"Γελᾶν ἅμα δεῖ καὶ φιλοσοφεῖν καὶ οἰκονομεῖν καὶ τοῖς λοιποῖς οἰκειώμασι χρῆσθαι καὶ μηδαμῇ λήγειν τὰς ἐκ τῆς ὀρθῆς φιλοσοφίας φωνὰς ἀφιέντας."
"Πρέπει συγχρόνως να γελάμε ενώ φιλοσοφούμε και ασχολούμαστε με τις καθημερινές μας ανάγκες και υποθέσεις, αλλά καθόλου να μην απομακρυνόμαστε από την ορθή φιλοσοφία."
Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας λοιπόν σήμερα και στα decks ο Επίκουρος ο Σάμιος.
Γεννημένος στα 341 π.Χ, ο Επίκουρος έδινε μεγάλη αξία στη φιλία. Οι μαθητές του θαύμαζαν τόσο πολύ τις ιδέες και τον χαρακτήρα του, ώστε του αγόρασαν ένα σπίτι με κήπο στην Αθήνα, τον γνωστό «Κήπο του Επίκουρου» όπου δίδαξε μέχρι τον θάνατό του στα 270 π.Χ. Οι μαθητές του ονομάζονταν «οι από του κήπου» και μεταξύ αυτών ήταν ελεύθεροι πολίτες αλλά και δούλοι, σκλάβοι, οικοδέσποινες και εταίρες.
Ο Επίκουρος έζησε με στωική απλότητα και ήταν φοβερά λιτοδίαιτος. Ήταν πράος, ολιγαρκής και αγαθός καθώς και πολυγραφότατος συγγραφέας: το έργο του περιελάμβανε 300 περίπου κυλίνδρους, αλλά διασώθηκε μόνο ένα μικρό μέρος.
Η επικουρική ηθική έχει υλιστική βάση: το ύψιστο αγαθό είναι η ευχαρίστηση. Ωστόσο, υπάρχουν απολαύσεις που τις ακολουθεί ο πόνος. Ο σοφός όμως θα αποφύγει αυτές τις απατηλές, παροδικές σωματικές ηδονές. Οι πνευματικές ωστόσο ηδονές δεν περιορίζονται στο παρόν αλλά επεκτείνονται στο παρελθόν, ως αναμνήσεις, αλλά και στο μέλλον, ως ελπίδες.
Το ιδεώδες, δίδασκε ο Επίκουρος, είναι να ζει κανείς απαρατήρητος, πέρα από την κοινωνική ταραχή, κερδίζοντας την αρμονική ύπαρξη και «αταραξία».