντες για να προωθήσουν ένα νέο ενεργειακό πρότυπο που θα στείλει τη σπατάλη οριστικά στο παρελθόν(...)


Ελπίδα το ακριβό πετρέλαιο - ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη, Μαΐου 27, 2008

Μεγάλα Έργα: τα ζώα μου αργά, εώς καθόλου

Ένα καλό "συγύρισμα" για τα "μεγάλα" έργα στη Θεσσαλονίκη από τον Αστέρη στο thess.gr. Έτσι, για να έχουμε υλικό το Σεπτέμβρη, τότε που όλοι τάζουν λαγούς και πετραχήλια στους αυτόχθονες της πόλης.


Μεγάλα Έργα: τα ζώα μου αργά, εώς καθόλου

ΡΧΣ: "Επίθεση στο Ιράν: Το τελευταίο αντίο του Τζ. Μπους;"

Την Πέμπτη, 29 Μαΐου, στις 22:00, στην ΕΤ1
Από το 1951, όταν ο τότε ηγέτης του Ιράν, Μοχάμαντ Μοσσαντέκ, αποφάσισε να εθνικοποιήσει τις πετρελαιοπηγές της χώρας, μέχρι το 1979, όταν η Ιρανική Επανάσταση επέβαλε την ισλαμική δημοκρατία, και από το 1997, όταν οι μεταρρυθμιστές του Χαταμί προσπάθησαν να εκσυγχρονίσουν την ιρανική κοινωνία, μέχρι σήμερα, που ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα του Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, το Ιράν έβρισκε πάντοτε απέναντί του έναν ισχυρό αντίπαλο: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον ψυχρό πόλεμο των δύο χωρών και τον ανταγωνισμό τους στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή.

Ο φακός της εκπομπής ταξιδεύει στην Τεχεράνη και συναντά τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας το 1979. Ανάμεσα τους και η Μασουμέ Εμπτεκάρ, που 20 χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του Ιράν. Οι καταληψίες φοιτητές ζήτησαν από την 19χρονη τότε Εμπτεκάρ να αναλάβει για τις πρώτες ημέρες τη μετάφραση και ανακοίνωση στα αγγλικά των μηνυμάτων τους. Η κατάληψη όμως κράτησε περισσότερο από όσο είχαν αρχικά υπολογίσει.

Ο Μοχσέν Μιρνταμαντί, από τους πρωτεργάτες της κατάληψης και του κόμματος των μεταρρυθμιστών, μιλά στην εκπομπή και εξιστορεί την προσπάθεια του Ιράν να ξεπεράσει την απομόνωση στην οποία βρέθηκε από τη δεκαετία του 80 κι έπειτα, καθώς και τον αγώνα της ιρανικής κοινωνίας να γεφυρώσει το χάσμα με τη Δύση και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.

Στην Τεχεράνη σήμερα, τολμηρά νεαρά ζευγάρια κυκλοφορούν χέρι χέρι στο πάρκο, ενώ νέοι ράπερ αψηφούν τις απαγορεύσεις και ηχογραφούν τη μουσική που τους εκφράζει. Η πολιτική του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ όμως δοκιμάζει τη νεολαία που διεκδικεί περισσότερες ελευθερίες.

Παράλληλα, οι εξαγγελίες του για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και οι βολές του εναντίον του Ισραήλ, έχουν μετατρέψει το Ιράν σε «αγαπημένο» στόχο των πολιτικών και των μίντια της Αμερικής. Καθώς το τέλος της προεδρίας του Τζωρτζ Μπους πλησιάζει, το κλίμα οξύνεται και ήδη 2 φορές τους τελευταίους μήνες, οι δύο χώρες βρέθηκαν κοντά στην ένοπλη σύρραξη...

Θα υλοποιήσει άραγε ο Τζωρτζ Μπους την απειλή του για επίθεση στο Ιράν μέχρι την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο το Νοέμβριο; Και τι τακτική θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν; Ιρανοί πολιτικοί και Αμερικανοί διπλωμάτες αναλύουν την κατάσταση και εξηγούν πως οι δύο χώρες τελικά παίζουν μια σκληρή παρτίδα πόκερ, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Global Beat Festival 2008

Το πολυπολιτισμικό φεστιβάλ Global Beat θα παρουσιαστεί σε 8 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας τους μήνες Μάιο και Ιούνιο σε μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου και ανοιχτούς χώρους.

Φανταστείτε ένα πανηγύρι με χρώματα, μουσικές, στολές αλλόκοτες, παραμύθια μαγικά και μάγους παραμυθένιους! Απ’ το πρωί με θεάματα, μουσικές του κόσμου και ενδιαφέροντα εργαστήρια για όλα τα γούστα κι ύστερα το βράδυ συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες. Ένα τριήμερο γεγονός για όλη την οικογένεια. Θέαμα, ψυχαγωγία, παιχνίδια, ενημέρωση, αγορά, μουσική, εκθέσεις, επιδείξεις. Δραστηριότητες δημιουργίας και έκφρασης για τα παιδιά.


http://www.globalbeatfestival.com/

Πειραιάς 23-25/5
Τρίκαλα 30/5
Σέρρες 6,7,8/6
Θεσ/νίκη 13,14,15/6
Βόλος 20,21,22/6
Τρίπολη 27,28,29/6

Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008

Βάλε κι άλλο ηλιέλαιο



"Δεν έχω πρόβλημα να φάω πολύ ηλιέλαιο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ και ο νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.


Τώρα εμείς να ησυχάσουμε δηλαδή; Μου θυμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μπασιάκου, όταν εκείνος "δεν είχε πρόβλημα να φάει πολλά κοτόπουλα", τότε με την κρίση της νόσου των πτηνών.

Παλλικάρια αυτοί οι υπουργοί μας, όχι παίξε γέλασε.

Τετάρτη, Μαΐου 21, 2008

Κυβερνητικές γελοιότητες

Γελειότητα Νο1:
Τον κύριο Αράπογλου, η σημερινή κυβέρνηση δεν τον "διόρισε" στη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας; Και γιατί δεν τον εγκαλεί άμεσα, μετά από τις κινήσεις του;
Μονομερείς αυξήσεις από Εθνική Τράπεζα



Αποδοκιμάζει η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, την απόφαση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας για αυξήσεις στους υπαλλήλους της, παρακάμπτοντας τις συζητήσεις για συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΤΟΕ.


Γελειότητα Νο2:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απέδωσε τη ματαίωση στις νατοϊκές διαδικασίες και στην ευχέρεια της Συμμαχίας να διαθέτει, κάθε φορά, όποια μέσα της ζητηθούν.

Αναβλήθηκε νατοϊκή άσκηση στον Αη Στράτη με απαίτηση της Τουρκίας

Είπαμε μπανανία, αλλά όχι και έτσι...

Τρίτη, Μαΐου 20, 2008

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: "Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 Ευρώ"

Ήρθε η ώρα για την προβολή του «ανεπιθύμητου» ντοκιμαντέρ, στα πλαίσια της «πεπαλαιωμένης» Θεματικής Βραδιάς για την ακρίβεια και τη γενιά των 700... Αυτήν την Πέμπτη, 22 Μαΐου, στις 22:00, στην ΕΤ1

Ελλάδα. Η χώρα του ήλιου, της θάλασσας, του κρασιού και της καλής παρέας. Η χώρα που καλεί τους νέους από όλο τον κόσμο να ζήσουν το μύθο τους σε αυτήν. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τους κατοίκους μιας χώρας όπου ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, ιδίως νέων, αμείβονται με λιγότερα από 1000 ευρώ το μήνα, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη;

Πόσο οι Έλληνες απολαμβάνουν τη ζωή και τα αγαθά της πατρίδας τους, όταν εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό; Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κατέγραψε για ένα μήνα τη ζωή πέντε
ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια στην ακρίβεια και τους χαμηλότατους κατώτατους μισθούς.

Ο Κώστας είναι 29 ετών, απόφοιτος του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα. Προσπάθησε να βρει δουλειά, όμως οι μισθοί που του προτάθηκαν από τεχνικές εταιρείες δεν ξεπερνούσαν τα 700 ευρώ το
μήνα, τη στιγμή που τα τρέχοντα έξοδά του είναι σχεδόν διπλάσια. Έτσι αναγκάζεται να κάνει τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Η καθημερινή ζωή του Οδύσσεια ξεκινάει το πρωί από το σπίτι του στην Λούτσα. Αφού διασχίσει όλη την Αττική καταλήγει το απόγευμα στο Φάληρο, όπου εργάζεται σαν σερβιτόρος.

Ο Μανώλης είναι καθηγητής, 43 ετών. Ζει στα Χανιά με τη γυναίκα και τα 2 μικρά παιδιά του, 6 και 3 ετών. Παρότι έχει πετύχει τρεις φορές στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ακόμη δεν έχει διοριστεί και αναγκάζεται να εργάζεται ως ωρομίσθιος καθηγητής, με 340 ευρώ το μήνα, τα οποία και
πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών. Τα οικονομικά της οικογένειας βασίζονται στο μισθό της γυναίκας του, στον υπερδανεισμό, τις πιστωτικές κάρτες και ένα αυστηρότατο προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο έξοδο -οι οδοντιατρικές δαπάνες της συζύγου του- ανατινάζουν τον προϋπολογισμό στον αέρα.

Η Τζίνα είναι 32 ετών, πτυχιούχος ιταλικής γλωσσολογίας και μιλά 4 ξένες γλώσσες. Αν και είχε μια καλή δουλειά στην Ιταλία, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα το 2004, μέσα στην ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως γραμματέας με μισθό 770 ευρώ, με τα οποία πρέπει να ζήσει η ίδια και η 5χρονη κόρη της.

Η Αφροδίτη είναι 27 ετών, απόφοιτος του τμήματος δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Ζει μόνη της στην Αθήνα προσπαθώντας να τελειώσει το διδακτορικό που ξεκίνησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, για να τα βγάλει πέρα στην ακριβή Αθήνα. Όμως τα χρήματά της συχνά τελειώνουν πριν τα μέσα του μήνα...

Ο Ιορδάνης, είναι 31 ετών, με σπουδές στο μάρκετινγκ. Έκανε εφτά μήνες να βρει δουλειά και τελικά προσελήφθη ως πωλητής σε εταιρία πληροφορικής, με μισθό 680 ευρώ. Δεν άντεξε να μένει με τους γονείς του και να συντηρείται από αυτούς και αποφάσισε να μεταναστεύσει. Ο πρώτος του μισθός στην Ολλανδία ήταν 1700 ευρώ. Ο φακός της εκπομπής τον παρακολουθεί να πληρώνει 1,5 ευρώ για τον καφέ του, στην κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ.

Στο πλαίσιο της εκπομπής θα προβληθεί βίντεο με έναν ακόμη νέο που παρακολούθησε η ομάδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ο Δημήτρης, 28 ετών, στράφηκε στην ομάδα του γνωστού, πλέον, blogg700.blogspot.com για να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του και τις κινήσεις που θα
έπρεπε να ακολουθήσει για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Με τη συμβολή των μελών του G700, η υπόθεση μεταφέρθηκε τους τελευταίους μήνες στις αίθουσες των δικαστηρίων...

Αυτήν την Πέμπτη, στις 22:00, στην ΕΤ1. Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα


Δελτίο τύπου ΡΧΣ

Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην πόρτα μας

Το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την κυβέρνηση σε κατάσταση ύπνωσης. Οι φόβοι εστιάζονται τώρα στα περιφερειακά νοσοκομεία τα οποία σιτίζουν τους ασθενείς με γεύματα τα οποία παρασκευάζουν ιδιωτικές εταιρείες. Είναι προφανές ότι ο έλεγχος των εταιρειών αυτών είναι αδύνατος.
Επιμολυσμένα τα δείγματα ηλιελαίου



Ο Νικολά Σαρκοζί και η πολιτική του βρίσκουν απέναντι 40.000 εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων. Οι σχεδιαζόμενες περικοπές στις θέσεις του δημοσίου πλήτουν 11.200 εκπαιδευτικούς.
Teachers throng Paris over cuts

Στο μεταξύ, η Καμπανία βρίσκεται εδώ και 14 χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χρόνιας δυσλειτουργίας των κέντρων διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία οφείλεται εν μέρει στη διείσδυση της μαφίας στην αγορά της ανακύκλωσής τους.
Οδοφράγματα σκουπιδιών στη Νάπολη από εξοργισμένους κατοίκους

Κυριακή, Μαΐου 18, 2008

Vielen Dank, Herr Alogoskoufis

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωνε ότι τα"ασημικά της οικογένειας" ξεπουλιούνται όταν επί κυβέρνησης Σημίτη διατέθηκε μέρος των μετοχών του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο προς πώληση. Τι ισχύει σήμερα με την πώληση του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom;

Ανάμεσα σε άλλες αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες:


Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που το Δημόσιο αγοράσει στο μέλλον το 75% του ΟΤΕ, αφήνοντας την Deutsche Telekom με το υπόλοιπο 25%, οι Γερμανοί θα εξακολουθήσουν να διοικούν την εταιρεία καθώς θα διορίζουν πέντε μέλη στο 10μελές διοικητικό συμβούλιο (τα υπόλοιπα πέντε θα επιλέγονται από το Δημόσιο) και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Αν το Δημόσιο πουλήσει μετοχές του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, θα απολέσει πρόσθετα δικαιώματα. Περιορίζοντας τη συμμετοχή του κάτω από το 15% χάνει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Αν πέσει κάτω από το 10% χάνει αρκετά από τα δικαιώματα βέτο, ενώ αν πέσει κάτω από το 5% χάνει όλες τις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και κάθε δικαίωμα που προβλέπει η συμφωνία.

Δίχως επιστροφή

Στο μεταξύ

Η συνεργασία με την Deutsche Τelekom δεν ήταν επιβεβλημένη ούτε από τις επιχειρηματικές ανάγκες ούτε από τις συνθήκες της αγοράς λέει στα «ΝΕΑ» ο αναλυτής της Dresdner Βank Όλιβερ Σίκενταντς.(...) «το χρήμα πηγαίνει στη ΜΑRFΙΝ, πηγαίνει στο Ελληνικό Δημόσιο και ο μικρομέτοχος το κοιτάζει με τα κιάλια», λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Σίκενταντς.

Κάνατε λάθος που μας δώσατε τον ΟΤΕ

Vielen Dank, Herr Alogoskoufis

Καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΦΕΤ

(...) Ενώ θα έπρεπε να είχαν στελεχωθεί 13 υπηρεσίες του ΕΦΕΤ σε όλη την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνον 6, με κάποιες να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Εδώ και τέσσερις μήνες προσπαθούμε να νοικιάσουμε ένα κτίριο στην Κομοτηνή και δεν μπορούμε», διαμαρτύρεται ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, Αγγ. Κανδήλας και συμπληρώνει πως: «Η περιοχή εκεί είναι σημείο εισόδου και τα συμφέροντα που παίζονται είναι μεγάλα».



Αυτήν τη στιγμή εργάζονται στον ΕΦΕΤ 180 άτομα. Ανάμεσά τους 38 από το πρόγραμμα stage και μόλις 100 ελεγκτές. Ωστόσο, προβλέπονται 500 υπάλληλοι!

Ο Α. Κανδήλας μάς αποκάλυψε ένα ακόμη πρόβλημα όταν τον ρωτήσαμε για το ποιος διαχειρίζεται τα alerts: «Τρεις υπάλληλοι ασχολούνται με αυτό. Τα απογεύματα, βέβαια, πηγαίνουν κατευθείαν στο γραφείο του προέδρου και όταν λείπει, στη γραμματέα του»!


Στου ΕΦΕΤ την πόρτα, όσο θες βρόντα

Παρασκευή, Μαΐου 16, 2008

Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2009-2013

Η χρηματοδότηση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών δεν περιλαμβάνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2007-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΠΘ, ούτε στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΥΠΟΙΟ.

Αυτά διαβάζεις στην πρώτη σελίδα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε κύριε Στυλιανίδη...

Πέμπτη, Μαΐου 15, 2008

Το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο

Ναι, αυτός θα έπρεπε να είναι ο χαρακτηρισμός για την υπόθεση με το ορυκτέλαιο. Ακόμη και σήμερα 2 εβδομάδες μετά το πρώτο σήμα από την Ε.Ε., οι δικοί μας εξακολουθούν να αναζητούν 700.000 κιλά από το ύποπτο ουκρανικό ηλιέλαιο...

Ο ΕΦΕΤ παρέμεινε χρόνια στην αδράνεια χωρίς την κατάλληλη στελέχωση και ενδυνάμωση προσωπικού. Σκόπιμα; Από καθαρή βλακεία;

Από την άλλη οι εταιρείες τροφίμων είναι υποχρεωμένες από την 1/1/2006 με βάση κοινοτικό κανονισμό να διαθέτουν το δικό τους σύστημα ελέγχου των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν. Ούτε αυτό λειτούργησε αποδεικνύοντας την "ευαισθησία" της επιχειρηματικής τάξης στη χώρα...

Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται διαρκώς, δυστυχώς για όλους μας, κατώτερη της αποστολής την οποία της αναθέσαμε να φέρει σε πέρας.

Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Θύμα Λογοκρισίας Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και Θεματική Βραδιά

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα". Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά& «δεν του αρέσει».



Εικόνα από τον Argos

Η εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ελέγχει τα κρατικά ΜΜΕ. Συχνά με τρόπο που προκαλεί ανοικτά το δημόσιο συμφέρον το οποίο έχει εκλεγεί για να υπηρετεί. Η ΕΡΤ μερολήπτησε κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας με τα επεισόδια στην Ολυμπία. Τώρα λογοκρίνει τις πετυχημένες εκπομπές "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" και "Θεματική Βραδιά". Αλήθεια, γιατί να πληρώνουμε τους επιτελείς ενός φορέα που δεν διστάζει να φιμώνει ανεξάρτητες φωνές;

Ακολουθεί η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ
Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με
την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς
δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των
υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος)
ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008

Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.


Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
Αντιδράσεις στην απόφαση της ΕΡΤ

Από τα κόμματα, προς το παρόν, έχει αντιδράσει μόνον ο ΣΥΝ.

Περιμένουμε τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων...

Update:

Κυριακή, Μαΐου 11, 2008

Πολιτικό το ζητούμενο της γιορτής της Μητέρας










Φυσικά και κάθε ημέρα τιμούμε τη Μάνα Γη, τιμούμε τη μάνα που μας έφερε στη ζωή. Θυμάμαι τη σημερινή ημέρα όταν ήμουν παιδί, τότε που έφερνα μιαν αγκαλιά λουλούδια στη μαμά μου και έπεφτα στην αγκαλιά της για να με πνίξει με φιλιά.

Στις μέρες μας και με όλα όσα συμβαίνουν δίπλα μας, η γιρτή της Μητέρας οφείλει να είναι πολιτική. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναβάλουν τη μητρότητα, δυσχεραίνονται από τους εργοδότες τους στο ζήτημα των αδειών ανατροφής, περνούν όλο και λιγότερες ώρες με τα παιδιά τους λόγω του υπέρογκου εργασιακού φόρτου που επιβάλλει ο "υγιής ανταγωνισμός" ενός αρρωστημένου νεοφιλελεύθερου τρόπου οργάνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Αμερική οι άνθρωποι οργανώνονται σε κοινότητες και διεκδικούν τη συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν όλο και πιο δραστικά τις ζωές τους. Το ΜomsRising.org είναι ένα προοδευτικό site (ναι προοδευτικό, δεν υπάρχει λόγος να ακούμε τις νεοφιλελέυθερες φωνές που υποβαθμίζουν τον όρο) το οποίο συσπειρώνει μητέρες των Η.Π.Α. και του κόσμου σε μια εκστρατεία ανθρωπιάς με τη μητρότητα στον κετνρικό ρόλο.

Παρασκευή, Μαΐου 09, 2008

Οι bloggers ενώνονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στις 15 Μαΐου οι bloggers ανά τον κόσμο μπαίνουν στον αγώνα για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσα από μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι, το Bloggers Unite.

Το Bloggers Unite είναι μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει τη δύναμη της blogoσφαιρας και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ανοίγει μια πρόσκληση στους bloggers να αναρτήσουν στα blogs τους posts σχετικά με μια συγκεκριμένη κοινωνική αιτία, για μία μόνο μέρα, την 15η Μαΐου, ώστε μια φωνή να μπορεί να συνενώνεται ενιαία με χιλιάδες άλλες για να βοηθήσει να γίνει μια ουσιαστική θετική διαφορά. Από την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο, μια προσπάθεια για καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, σε μια προσπάθεια για την καλύτερη υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Μάιος σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο των Bloggers Unite και αυτή τη φορά έχει δρομολογηθεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που επιλέχθηκε από τα μέλη BlogCatalog. Στις 15 Μαΐου, οι bloggers θα ενωθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προχωρήσουν σε μια δήλωση ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες - ζωής, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης!

Στις 15 Μαΐου 2008, καλείται ο κάθε blogger να είναι μαζί με όλα τα blog για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Υπάρχουν δεκάδες και δεκάδες άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία μπορούν να γράψουν, τα θέματα είναι στην επιλογή του καθενός.

Θέματα που έχουν μπει προς Εξέταση είναι:

  • Η παράνομη φυλάκιση δημοσιογράφων που καλύπτουν συνελεύσεις.

  • Οι κυβερνήσεις που αγνοούν τη ταλαιπωρία των πολιτών και τους αφήνονται στο έλεος των συμμοριών.

  • Η λογοκρισία του Διαδικτύου, προκειμένου να αποτραπεί η ελευθερία της έκφρασης.

  • Σκληρές τιμωρίες που περιλαμβάνουν βασανιστήρια, την αναγκαστική εργασία, και την πείνα.

  • Άσκηση σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών από μέλη στρατιωτικών οργανώσεων ή της πολιτοφυλακής.


BU - Human Rights 1Μάθετε περισσότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζονται για να προστατευθούν οι άνθρωποι. Έχουν επιλεγεί τρεις για να βοηθηθούν οι bloggers να μάθoυν περισσότερα και να αντλήσουν ουσιώδη θέματα.

  • Διεθνής Αμνηστία που είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που κάνει καμπάνια για τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Εργάζεται για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εκστρατειών και της διεθνούς αλληλεγγύης.


  • Human Right Watch που είναι αφιερωμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται με τα θύματα και με τους ακτιβιστές για την πρόληψη των διακρίσεων, την προώθηση των πολιτικών, της ελευθερίας, της προστασίας των ατόμων από την απάνθρωπη συμπεριφορά σε καιρό πολέμου, και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους παραβάτες.


  • Youth For Human Rights - Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπαιδεύει τους πολίτες σχετικά με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να καταστεί πολύτιμη γιατί τάσσεται υπέρ της ανοχής και της ειρήνης.


Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα αφιερωμένη στη συζήτηση για το Blogger Unite (http://www.blogcatalog.com/group/bloggers-unite), όπου μπορεί να προταθούν περισσότεροι οργανισμοί που οι μετέχοντες κρίνουν ότι αξίζει να συμπεριληφθούν.

Πώς μετέχει κανείς στο Bloggers Unite!

Για να συμμετάσχει, απλά επισκέπτεται την σελίδα Bloggers Unite (http://unite.blogcatalog.com/) για να πάρεi περισσότερες πληροφορίες. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 15 του Μάη, γράφει ένα post στο blog του με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα posts σε blogs θα μπορούσαν να:

  • έχουν τον τίτλο "Bloggers Unite για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" (ή κάποια παραλλαγή).

  • περιλαμβάνουν ένα παράδειγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν για αυτά.

  • εξηγούν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τρόπο με τον οποίο ισχύουν για όλους.

  • έχουν διασύνδεση σε έναν από τους τόπους που περιλαμβάνονται ή να έχει τον πιο κατάλληλη ιστοτόπο για τη χώρα του.

  • προσθέτουν ένα σύνδεσμο για το Blog Catalog.


Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας με το Bloggers Unite για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η επιλογή τριών θεμάτων για την 15η Μαΐου:

* Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Η Κίνα έχει υποσχεθεί από καιρό να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πριν από τη τέλεση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Αντ' αυτού, έχει προχωρήσει σε μια καταστολή των ενεργών ακτιβιστών που διαφωνούν ειρηνικά για το Θιβέτ, τη προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και τα μέσα. Σήμερα, η κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας είναι χειρότερη από ήταν προτού δοθεί η υπόσχεση βελτίωσης των.

Η Κίνα κρατά αυτήν την περίοδο το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων και cyber-αποστατών. Μια από τις πιο προεξέχουσες ιστορίες περιλαμβάνει το δημοσιογράφο Shi Tao, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια σε κινεζική φυλακή για την αποστολή ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου! Στις 15 Μαΐου, μπορείτε να κάνετε κάτι

Ζητείστε την απελευθέρωση του Shi Tao και άλλων φυλακισμένων στην Κίνα.

Πιέστε τις ΗΠΑ ως αντιπροσωπευτική χώρα για να πιέσετε την κινεζική κυβέρνηση για να απελευθερώσει το Shi Tao και τους άλλους που φυλακίστηκαν απλά για τη νόμιμη χρήση του Διαδικτύου.

Ζητήστε από το Yahoo για να μην παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Yahoo! βοήθησε να μπει το Shi Tao στη φυλακή. Παρείχαν τις πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία οδήγησε στην άδικη φυλάκισή του.

* Παράνομες κρατήσεις στον κόλπο του Γκουαντάναμο

Δεδομένου ότι οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν στις 11 Ιανουαρίου 2002, η δυνατότητα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ κράτησης στον κόλπο Guantánamo έχει γίνει ένα σφαιρικό σύμβολο των παραβιάσεων των ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις έχουν περιλάβει: παράνομη κράτηση, άρνηση των θεμελιωδών νόμιμων δικαιωμάτων, και βασανιστήρια. Η μόνη κατάλληλη προσφυγή είναι να ανακληθεί η δυνατότητα κράτησης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί οι κρατούμενοι στο κόλπο του Guantánamo, σε άλλες ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ εγκαταστάσεις και σε μυστικούς τόπους CIA να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να έχουν δίκαιη δίκη από τα ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια όπως τα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΆ ομοσπονδιακά δικαστήρια. Το Tearitdown.org είναι σφαιρική πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας να τελειώσουν οι παράνομες αμερικανικές κρατήσεις. Στις 15 Μαΐου, μπορείτε να κάνετε κάτι για το.

Υπογράψτε το αίτημα του tearitdown.org
και ζητήστε από τους αναγνώστες σας για να κάνετε το ίδιο πράγμα. Μόνο η δράση και η προσοχή θα τελειώσουν τις παράνομες κρατήσεις στον κόλπο του Γκουαντανάμο.

* Κρίση στο Darfur

Μια από τις χειρότερες αγριότητες και καταχρήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο σήμερα πραγματοποιείται σε Darfur, Σουδάν. Η σύγκρουση σε αυτήν την χώρα έχει οδηγήσει στις χειρότερες καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις πλέον αδιανόητες - οι συστηματικές και διαδεδομένες δολοφονίες, οβιασμοί, απαγωγές, και η μετατόπιση των ειρηνικών πολιτών.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις σκόπιμες και άνευ διακρίσεως επιθέσεις και από τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων φατριών. Σήμερα, περισσότεροι από 2.5 εκατομμύριο πολίτες έχουν μετατοπιστεί στο Σουδάν. Στις 15 Μαΐου, μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό.

Γράψτε για τις καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται σε Darfur

και ζητήστε από τους αναγνώστες σας για να λάβετε μέτρα για τους ανθρώπους τους Darfur. Δεν έχουν καμία φωνή έτσι ο κόσμος βάζει τη φωνή τους για αυτούς.

Έλληνες: έως 168% περισσότερο κορόιδα

Τα σκήπτρα της ακρίβειας κατέχει η Ελλάδα, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν έως 168% ακριβότερα σε σύγκριση με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς. Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Προστασίας Κατανωλωτών, για ένα καλάθι με 86 προϊόντα, ο Έλληνας πληρώνει 215,7 ευρώ και ο Γερμανός 162,7.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ένα κιλό γιαούρτι κοστίζει στο Βερολίνο 0,93 ευρώ και στην Αθήνα 2,49 ευρώ, ενώ για ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα ενάμισι λίτρου ο Έλληνας πληρώνει 0,74 ευρώ και ο Γερμανός μόλις 0,39 ευρώ. Ακόμα και κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πηγή: Flash.gr - Έως 168% ακριβότερα αγοράζουμε

Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα έχει φτάσει στο απροχώρητο και αν δεν δράσουμε συλλογικά δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός. Ο πληθωρισμός τρέχει στο 4.4%, το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στα 125$ το βαρέλι και η εγχώρια κερδοσκοπία οργανώθηκε σε καρτέλ και τρίβει τα χέρια της λόγω απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

To έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει υπερδιπλασιασθεί (σε απόλυτα μεγέθη) μεταξύ 2003 και 2006 και αυξάνεται περισσότερο το 2007. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, η Ελλάδα για το 2007, αποτελεί το μέλος της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Καιρός για αντεπίθεση, δεν νομίζεις;

Ευρ. Στυλιανίδης: ισχυρό σοκ για τα δημόσια ΑΕΙ



"Μόνο η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων θα λύσει τα προβλήματα των δημοσίων" και "μόνο ένα ισχυρό σοκ θα βγάλει τα δημόσια ΑΕΙ από το τέλμα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ευρ.Στυλιανίδης".

Τι είδους απλουστεύσεις και τριτοκοσμικές πρακτικές είναι αυτές που διαβάζουμε σε αυτή τη χώρα; Τι ντελίριο παρωχημένου νεοφιλελευθερισμού έχει διαποτίσει τους συμβουλάτορες των υπουργών;

Σε ποια χώρα κύριε Στυλιανίδη η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βελτίωσε τα δημόσια; Σε ποια χώρα και μάλιστα ευρωπαϊκή, η χρηματοδότηση έπεσε από το 3.6% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,9% του ΑΕΠ το 2008; Τι άλλο πέραν από τις πολιτικές της προκάτοχου σας και τις δικές σας έχουν φέρει τα επίπεδα της χρηματοδότησης της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια στο 0.6% του ΑΕΠ; Που αλλού κύριε υπουργέ έπαψαν να χρηματοδοτούνται οι δημόσιες βιβλιοθήκες; Γιατί χρηματοδοτείται πλέον μόνον 1 μεταπτυχιακό ανά πανεπιστημιακό τμήμα;

Μιλήστε καθαρά κύριε Στυλιανίδη. Ποιοι είναι αυτοί οι τρελοί που θα τολμήσουν να ρίξουν τα κεφάλαιά τους στην αγορά της Ελλάδας για να φτιάξουν πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα ξεπερνούν σε υποδομές τις ήδη υπάρχουσες υποδομές των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων; Τι πραγματικά στοχεύετε; Τη μετανάστευση των νέων σε άλλες χώρες; Τι σκοπεύετε να καταντήσετε τον τόπο;

Κύριε Στυλιανίδη μπαίνετε και εσείς με τα λεγόμενά σας απέναντι στην κοινωνία σε μια συγκυρία πραγματικά δυσμενή για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Συμμετέχετε και εσείς στην ολομέτωπη επίθεση κατά των δημόσιων αγαθών, μετατρέπεστε σε μέλος μιας ασύμμετρης κυβερνητικής απειλής που στοχεύει στον ευαίσθητο χώρο της Γνώσης και της Παιδείας αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πολλά τρωτά και τρωκτικά στις δομές των διοικήσεων των ελληνικών πανεπιστημίων. Ότι δεν επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις μια οικογενειοκρατεία η οποία στραγκαλίζει την αξιοκρατεία. Γιατί δεν κοιτάζετε να βάλετε σε τάξη το δημόσιο πανεπιστήμιο;

Κύριε Στυλιανίδη, λυπάμαι αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας αποτελείτε το ισχυρότερο σοκ για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Το Ubuntu είναι εδώ



Το Ubuntu 8.04 - Hardy Heron: ο Σκληραγωγημένος Ερωδιός, είναι πλέον το λειτουργικό σύστημα (Linux) που στρογγυλοκάθησε στην καρδιά μου και στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας. Έρχεται με ένα σωρό καλούδια και με μια απίστευτη ευκολία στην εγκατάσταση και διαχείρισή του. Όσο περισσότερο το εξερευνώ, τόσο με κατακτά με την απλότητα, τη μοναδική σχεδίαση και στοιβαρότητά του. Α, και με απομακρύνει από τα Windows...

Τα forums της κοινότητας που το υποστηρίζει μου έλυσαν τα χέρια σε κάποια θέματα που είχα απορίες. Η φιλοσοφία και ιδεολογία πίσω από το Ubuntu και το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και το Ελεύθερο Λογισμικό με έχουν συνεπάρει. Η γυναίκα μου θεωρεί ότι βρίσκομαι σε μια μόνιμη παράκρουση με το θέμα τις τελευταίες 15 μέρες... Κάθε πρωί με βρίσκει με τον καφέ στο χέρι να της ανακοινώνω το ένα καλό μετά το άλλο. Τόσο που και η ίδια σταμάτησε να boot-άρει από το δίσκο με τα Windows και να χρησιμοποιεί το Ubuntu.



Το συινστώ ανεπιφύλακτα και για τις εκπαιδευτικές εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να το συνοδεύσετε. Mε τα προγράμματα του GCompris για παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορείτε να καθοδηγήσετε τα βλαστάρια σας να μάθουν από το να χειρίζονται το ποντίκι και να ζωγραφίσουν, μέχρι να παίξουν παιχνίδια μνήμης αναγνώρισης εικόνων και ήχων. Η δική μας Κατερίνα λατρεύει τον πιγκουίνο Tux και το πρόγραμμα ζωγραφικής TuxPaint.

Τολμήστε λοιπόν. Κρατήστε τον παλιό σας δίσκο, πάρτε ένα αντίγραφο ασφαλείας και αφήστε το πνεύμα του Ubuntu να σας κατακτήσει. Είναι περισσότερο απλό από όσο νομίζετε!

Παρασκευή, Μαΐου 02, 2008

10/5: Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου

Αντιγράφω το δελτίο τύπου της Fair Trade Hellas, με την επισήμναση ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΪΟΥ 2008

Γιορτάστε μαζί μας την παγκόσμια ημέρα Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου!

Η γιορτή θα ξεκινήσει με fair trade πρωινό: Ελάτε εσείς και οι φίλοι σας στο κατάστημα της Fair Trade Hellas στην Αθήνα (Νίκης 30, Σύνταγμα) από τις 10.30 έως τη 13.00 να γευτείτε καφέ, τσάι και μπισκότα από τους παραγωγούς του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η γιορτή θα συνεχιστεί από τις 18.00 μέχρι αργά στον πεζόδρομο της οδού Γιατράκου 19 (&Μεγάλου Αλεξάνδρου 38) στο Μεταξουργείο με ζωντανή μουσική από τους Palindrom, Pockets full of sand, Detroit Jimmy, έκθεση φωτογραφίας από την Ινδία, προβολές ντοκιμαντέρ και ενημερωτική εκστρατεία για την Παλαιστίνη: μέσα από φωτογραφίες, προβολή και φυλλάδια θα γνωρίσουμε το γυναικείο συνεταιρισμό Parc της Γάζας (Οργάνωση Παλαιστινιακής Αγροτικής Ανάπτυξης) από τον οποίο προμηθευόμαστε cous cous εξαιρετικής ποιότητας. Σήμερα, όμως, είναι αδύνατον να εισάγουμε cous cous από τη Γάζα. Μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού η Λωρίδα της Γάζας έκλεισε. Όχι μόνο δεν μπορούν να εισέλθουν αγαθά στη ζώνη αυτή αλλά ακόμη και βασικές παροχές όπως ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο έχουν διακοπεί.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Hamas (Χαμάς) τον Ιούνιο του 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση «έκλεισε» αυθαίρετα την περιοχή απαγορεύοντας την εισαγωγή προϊόντων (επιτρέπονται μόνο βασικά αγαθά) αλλά και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων.Η παραγωγή έπεσε στο 25-35 % με την ανάλογή μείωση του εισοδήματος μέχρι και 40%.Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι που δουλεύουν στον τομέα της αγροτικής καλλιέργειας και την εξαγωγή προϊόντων είναι οι αποδέκτες (θύματα) αυτής της κατάστασης.

Η Parc (Οργάνωση Παλαιστινιακής Αγροτικής Ανάπτυξης) είναι μία από τις πιο σημαντικές παλαιστινιακές οργανώσεις, αφοσιωμένη σε προγράμματα για την ανάπτυξη, βασισμένη στην προώθηση της αγροτικής παραγωγής. Η οργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, με σκοπό τη δημιουργία μιας δημοκρατικής παλαιστινιακής κοινωνίας.

Έχει προχωρήσει σε δράση με ένα πρόγραμμα παρέμβασης «από τους αγρότες που υφίστανται πολιορκία στις πολιορκημένες οικογένειες» και ζητά βοήθεια από τις οργανώσεις του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου!

Σας περιμένουμε εσάς και τους φίλους σας για μια ξεχωριστή παγκόσμια γιορτή!