Το SMS στο κινητό μου τηλέφωνο έγραφε: «Flash Mob, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 14.00. Θα φοράω μαύρο κασκόλ.».
Βρεθήκαμε περί τα 500 άτομα έξω από το κτίριο που ήταν το κοινοβούλιο της χώρας. Πριν λίγες ώρας παρανοϊκοί παρακρατικοί, νοσταλγοί ενός σκοτεινού παρελθόντος, είχαν καταλύσει το πολίτευμα. Ο νεαρός με το κασκόλ πέρασε στα χέρια μου ένα χαρτί με οδηγίες της τελευταίας στιγμής: «Φώναξε δυνατά ‘Κάτω η Χούντα’. Εξαφανίσου μετά».
Είχα μπει στο χορό και χόρευα. Μιλούσα μαζί της στο chat room ‘διεθνής ηλεκτρονικός ακτιβισμός’ 3 ώρες. Ήμουν ερωτευμένος με το δυναμικό της πνεύμα, τις γροθιές που πληκτρολογούσε στα e-mails της, κείμενα αλληλεγγύης και ερωτικής φλόγας.
Τα παιδιά στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων είχανε στήσει ένα website. Δεν υπήρχε ομάδα συντακτών και μεταφραστών, φωτογράφοι και άλλοι «ειδικοί». Όλοι ανεβάζαμε κείμενα, φωτογραφίες και ηχητικά στις σελίδες και στο blog που είχαμε στήσει σε λίγα λεπτά. Είμαστε ένα μωσαϊκό από φοιτητές κυρίως από το χώρο των υπολογιστών, των δικτύων και εν γένει εραστές της τεχνολογίας.
Η Μαρία μετέδιδε τη ραδιοφωνική εκπομπή της μέσω Internet. Πιο πέρα, μια ομάδα έστελνε απευθείας εικόνες μέσα από τη σχολή. Μας άκουγαν και μας έβλεπαν σε όλο τον κόσμο. «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο…». Δυο πρωτοετείς είχαν σηκώσει μια κεραία και είχαμε παρεμβάλλει το μήνυμά μας ασύρματα στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.
Μέσα σε λίγες ώρες και πριν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ο ΟΤΕ λάβουν εντολή για διακοπή της σύνδεσης της χώρας με το Internet, είχαμε στείλει e-mails ενημέρωσης και διαμαρτυρίας σε πάνω από 4000 πολιτικούς και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Η ανταπόκριση ήταν μαζική. Μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν προκαλέσει ηλεκτρονικό black-out στις τραπεζικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό, ομάδες ακτιβιστών είχαν αποτρέψει αεροπλάνα να απογειωθούν με προορισμό την Ελλάδα.
Ξύπνησα κάθιδρος. Άνοιξα τον υπολογιστή και πληκτρολόγησα www.parliament.gr. Ήταν εκεί. «Καλημέρα, είσαι ελεύθερος για καφέ κατά τις 14.00;», έγραφε η Ξένια στο SMS της. «Είμαι. Είμαι ελεύθερος, καλή μου!».
1 σχόλιο:
Αναγκαίο post. Έτσι πως πάμε, θα έχουμε την ευκαιρία για e-Πολυτεχνεία, θέλουμε δε θέλουμε...
ΥΓ: Στις Φιλιππίνες, όντως ρίξανε τη κυβέρνηση με Flash mob που φορούσε μαύρα ;-)
Δημοσίευση σχολίου