Τρίτη, Απριλίου 28, 2009

Συλλογή υπογραφών σε όλο τον πλάνητη για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα κατάφερε να περάσει ως διεθνή αίτηση (international petition) το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει συλλογή υπογραφών σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές αρχές για απόδοση δικαιοσύνης.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10.000 υπογραφές μέχρι την εργατική Πρωτομαγιά, ημερομηνία κατά την οποία θα παραδοθούν στον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας.

http://www.amnesty.org.gr/kouneva.htm

Γιώργος Παπανδρέου: Reimagining Socialism

Άρθρο του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ηλεκτρονικό περιοδικό The Nation: 'The Challenge of Global Governance - Reimagining Socialism'

Είμαι ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στην Ευρώπη, αυτή η δήλωση δεν αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη ενώ, αντίθετα, μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν συστηνόμουν έτσι στους Αμερικανούς, τους προκαλούσα σοκ και δέος. Μολονότι η οργάνωσή μας έχει ως μέλη 170 κόμματα από τις πέντε ηπείρους, αρκετά από τα οποία τώρα κυβερνούν, προφανώς, ο σοσιαλισμός ήταν για εκείνους μια αισχρή λέξη. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πια.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, Barack Obama, εξελέγη, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι τον στιγμάτισαν ως σοσιαλιστή, δείχνει πόσο πολύ έχουν αποδεχτεί οι Αμερικανοί την ανάγκη μιας κοινωνικά πιο δίκαιης εναλλακτικής λύσης, αντί για τον σκληρό και αδιάλλακτο καπιταλισμό.

Όμως, πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, για να βοηθηθούν οικονομικώς οι χρεοκοπημένες τράπεζες και να υποστηριχτούν οι προβληματικές βιομηχανίες, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να διαιωνίσουν ένα πολιτικά διεφθαρμένο και ηθικά χρεοκοπημένο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Προσηλωμένες στη διάσωση των τραπεζών, οι κυβερνήσεις δίνουν πολύ λίγη σημασία στους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι χάνουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις οικονομίες τους και τις συντάξεις τους, λόγω οικονομικών αποφάσεων που είναι πέρα από τον έλεγχό τους.


Η αποτυχία των κυβερνήσεων να επιβάλουν ουσιαστικούς ρυθμιστικούς ελέγχους στις γιγαντιαίες εταιρείες και στην ελίτ των τραπεζών έχει υπονομεύσει την ακεραιότητα των δημοκρατιών μας. Δεν είναι παράξενο που οι φορολογούμενοι είναι εξοργισμένοι: έχουν κληρονομήσει επισφαλή χρέη τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι τραπεζίτες απομακρύνονται, έχοντας αποκομίσει ατομικά πλούτη εκατομμυρίων δολαρίων.

Η «διάσωση μέσω του σοσιαλισμού» («rescue socialism») θα αποτύχει, αν δεν λάβει σοβαρά μέτρα αντί για απλά μέτρα-ασπιρίνες. Η πρόκληση για εμάς τους προοδευτικούς πολιτικούς είναι να οδηγήσουμε τους πολίτες μας από την απόγνωση στην ελπίδα. Θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, μόνο αν δημιουργήσουμε δημοκρατικότερους θεσμούς, που θα αντικατοπτρίζουν και θα ανταποκρίνονται καλύτερα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

Αυτή η οικονομική κρίση δεν θα λυθεί από τους τεχνοκράτες. Είναι ουσιαστικά ένα πολιτικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε καλύτερη διακυβέρνηση, όχι μόνο καλύτερο οικονομικό ρυθμιστικό έλεγχο. Το θέμα δεν είναι μόνο η ανακατανομή του πλούτου -είναι η ανάληψη της ευθύνης. Ο σοσιαλισμός είναι απολύτως σε θέση να καλύψει αυτό το κενό ηγεσίας, αφού μπορούμε να προσφέρουμε ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στις υπερβολές της παγκοσμιοποίησης.

Στην ερώτηση των Ehrenreich και Fletcher, «Έχουμε σχέδιο;», η απάντηση είναι ναι, έχουμε. Στη Σοσιαλιστική Διεθνή, έχουμε αναλάβει μια διαδικασία διερεύνησης για την εφαρμογή ενός νέου πράσινου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης, που υποστηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη.

Τον Σεπτέμβριο, συστήσαμε την Επιτροπή Διεθνών Οικονομικών Ζητημάτων, υπό την προεδρία του βραβευμένου με Νόμπελ Joseph Stiglitz, η οποία απαρτίζεται από πολιτικούς ηγέτες, υπουργούς και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα εξυπηρετούν το λαό, όχι το αντίστροφο. Γι’ αυτό το λόγο, ζητούμε μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια, ισχυρότερες ρυθμιστικές διατάξεις, κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και τη δημιουργία ενός Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού, ο οποίος θα επιβάλει παγκόσμια πρότυπα.

Έχουμε καθορίσει σαφείς πρωτοβουλίες, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα εκπροσωπούνται ικανοποιητικά και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα στερούνται πιστώσεων και κεφαλαίων.

Αν και το πλαίσιο των G-20 είναι ένα βήμα προόδου στην αναζήτηση συντονισμένων αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν αντικατοπτρίζει την αλληλεξάρτηση όλων των εθνών.

Η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι τεράστια, αλλά ο κίνδυνος της απραξίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας των θεσμών μας είναι μεγαλύτερος.

Αν δεν επενδύσουμε στην τεχνολογία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη βιομηχανική απορρύπανση, η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη, αφού οι κλιματικές αλλαγές θα ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχό μας.

Αν δεν εκδημοκρατίσουμε την παγκοσμιοποίηση, ο φονταμενταλισμός κι ο λαϊκισμός θα διογκωθούν.

Αν δεν ασχοληθούμε με τα κοινωνικά προβλήματα και δεν αντιμετωπίσουμε το λαϊκό αίσθημα της αδυναμίας και της αδικίας, θα προκύψουν πιο βίαιες διαμαρτυρίες, σαν εκείνες που ξέσπασαν το Δεκέμβριο σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η παρατεταμένη αστική αναταραχή είναι μια επείγουσα προειδοποίηση ότι η Δεξιά δεν μπορεί να συνεχίσει απλά να προσποιείται πως δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο.

Αν και το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός είναι πάλι στη μόδα αποτελεί για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, έχω επίσης επίγνωση ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουμε παλιές πρακτικές και διαδικασίες ή να μεταρρυθμίζουμε θεσμούς που έχουν αποτύχει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τους κανόνες. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει και οι πρακτικές μας πρέπει να ανταποκριθούν στην πίεση που μας επιβάλλει η δύσκολη θέση μας.

Πέμπτη, Απριλίου 23, 2009

Επίσημη διάθεση του Ubuntu 9.04!

Μήμυμα του Κ. Τόγια, Ubuntu-gr LoCo team member:

Σήμερα 23 Απριλίου 2008 στις 13:53 GMT η ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu ανακοίνωσε επίσημα τη διάθεση του Ubuntu 9.04 με κωδική ονομασία Jaunty Jackalope, συνεχίζοντας την παράδοση του Ubuntu να συλλέγει και να ενοποιεί τις πιο πρόσφατες και πιο σημαντικές τεχνολογίες ελεύθερου λογισμικού σε μια ποιοτική και εύχρηστη διανομή.

Διαβάστε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του Ubuntu 9.04 στα ακόλουθα δελτία τύπου:

Desktop edition http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-9.04-desktop
Server edition http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-9.04-server
Netbook Remix http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-9.04-unr

Το Ubuntu 9.04 θα υποστηρίζεται για 18 μήνες στις εκδόσεις για υπολογιστές γραφείου και server. Οι χρήστες που επιθυμούν μεγαλύτερη διάρκεια υποστήριξης μπορούν να παραμείνουν στην έκδοση Ubuntu 8.04 LTS αντί να αναβαθμίσουν ή να εγκαταστήσουν την 9.04.

Το Ubuntu 9.04 αποτελεί επίσης τη βάση για τις νέες 9.04 εκδόσεις των Kubuntu, Xubuntu, UbuntuStudio και Mythbuntu:

Kubuntu http://kubuntu.org/news/9.04-release
Xubuntu http://xubuntu.org/news/9.04-release
Edubuntu http://edubuntu.org/news/9.04-release
Mythbuntu http://mythbuntu.org/9.04/release
Ubuntu Studio http://ubuntustudio.org/downloads


Νέα χαρακτηριστικά του Ubuntu 9.04
==================================

Συντομότερη εκκίνηση
---------------------

Οι μικρότεροι χρόνοι εκκίνησης, σε κάποιες περιπτώσεις 25 δευτερόλεπτα μόνο, επιτρέπουν γρήγορη πρόσβαση σε ένα πλήρες υπολογιστικό περιβάλλον για τα περισσότερα μοντέλα υπολογιστών γραφείου, φορητών υπολογιστών και netbooks.


Βελτιωμένη υποστήριξη αναστολής και επαναφοράς
-----------------------------------------------

Οι βελτιωμένες λειτουργίες αναστολής, αδρανοποίησης και επαναφοράς προσφέρουν στους χρήστες φορητών υπολογιστών μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και άμεση επαναφορά μετά την αδρανοποίηση.


Υποστήριξη περισσότερων συσκευών ασύρματης δικτύωσης και καρτών 3G
-------------------------------------------------------------------

Η λειτουργία έξυπνης εναλλαγής μεταξύ Wi-Fi και 3G δικτύων έχει διευρυνθεί με την υποστήριξη περισσότερων συσκευών ασύρματης δικτύωσης και καρτών 3G, με αποτέλεσμα βελτιωμένη εμπειρία χρήσης για τους περισσότερους χρήστες.


Η πιο πρόσφατη έκδοση 3.0 της σουίτας εφαρμογών γραφείου OpenOffice.org
-----------------------------------------------------------------------

To Ubuntu 9.04 έρχεται με προεγκατεστημένη τη σουίτα εφαρμογών γραφείου OpenOffice.org 3.0, δίνοντας στους χρήστες ένα πλήρες περιβάλλον γραφείου απόλυτα συμβατό με το Microsoft Office. To
ελεύθερο και δωρεάν αυτό λογισμικό παραγωγικότητας γραφείου παρέχει άμεσο όφελος τουλάχιστο 200 ευρώ για χρήστες που χρειάζονται να δημιουργούν παρουσιάσεις, να γράφουν κείμενα ή να διαχειρίζονται λογιστικά φύλλα στο γραφείο και στο σπίτι.


Νέο σύστημα ειδοποιήσεων
------------------------

Ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα ειδοποιήσεων εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ubuntu 9.04. Το σύστημα αυτό συνδυάζει τις μεθόδους ειδοποίησης διαφόρων εφαρμογών και παρουσιάζει τις ειδοποιήσεις με ένα ενιαίο απλό και διακριτικό τρόπο.

Νέα εικονίδια και εικαστικά
---------------------------

Σε αυτή την έκδοση περιέχονται νέα εικονίδια και εικαστικές αλλαγές στην εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας, στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης της εμπειρίας χρήσης του Ubuntu.


Κατεβάστε το Ubuntu 9.04
========================

Για να κατεβάσετε το Ubuntu 9.04, ή να σας σταλούν δωρεάν CD, επισκεφθείτε τη σελίδα:

http://www.ubuntu.com/getubuntu

Στους χρήστες του Ubuntu 8.10 θα προταθεί αυτόματη αναβάθμιση στο 9.04
από τον διαχειριστή ενημερώσεων. Για οδηγίες σχετικά με την αναβάθμιση δείτε τη σελίδα:

http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading

Όπως πάντα, η αναβάθμιση στη νεότερη έκδοση του Ubuntu παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Συστήνεται σε όλους τους χρήστες να διαβάσουν τις σημειώσεις έκδοσης, όπου είναι καταγεγραμμένες προειδοποιήσεις και τρόποι επίλυσης γνωστών προβλημάτων. Οι σημειώσεις έκδοσης βρίσκονται στη σελίδα:

http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/904

Δείτε τα νέα χαρακτηριστικά της έκδοσης 9.04 σε μια γραφική περιήγηση:

http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/904overview

Αν έχετε κάποια ερώτηση, ή νομίζετε ότι βρήκατε κάποιο σφάλμα ή ατέλεια, αλλά δεν είστε σίγουροι, μη διστάσετε να ρωτήσετε στο κανάλι #ubuntu-gr στο δίκτυο IRC freenode, στη λίστα ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου, η στο forum της ελληνικής κοινότητας ubuntu.

#ubuntu-gr στο δίκτυο irc.freenode.net
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-gr
http://ubuntu.opengr.net/

Βοηθήστε στην ανάπτυξη του Ubuntu
=================================

Αν θέλετε να βοηθήσετε κι εσείς στην ανάπτυξη του ubuntu, ρίξτε μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε, στη σελίδα:

http://wiki.ubuntu-gr.org/Wiki/Community


Σχετικά με το Ubuntu
====================

Το ubuntu είναι μια πλήρης διανομή Linux για υπολογιστές γραφείων, φορητούς υπολογιστές, και server, με εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση και συχνές εκδόσεις. Μια πολύ καλά ενοποιημένη συλλογή άριστων εφαρμογών περιλαμβάνεται στη βασική εγκατάσταση, ενώ μια τεράστια ποικιλία επιπλέον λογισμικού βρίσκεται σε απόσταση μερικών κλικ από τον υπολογιστή σας.

Επαγγελματική τεχνική υποστήριξη παρέχεται από την εταιρία Canonical Limited και εκατοντάδες άλλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με υποστήριξη, επισκεφθείτε τη σελίδα:

http://www.ubuntu.com/support


Περισσότερες πληροφορίες
========================

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την έκδοση στην ιστοσελίδα του Ubuntu:

http://www.ubuntu.com/

και στην ιστοσελίδα της ελληνικής κοινότητας Ubuntu: http://ubuntu-gr.org

Για να λαμβάνετε μελλοντικές ανακοινώσεις σχετικά με το Ubuntu, εγγραφείτε στη πολύ χαμηλής κίνησης λίστα ανακοινώσεων του Ubuntu (Αγγλική γλώσσα):

http://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Δευτέρα, Απριλίου 20, 2009

Προτάσεις για την χρήση ελεύθερου λογισμικού στην ελληνική εκπαίδευση

Αντιγράφω τις προτάσεις για την χρήση ελεύθερου λογισμικού στην ελληνική εκπαίδευση, έτσι όπως στάλθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στις Η.Π.Α. και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα σχολεία παραλαμβάνουν υπολογιστές με μη εμπορικό λειτουργικό σύστημα, αλλά με Linux - δωρεάν λειτουργικό σύστημα.

Είναι καιρός το ελληνικό δημόσιο να σπάσει τις εξαρτήσεις προς μεγάλες εταιρείες λογισμικού που το ίδιο δημιούργησε και να εισάγει το Ελεύθερο Λογισμικό - Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα σε όλες τις υπηρεσίες του.

Η εκπαίδευση αποτελεί μια ιδανική περίπτωση για αρχή.

Προδιαγραφές εκπαιδευτικών εφαρμογών

1.Οι εφαρμογές πρέπει να έχουν την δυνατότητα επέκτασης (νέα χαρακτηριστικά, νέες λειτουργίες), ώστε να μην μένουν στάσιμες και να αποσύρονται μετά από χρόνια.
2.Οι εφαρμογές θα πρέπει να διατίθενται από το διαδίκτυο μέσω της σελίδας του σχολικού δικτύου. Έτσι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση με έναν απλό περιηγητή ιστού, από τα σχολικά εργαστήρια, τα σπίτια των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
3.Για την ανάπτυξη των εφαρμογών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εργαλεία ανοικτού κώδικα, όπως Mozilla Application Framework (Gecko), PHP, Webkit, OpenJDK, OpenJFX. Οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες λειτουργικού συστήματος, δηλαδή να χρησιμοποιούνται από οποιοδήποτε λειτουργικό (Linux, MacOs, Windows) και από οποιονδήποτε περιηγητή ιστού (Firefox, Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer).
4.Να χρησιμοποιούνται οι προδιαγραφές που έχει εκδώσει η διεθνής κοινοπραξία W3C για την σχεδίαση προσβάσιμων ιστοσελίδων και από άτομα με ειδικές ανάγκες.
5.Η άδεια χρήσης των εφαρμογών πρέπει να είναι ελεύθερη, όπως η άδεια GPLv3 του Free Software Foundation. Αυτό είναι αναγκαίο, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η ανάπτυξη της εφαρμογή από άλλες εταιρίες ή εθελοντές.

Παρατήρηση: Θεωρούμε ότι το γεγονός ότι διανέμονται εκπαιδευτικές εφαρμογές, οι οποίες λειτουργούν σε εργαστήρια με συγκεκριμένες δυνατότητες, ως τουλάχιστον άδικο για τα σχολεία που δεν τις πληρούν. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε σχολεία δύο ταχυτήτων που διαχωρίζονται άδικα και ίσως παράνομα λόγω των επιδόσεων των υπολογιστών τους ή των λειτουργικών τους συστημάτων.

Μεταβολή των προδιαγραφών των εργαστηρίων πληροφορικής

1.Αλλαγή των προδιαγραφών των σχολικών εργαστηρίων, ώστε να μπορούν να προκηρυχθούν και με Ubuntu LTSP και Thin Clients (χωρίς Windows). Οι προδιαγραφές αυτές να δημοσιευθούν σε όλους τους φορείς που υλοποιούν σχολικά εργαστήρια (Περιφέρειες, Δήμους, Κοινωνία της Πληροφορίας, Σχολεία).
2.Πιστοποίηση του περιβάλλοντος εργασίας Ubuntu από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
3.Διενέργεια εκπαδευτικών σεμιναρίων στους καθηγητές πληροφορικής για την λύση Ubuntu Ltsp.

Δημιουργία ομάδας εθελοντών και πιστοποίηση της εργασίας τους

1.Δημιουργία ομάδας εθελοντών καθηγητών της δευτεροβάθμιας που θα συνεργάζονται με το Παιδαγωγικό ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας.
2.Δημιουργία ελεύθερης ιστοσελίδας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που θα την διαχειρίζονται μέλη της ομάδας.
3.Δυνατότητα πιστοποίησης εθελοντικών εργασιών (ασκήσεων, βιβλίων, λογισμικού κα) της παραπάνω ομάδας ως εγκεκριμένου υλικού από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας.
4.Δημιουργία ενός CD με ελεύθερο εκπαιδευτικό λογισμικό για Windows και διανομή τους σε όλα τα σχολεία μέχρι την σταδιακή αντικατάσταση όλων των Windows εργαστηρίων με Ubuntu.
5.Δημιουργία διανομής Ubuntu σε CD ή DVD με εκπαιδευτική κατεύθυνση και διανομή της στους μαθητές.

Γενικά

1.Αλλαγή της ενότητας των σχολικών βιβλίων ώστε να αναφέρονται σε εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού π.χ. του σχολικού βιβλίου του Γυμνασίου που αναφέρεται στο Microworlds Pro, μια και το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει σε πολύ μικρό αριθμό σχολείων. Προτείνουμε την αντικατάσταση της με αναφορά στην εφαρμογή Kturtle που μπορεί να διανεμηθεί και δωρεάν στους μαθητές.
2.Αλλαγή της ενότητας του σχολικού βιβλίου του Γυμνασίου που αναφέρεται στο ελεύθερο λογισμικό ως “δωρεάν λογισμικό”.

Κυριακή, Απριλίου 12, 2009

Ο φίλος στο chat φαίνεται

clipped from www.enet.gr

Ο φίλος στο chat φαίνεται

Το μύθο του εφήβου ο οποίος μένει καθηλωμένος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παθητικός και αποκομμένος από τον έξω κόσμο, έρμαιο του «μπαμπούλα» του Διαδικτύου που κάνει πολλούς γονείς να τρέμουν, ανατρέπει μια έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.


*Οι γονείς, από την άλλη, εξακολουθούν στην πλειονότητά τους να αγνοούν την πραγματικότητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας μητέρας που «απαγόρευε στον δεκατριάχρονο γιο της να έχει λογαριασμό στο Facebook ή στο MSN, αλλά τον άφηνε ευχαρίστως να παίζει online στο "War of Warcraft" και στο "ΧΒΟΧ LIVE", χωρίς να συνειδητοποιεί ότι στο πλαίσιο του παιχνιδιού το παιδί της συνομιλούσε με ξένους».

 blog it

Σύλληψη Αιγύπτιου δημοσιογράφου-blogger

clipped from www.enet.gr

Σύλληψη Αιγύπτιου δημοσιογράφου-blogger

Η αιγυπτιακή αστυνομία εισέβαλε το Σάββατο το βράδυ στο σπίτι του δημοσιογράφου και blogger Wael Abbas και τον συνέλαβε.

Ο Wael Abbas ο οποίος είναι γνωστός για την αρθρογραφία του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της κρατικής διαφθοράς, προσήχθη σε αιγυπτιακό δικαστήριο και αναμεταδίδει τα όσα συμβαίνουν εκεί μέσω twitter.
 blog it

Το πορνό σκοτώνει την επιθυμία

clipped from www.tanea.gr
Το πορνό σκοτώνει την ερωτική επιθυμία. Όταν πρόσφατα έγραψα αυτή την άποψή μου στο περιοδικό «Νew Υork», οι αντιδράσεις των ανδρών μού έδειξαν ότι είχα χτυπήσει μια χορδή. Μια ολόκληρη γενιά ίσως είναι λιγότερο ικανή να συνδεθεί ερωτικά με τις πραγματικές γυναίκες. Γνωρίζω άνδρες που απομακρύνθηκαν από το πορνό όχι για λόγους ηθικής, αλλά επειδή ήθελαν να προστατεύσουν την ερωτική επιθυμία τους.
Η πορνογραφία λειτουργεί με έναν βασικό τρόπο στον εγκέφαλο- είναι παβλοφική. Ο οργασμός αποτελεί μια από τις καλύτερες επιβραβεύσεις. Εάν συνδυάσεις τον οργασμό με τη σύζυγό σου, ένα φιλί, μια μυρωδιά, ένα σώμα, όλα αυτά θα σε ερεθίζουν. Εάν όμως εστιάσεις σε μια αέναη εναλλαγή εικόνων κυβερνοσέξ, αυτό τελικά θα σε ερεθίζει. Οι φεμινίστριες συχνά παρανοούν τη σεξουαλική απαγόρευση. Δεν υπερασπίζομαι την επιστροφή στις ημέρες που η γυναικεία σεξουαλικότητα κρυβόταν, θεωρώ όμως ότι η δύναμη του σεξ διατηρείται όταν έχει κάτι μοναδικό.
 blog it

Πέμπτη, Απριλίου 09, 2009

Γ. Ανωμερίτης: Να παραιτηθεί η διοίκηση της Α.Τ.Ε.

Ο πρώην Υπουργός και στέλεχος της Α.Τ.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου με την οποία ζητά την παραίτηση της διοίκησης της Α.Τ.Ε. μετά τα καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα 2008, τα οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά (α) η κερδοφορία της μειώθηκε κατά 95%, ήτοι από 268,4 εκατ. Ευρώ το 2007 σε 13,8 εκατ. Ευρώ προ φόρων το 2008. (β) Τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας μειώθηκαν κατά 560 εκ. ευρώ, και (γ) κλονίστηκε η κεφαλαιακή της επάρκεια και (δ) παραποίησε θεμελιώδη μεγέθη της οικονομικής της θέσης.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γ. Ανωμερίτης, τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα είναι απόρροια της μεθοδευμένης αγοράς δομημένων ομολόγων και άλλων υψηλού κινδύνου προϊόντων, τα οποία αγόρασε η Τράπεζα το 2005 και τα οποία, πριν την οικονομική κρίση, πέντε εξ’ αυτών έχουν καταστεί από το 2007 μηδενικά.

Τρίτη, Απριλίου 07, 2009

Μια διαφορετική πρόσκληση για μάθηση



Το Re-Public είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που προβάλλει και αναδεικνύει την καινοτομία στην παγκόσμια πολιτική σκέψη και πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει ένα ανοικτό κάλεσμα για συνεργασία σε ένα παιχνίδι μάθησης το οποίο χρησιμοποιεί μαθητικούς υπολογιστές στην τάξη αλλά και εκτός αυτής.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό, γονέα, ή εκπαιδευτικό οργανισμό θέλει να πειραματιστεί με την εισαγωγή του OLPC στην εκπαίδευση.

Δευτέρα, Απριλίου 06, 2009

Γ. Παπανδρέου: Οι δεσμεύσεις του για την Παιδεία

Θεωρώ τη χθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Forum με θέμα "Μιλάμε για Παιδεία" ως μια από τις πλέον εμπνευσμένες του. Αγγίζει την ευαίσθητη χορδή του κάθε πολίτη στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί η Παιδεία οφείλει να είναι η αρχή της δημιουργίας του καινούργιου στη χώρα.



Από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου

(...) Θα μας ρωτήσει κανείς, μα εν μέσω κρίσης, θα κάνετε εσείς επένδυση στην παιδεία; Η απάντηση είναι απλή. Ακριβώς επειδή είμαστε μέσα σε μια κρίση, χρειάζεται επένδυση στην παιδεία, χρειάζεται επένδυση στον άνθρωπο.

Ναι, απέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση και στην καταστροφική της πορεία, εμείς είμαστε εδώ σήμερα, παρουσιάζοντας και συζητώντας το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Γιατί πιστεύουμε ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η επένδυση στην έξοδο από την κρίση. Γιατί το σχέδιό μας για την παιδεία είναι οργανικό και αναπόσπαστο μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Και δεν είμαστε μόνοι. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία επενδύουν σήμερα, εν μέσω κρίσης, ως μέρος του πακέτου τόνωσης της οικονομίας, όπως ονομάζεται, τεράστια ποσά στην κατάρτιση και στην παιδεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι, προχθές, στη Νέα Υόρκη, στην Επιτροπή Στίγκλιτζ που έχουμε δημιουργήσει στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ο Γιούρκιν Πάλμε από τη Σουηδία ήταν αυτός που είπε, ότι σήμερα χρειάζεται να επενδύσουμε στην παιδεία και ότι οι βόρειες χώρες επενδύουν εν μέσω κρίσης στην παιδεία, στον άνθρωπο (...)

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. "Μιλάμε για Παιδεία"

Δεν είναι παράξενο ότι τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στο θέμα. "Μιλάμε για Παιδεία" και αυτό γίνεται με πρωτοφανή σοβαρότητα και βάθος από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Διάβασε τις δεσμεύεσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το θέμα.

Παρακάτω αντιγράφω τα συμπεράσματα από το Forum του Τομέα Παιδείας από την ομιλία της Θάλειας Δραγώνα, Γραμματέα Τομέα Παιδείας:

(...) Συμπέρασμα πρώτο που αφορά το ολοήμερο σχολείο το οποίο στο τέλος της τετραετίας θα είναι βασικός τύπος σχολείου.

o Στο ολοήμερο σχολείο το ημερήσιο πρόγραμμα είναι ενιαίο.
o Περιλαμβάνει τη διδασκαλία μαθημάτων που οι μαθητές αλλιώς αναζητούν στην ιδιωτική αγορά όπως είναι οι ξένες γλώσσες τα αθλητικά οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
o Οι μαθητές απαλλάσσονται (ιδίως των πρώτων τάξεων) από την εργασία στο σπίτι.
o Παρέχεται στηρικτική διδασκαλία όλων των επιπέδων και εξασφαλίζεται η ψυχολογική στήριξη των παιδιών.
o Ολοήμερο σχολείο με νέες παιδαγωγικές πρακτικές που θα παράγουν ενεργητικά και κριτικά σκεπτόμενα παιδιά, που θα μαθαίνουν στους μαθητές πώς να μαθαίνουν.
o Το ολοήμερο σχολείο συμβάλλει στην οργανική διασύνδεση σχολείου-οικογένειας-κοινωνίας και αποτελεί αντισταθμιστικό παράγοντα των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
o Το χαρακτηρίζει η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στις διαφορετικές ανάγκες όλων των μαθητών. Είναι το σχολείο της ένταξης.
o Στο ολοήμερο σχολείο δεν υπάρχει θέση για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Συμπέρασμα δεύτερο σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια. Για την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Λύκειο προτείνεται:

o Η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με εισαγωγή μαθημάτων επιλογής που θα διευρύνονται από τάξη σε τάξη και σταδιακό περιορισμό των γνωστικών αντικειμένων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται ο συνολικός χρόνος εργασίας ούτε των μαθητών ούτε των εκπαιδευτικών στο σχολείο.
o Η ενίσχυση της σχολικής ζωής με δράσεις εντός του διδακτικού χρόνου όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.
o Αναβάθμιση (και οικονομική) αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού με προτεραιότητα την επιμόρφωση και την κοινωνική λογοδοσία.
o Η ενίσχυση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και δυνατότητας οριζόντιας μετακίνησης των μαθητών.
o Οι εξετάσεις για το εθνικό απολυτήριο διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες αντίστοιχες των σημερινών ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο. Τα θέματα επιλέγονται από σχετική τράπεζα στην οποία περιλαμβάνονται σταθμισμένης δυσκολίας μεγάλη πληθώρα θεμάτων.
o Τα ιδρύματα ορίζουν τα θέματα και τους συντελεστές βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή φοιτητών στα Τμήματα. Σημαντική διάσταση οι επιλογές των μαθητών.

Συμπέρασμα τρίτο. Αφορά την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση που αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα.

o Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση χρειάζεται να συνδεθεί με την περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση.
o Δημιουργείται μια εκπαιδευτική μονάδα το Τεχνολογικό Λύκειο στο οποίο ενσωματώνονται οι ΕΠΑΒ και τα ΕΠΑΛ. Στην α΄ τάξη επιλέγεται επαγγελματική κατεύθυνση. Στη β΄ επιλέγεται τομέας και στην γ΄ υπάρχουν δύο επιλογές: είτε επιλέγεται ολοκλήρωση της ειδικότητας, είτε ολοκληρώνεται η προετοιμασία στα τμήματα γενικής παιδείας (δηλαδή τεχνολογική κατεύθυνση) για τη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια. Προβλέπονται συμπληρωματικά μαθήματα και υποστηρικτικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν μαθησιακά ελλείμματα που μπορεί να έχουν κάποιοι μαθητές.
o Οι ειδικότητες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης χρειάζεται να γίνουν αντικείμενο επανεπεξεργασίας και να προσδιοριστούν με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες και σε συνεργασία με τα παραγωγικά Υπουργεία.
o Ιδρύονται και λειτουργούν μεταδευτεροβάθμια τμήματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ενταγμένα στη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου.

Συμπέρασμα τέταρτο. Αφορά την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία. Η έμφαση είναι στην άρση των εμποδίων φυσικών παιδαγωγικών και κοινωνικών που αποκλείουν τα παιδιά με αναπηρίες από το γενικό σχολείο. Αυτό απαιτεί:

o Προσβάσιμο σχολικό περιβάλλον με στόχους συνεκπαίδευσης.
o Προσαρμογή υλικού
o Εξειδικευμένο προσωπικό
o Συνεργασία με τους γονείς.
o Το ειδικό σχολείο είναι η εξαίρεση.
o Το στοίχημα κερδίζεται με την έγκαιρη παρέμβαση.

Το πνεύμα του νομοθέτη είκοσι πέντε χρόνια πριν ήταν πολύ κοντύτερα σε ένα ενταξιακό μοντέλο απ’ ότι σήμερα που η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ακολουθεί ένα ιατροκεντρικό πρότυπο.

Συμπέρασμα πέμπτο αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

o Πλήρης οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να ρυθμίζει με λεπτομέρειες τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Αυτό αφορά τους εσωτερικούς τους κανονισμούς.
o Πλήρης λειτουργία της αξιολόγησης και της κοινωνικής λογοδοσίας σε συνάρτηση αφενός με τη θέσπιση στόχων και αφετέρου με τις υποχρεώσεις της πολιτείας.
o Σχεδιασμός και υλοποίηση μιας συνεκτικής ερευνητικής πολιτικής για τη στήριξη υψηλής ποιότητας έρευνας μέσα από ανταγωνιστική ερευνητική χρηματοδότηση.
o Υπεύθυνος και αξιόπιστος χωροταξικός επανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θεσμικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τα περιφερειακά ιδρύματα να εκπληρώσουν το σκοπό τους.
o Τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και στον αντίστοιχο της έρευνας.

Συμπέρασμα έκτο και τελευταίο αφορά τη δια βίου εκπαίδευση. Αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα του εκπαιδευτικού συστήματος. Συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην εδραίωση της κοινωνικής συμμετοχή, στην ανάδειξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών ικανοτήτων και στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Επικαιροποιεί τις γνώσεις και αναπτύσσει τις δεξιότητες των εργαζομένων και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σήμερα υπάρχει ένα καταθλιμένο σύστημα δια βίου εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι:

• Ένα ενιαίο εθνικό σύστημα δια βίου εκπαίδευσης αποκεντρωμένο και μεθοδικού χαρακτήρα. Οι δύο βραχίονες του συστήματος η εκπαίδευση ενηλίκων και η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Οργανικά μέρη του συστήματος η πιστοποίηση φορέων, προγραμμάτων, γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση και η έρευνα που υποστηρίζει το σύστημα και η καινοτομία.


Ακόμη: Ομιλία Άννας Διαμαντοπούλου στο FORUM του Τομέα Παιδείας του Κινήματος με θεμα: "Μιλάμε για Παιδεία"

Σάββατο, Απριλίου 04, 2009

Για το "Κρόνιο" των Σερρών

Το "Κρόνιο" των Σερρών - μια παρουσίαση από το 6ο Γυμνάσιο Σερρών και το περιοδικό "ΓΙΑΤΙ".

Και από τον "Ανεξάρτητο", την καθημερινή εφημερίδα των Σερρών: Απειλειται το «ΚΡΟΝΙΟ» να ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ με υπογραφή Ζαχόπουλου!

Σήμερα προστίθεται και η...

επιχείρηση φίμωσης και ακύρωσης της συνταγματικής υποχρέωσης του βουλευτή να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο! – Αστήρικτη και πρωτοφανής αγωγή των διοικούντων το Γηροκομείο Σερρών για την υπόθεση του «Κρονίου» κατά του Μάρκου Μπόλαρη!

Σε μία επίδειξη απροκάλυπτης αντιδημοκρατικότητας και ασέβειας προς τους Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς και προφανώς προσπαθώντας να φιμωθεί και να λογοκριθεί το δικαίωμα και η υποχρέωση για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα, από τον Μάρκο Μπόλαρη, βουλευτή Ν. Σερρών, οι διοικούντες την Κωστοπούλειο Στέγη Γερόντων Σερρών στρέφονται με αγωγή εναντίον του, απαιτώντας μάλιστα εξοντωτικές αποζημιώσεις! Η αγωγή επιδιώκει να στοχεύσει τον βουλευτή, βασιζόμενη σε Ερώτηση που κατέθεσε αυτός προς τον Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση του κινηματοθεάτρου «Κρόνιο»

Η αγωγή επιλεκτικά στοχεύει αποκλειστικά στον Μάρκο Μπόλαρη από τους δεκαεπτά συνολικά βουλευτές που την συνυπογράφουν την σχετική Ερώτηση! Είναι σαφές ότι η Διοίκηση του Γηροκομείου επιδιώκει να αποσπάσει τεράστια αποζημίωση τον Σερραίο βουλευτή, με αφορμή τον αγώνα που αυτός διεξάγει επί πολλά χρόνια τώρα για την διάσωση του εμβληματικού για την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της πόλης των Σερρών κτιρίου του κινηματοθεάτρου «Κρόνιο». Έναν αγώνα, στον οποίο έχουν συστρατευθεί, πέρα από τις χιλιάδες των Σερραίων πολιτών, πέντε πρώην Υπουργοί Πολιτισμού (οι κ. κ. Βενιζέλος, Μπένος, Λιάνης, Πάγκαλος και Τατούλης), διαπρεπείς καλλιτέχνες, όπως οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Θόδωρος Αγγελόπουλος, κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα αρμόδιοι για την υπόθεση φορείς της πολιτείας, όπως η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, και του επιστημονικού κόσμου, όπως η Επιτροπή Τεχνικού Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών και ο καθηγητής Ν. Καλογήρου, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διατήρησης του συνόλου του αρχιτεκτονικού συμπλέγματος του «Κρονίου», αλλά και της χρήσης του. Υπενθυμίζεται ότι η ουσία της υπόθεσης εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ήδη με προσωρινή του διάταξη ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης για το «Κρόνιο», που είχε ληφθεί επί υπουργίας κ. Γ. Βουλγαράκη και με Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τον κ. Ζαχόπουλο!

Συνεπώς η επιλογή της διοίκησης του Γηροκομείου, που διαχειρίζεται το «Κρόνιο» σήμερα, να στραφεί επιλεκτικά κατά του Μάρκου Μπόλαρη με αγωγή, προσπαθώντας να λογοκρίνει και να ακυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα και το καθήκον του να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική τόσο για τα κίνητρά της στην υπόθεση του «Κρονίου», όσο και για την παντελή έλλειψη σεβασμού της προς το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς!

Οι πολίτες των Σερρών, εκτός από την αντίθεσή τους στην αντίληψη «τσιμέντο να γίνει», έχουν βαθύτατη δημοκρατική συνείδηση και θα απομονώσουν όλους όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν τους εκπροσώπους του λαού από βουληφόρους σε άβουλους!

Οι πολίτες των Σερρών, με ενεργητική συλλογική δράση, θα διατηρήσουν την ιστορική μνήμη της πόλης, την φυσιογνωμία της και την διαχρονική ομορφιά της και στον αγώνα τους αυτό θέλουν τους εκπροσώπους τους ρηξικέλευθους πρωταγωνιστές!

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

Μήνυμα Επιτροπής Stiglitz προς G20

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΣΗ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ STIGLITZ) ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Η σημερινή παγκόσμια κρίση έχει αποκαλύψει την τεράστια ανεπάρκεια και τις εσφαλμένες εκτιμήσεις πάνω στις οποίες είναι βασισμένο το οικονομικό μας σύστημα.

Το μέγεθος της αποτυχίας του συστήματος είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα κόσμο όπου το χάσμα της ανισότητας διευρύνεται, το περιβάλλον διαρκώς υποβαθμίζεται, και η οικονομία καθοδηγείται από κερδοσκοπικές και αδίστακτες πρακτικές. Αποτέλεσμα είναι οι «οικονομικές φούσκες», η αυξανόμενη φτώχεια, η αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, η αύξηση της ανεργίας και η συνεχής ανασφάλεια για την πλειοψηφία των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Οι εντεινόμενες ανισότητες στις κοινωνίες μας συνιστούν ταυτόχρονα ηθική, οικονομική και πολιτική αποτυχία, που οδηγεί στη μειωμένη συνολικά ζήτηση υπηρεσιών και προϊόντων, την υπερχρέωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών σε συνδυασμό με την επικράτηση μιας απελπιστικής αίσθησης μη δυνατότητας αντίδρασης, η οποία έχει να κάνει με την ομηρία των δημοκρατικών διαδικασιών σε ειδικά μεγάλα συμφέροντα.

Από αυτή την κρίση πρέπει να αναδειχθούν νέοι κανόνες οι οποίοι θα διέπουν το παγκόσμιο σύστημα. Οι πολίτες μας δεν πρέπει να είναι υποχείρια των αγορών. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι αγορές θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των λαών μας.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα κέρδη να ιδιωτικοποιούνται ενώ οι ζημιές κοινωνικοποιούνται. Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης δεν πρέπει να επιβαρύνουν αθώα θύματα σε όλο τον κόσμο.

Τη στιγμή που τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος επενδύονται στη σωτηρία των τραπεζών ενώ οι αναδυόμενες αγορές συρρικνώνονται, η ανεργία αυξάνεται και οι αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται πιστώσεων και αναπτυξιακών χορηγήσεων, πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα διασφαλίσει τους οικονομικά ασθενέστερους και πιο ευάλωτους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κεφαλαιαγορές λειτουργούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη πράσινη οικονομία.

Για την επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων απαιτείται η δημοκρατική μεταρρύθμιση των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων θεσμών διακυβέρνησης σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Καλούμε τους συμμετέχοντες στο G20 να εστιάσουν στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας νέο δανεισμό (εάν υπάρχει ανάγκη, με άμεσο κρατικό δανεισμό ο οποίος υπερβαίνει τις τρέχουσες δυσκολίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος) και προωθώντας την επαναδιαπραγμάτευση των υπαρχόντων δανείων.

Καλούμε, επίσης, η δημόσια πολιτική παγκοσμίως να επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη διαφύλαξη των σημερινών επιπέδων απασχόλησης και στην παροχή αξιοπρεπούς εισοδήματος σε όσους αναζητούν εργασία.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών νέων επενδύσεων σε προσοδοφόρες δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας, στην εκπαίδευση και στη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Τονίζουμε την ανάγκη να διευρυνθεί η παγκόσμια ζήτηση διασφαλίζοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα μείνουν πίσω.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να επεκτείνουμε την κοινωνική ασφάλιση παγκόσμια και να την ενισχύσουμε ενόψει των μελλοντικών δυσκολιών. Οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι η κοινωνική συνοχή είναι προτεραιότητά μας εν μέσω και πέραν της κρίσης.

Απαιτούμε από τους ηγέτες του κόσμου να προχωρήσουν τώρα σε αναδιάρθρωση, επαναρρύθμιση και μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θέτοντας νέα πρότυπα διακυβέρνησης των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, θέτοντας υποχρεωτικά νέα πρότυπα διαφάνειας και διαχρονικής παρακολούθησης, αποσυνδέοντας τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών από τις επιδόσεις των και συνδέοντάς τα με τα μακροχρόνια συμφέροντα των μετόχων. Παράλληλα, ζητούμε να συσταθεί ένας νέος Παγκόσμιος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός, ο οποίος θα θέσει νέα, εφαρμόσιμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρότυπα και θα θέσει τέλος στους φορολογικούς παράδεισους.

Η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να ευθυγραμμίσουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με τις αξίες και τις αρχές μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας. Δεν επιδιώκουμε να αναμορφώσουμε τους υπάρχοντες θεσμούς αλλά να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα που θα εγγυάται την ευημερία όλων των λαών.

Το πλαίσιο που θέτει η σύνοδος του G20 για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελεί ένα βήμα για την αναζήτηση συνδυασμένων παγκόσμιων απαντήσεων από τη διεθνή κοινότητα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι τώρα η δέσμευση και άλλων κρατών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με συμμετοχικό πνεύμα, για την εξεύρεση των κοινών λύσεων που όλοι αναζητούμε.

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Διαδικτυακή διαβούλευση για την Παιδεία



Οι Αννα Διαμαντοπούλου - Συλβάνα Ράπτη - Θάλεια Δραγώνα μιλούν για τον σημαντικό ρόλο του διαδικτύου στον διάλογο που ανοίγει το ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία.

Αξίζει να διαβάσεις τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εκπαίδευση και την ενότητα "Ένα ανοικτό σχολείο που βλέπει στο μέλλον"

Ξεχωρίζω τα:

"Εξασφαλίζονται σύγχρονες υποδοµές παντού, φορητός υπολογιστής και δωρεάν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε µαθητή. Γενικεύουµε τη χρήση Ελεύθερου Λογισµικού στην Εκπαίδευση"

και

"Η τσάντα του µένει στο σχολείο" για το ολοήμερο σχολείο.

Οι θέσεις του κινήματος για την Παιδεία και σε PDF.

Δ. Αβραμόπουλος: Παύεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν σήμερα 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα την κατάργηση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του ιατρικού σώματος της χώρας.

Χα, το είδαμε και αυτό από τον Αβραμόπουλο...

Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την υπ΄αριθ. Υ7α/ΓΠ οικ. 39293 της 20ης Μαρτίου 2009, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (τ. υπαλλήλων ειδικών θέσεων κλπ) με αριθ. 133 της 30ης Μαρτίου 2009, κατήργησε και έπαυσε κατά τρόπο που η Ελλάδα γνώρισε μόνο σε περιόδους δικτατορίας, το νομίμως εκλεγέν και συγκροτηθέν σε σώμα Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία και στη θέση του διόρισε Διοικούσα Επιτροπή της αρεσκείας του.

Διάβασε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Για το συνταξιοδοτικό των γυναικών στο Δημόσιο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει να διαβάσεις το ενημερωτικό σημείωμα του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αντιγράφω:

Η κυβέρνηση άφησε εντελώς ακάλυπτη τη χώρα μας, αφού η επιχειρηματολογία με την οποία προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν νομικά και ασφαλιστικά ατεκμηρίωτη. Είναι τόσο εξόφθαλμη η αδιαφορία και ο χαμηλός διαπραγματευτικός πήχης της κυβέρνησης, που θα έλεγε κανείς ότι χρησιμοποίησε την παραπομπή και την καταδίκη ως άλλοθι για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών.


Τι γίνεται τώρα;

Το ζήτημα είναι τεράστιο και αφορά στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Πλέον περιορίζονται οι επιλογές της δημόσιας πολιτικής για βελτίωση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων των γυναικών. Είναι σαφές ότι σε ένα κοινωνικό κράτος, η λογική των χαμηλότερων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες αφορά στην παροχή αντισταθμιστικού οφέλους στις γυναίκες λόγω του συνδυασμού της αμειβόμενης εργασίας με την ανατροφή των παιδιών που επωμίζονται, την περιορισμένη διάρκεια ασφάλισής τους και τις μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τους άνδρες εργαζόμενους.

Το ζήτημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες αφού η μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών θα δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα τόσο στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα όσο και στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, και συνακόλουθα θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιστοληπτική μας αξιοπιστία διεθνώς. Την ίδια όμως στιγμή, η αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στον προγραμματισμό ζωής για 200.000 περίπου εργαζόμενες που δουλεύουν για χρόνια αφενός για το Δημόσιο αφετέρου για την οικογένεια, την οποία μονομερώς στήριζαν χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία για την εναρμόνιση των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων.


Ολόκλητο το Ενημερωτικό Σημείωμα του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις

Χρ. Παπαυτσής: για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης

Αξίζει να διαβάσεις ένα email το οποίο έφερε στην ολομέλεια της Βουλής ο Χρ. Παπουτσής στην ομιλία του για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

(...)
Εγώ δεν θα επιχειρηματολογήσω γενικώς.

Θα μου επιτρέψετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να σας διαβάσω αποσπάσματα μιας επιστολή την οποία έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένας πολίτης. Ένας πολίτης ο οποίος αισθάνεται ότι τον αφορά το νομοσχέδιο. Αν δεν τον αφορά κύριε υπουργέ, πάρτε το λόγο και ενημερώστε το σώμα και τον πολίτη ο οποίος ενδιαφέρετε και ενδεχομένως και άλλους που έχουν τις ίδιες περιπτώσεις.

Λέει λοιπόν:

«Ακούστε την περίπτωση μου. Του προνομιούχου, νυν –ουσιαστικά- ανέργου, πρώην τραπεζικού υπαλλήλου, που θα κληθεί, όπως καταλαβαίνω να πληρώσει επιπλέον φόρο 5000 ευρώ. Στα μέσα του 2007 αναγκάστηκα να κάνω χρήση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου από την Εμπορική Τράπεζα. Αφού έλαβα τη σχετική αποζημίωση και το εφάπαξ από την Τράπεζα και το Ταμείο Πρόνοιας, υπέβαλλα την παραίτηση μου και έλαβα απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΤΑΤ με αναστολή καταβολής της σύνταξης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 55 ετών, ήτοι στα μέσα του 2011. Τώρα είμαι άνεργος, χωρίς εισόδημα, και ζω με τα χρήματα της αποζημίωσης και του εφάπαξ, περιμένοντας στα μέσα του 2011 να λάβω τη σύνταξη. Τώρα με το νόμο της κυβέρνησης καλούμαι να πληρώσω πλέον του προβλεπόμενου φόρου για την αποζημίωση, λόγω αποχώρησης και του εφάπαξ, που μου παρακρατήθηκε στην πηγή, και επιπλέον φόρο 5000 ευρώ, αφού το έκτακτο αυτό ποσό του 2007 υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες ευρώ. Με τα χρήματα αυτά ουσιαστικά ζω, και σκόπευα να συνεχίσω να ζω για τέσσερα χρόνια, αφού δεν έχω κανένα άλλο εισόδημα. Τώρα δεν γνωρίζω πως θα ζήσω.»

Το ερώτημα του πολίτη: «Το θεωρείτε δίκαιο να υποστώ αυτή την αφαίμαξη, επειδή είχα την ατυχία να προβώ στην πράξη της αποχώρησης το 2007 και να το δηλώσω; Τι θα γινόταν αν δεν είχα δηλώσει το ποσό αυτό, αφού τα αυτόνομα φορολογούμενα ποσά, δηλώνονται προαιρετικά για το πόθεν έσχες;»

Αυτό είναι ένα ερώτημα. Είναι δίκαιη λοιπόν η πολιτική σας κύριε υπουργέ; Απαντήστε στον πολίτη.

Παρακολούθησα κύριε υπουργέ τι είπατε προηγουμένως, ζήτησα να δω την τροπολογία σας, αλλά το ερώτημα μου είναι: είναι δίκαιη η πολιτική σας; Η πολιτική την οποία ασκείτε είναι σχεδιασμένη; Είναι πολιτική σχεδιασμένη ή είναι πολιτική στο πόδι; Είναι πολιτική η οποία γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών; Λειτουργείτε επί πραγματικής βάσεως, ή λειτουργείτε γενικώς με ότι ακούτε, ότι πιάσει ο άνεμος και ότι σας φέρει η μέρα;

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι που δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους πολίτες.

Θα διαβάσω την τροπολογία και θα χαιρετήσω αν πράγματι διορθώνετε την αδικία.

Ρωτώ όμως. Που είναι τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «εδώ εμείς κάνουμε κοινωνική πολιτική εν μέσω κρίσης»; Που είναι η απόδειξη της δικής σας παρέμβασης την πρώτη μέρα της εξαγγελίας αυτών των μέτρων, ότι «ήταν ένα δίκαιο μέτρο υπέρ των φτωχών και των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων»;


Εύλογες απορίες τις οποίες όλοι και όλες θέτουμε απέναντι σε μια κυβέρνηση πρωτοφανούς αδεξιότητας και επικίνδυνων χειρισμών. Η δική μας απάντηση θα δοθεί αύριο, ημέρα πανελλαδικής απεργίας.