Η υποκρισία των κοινωνιών μας δεν αφορά τόσο στο νέο κύμα φωτογραφιών με κακοποιημένους κρατούμενους στις φυλακές του Abu Ghraib. Είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων των κρατούντων την εξουσία σχετικά με το αν έπρεπε να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες:
Αντιγράφω από το BBC: New inquiry urged over Abu Ghraib:
John Bellinger said this was "not because there was anything to hide" - but rather "because we felt it was an invasion of the privacy of the people in the pictures".
Δηλαδή δεν μας πειράζουν τα βασανιστήρια, αλλά μας ενοχλεί η παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας των θυμάτων βασανισμού.
Ε ναι, έχουμε ανέβει σκαλιά πολιτισμού ως κοινωνίες. Μόνο που το ύψος έχει αρχίσει να προκαλεί ίλιγγο και σύντομα ο κόσμος της Μέσης Ανατολής θα ξεράσει πάνω μας.
Οι φωτογραφίες της ντροπής από το BBC.
1 σχόλιο:
Είναι γνωστή πρακτική της Διοίκησης να χρησιμοποιεί καταχρηστικά την προστασία της ιδιωτικότητας ως λόγο για να αποκλείσει την πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτει.
Πρόκειται για πρακτική που έχει εντοπίσει και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (http://www.euro-ombudsman.eu.int/letters/el/20020925-1.htm).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το επιχείρημα αυτό αίρεται απολύτως με την δυνατότητα ανωνυμοποίησης των φωτογραφιών: αρκεί η εξάλειψη κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταυτοποίηση των προσώπων που δείχνουν οι φωτογραφίες. Μπορούν να αποφύγουν να δείξουν το πρόσωπο π.χ. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, ακόμη και η αντίρρηση του προσώπου (κλασικό δικαίωμα που προβλέπεται από την προστασία δεδομένων) δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης για πληροφόρηση.
Δημοσίευση σχολίου