Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2007

Εθνικιστική περιγραφή της παρέλασης των Σερρών

28η Οκτώβρη στις Σέρρες. Από τις 11.30 ο κόσμος συρρέει σε κεντρική οδό για να παρακολουθήσει την παρέλαση. Τα μεγάφωνα είναι στημένα σε όλο το μήκος του δρόμου όπου θα παρελάσουν μαθητές, πρόσκοποι, σώματα ασφαλείας και στρατός.

Η φωνή του εκφωνητή - ναι υπάρχει και τέτοιος - με χροιά πανηγυρική, παραπέμπει σε άλλες εποχές. Περιγράφει όσους και όσες παρελαύνουν, τα διακριτικά τους, τα λάβαρα και τα σύμβολα.

Όμως, δεν λείπουν και πατριωτικοί ή καλύτερα υπερπατριωτικοί σχολιασμοί. Μιλά για τα ιδεώδη της "αγνής και καθαρής ελληνικής φυλής". Αυτό το άκουσα τουλάχιστον 2 φορές. Αν αυτό δεν είναι φασιστικό μήνυμα, τότε ποιο είναι;

Κι ύστερα άλλες 3 φορές ότι "η παρουσία και το παράστημα των μαθητών είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν την κατάργηση των παρελάσεων". Αν αυτό δεν είναι διχαστικό μήνυμα, τότε ποιο είναι;

Αλήθεια, με ποια δικαιοδοσία εκφωνούσε κρίσεις και απόψεις ο εκφωνητής; Άραγε είχε το κείμενο εγκριθεί από κάποιον στο Δήμο Σερρών; Τι άποψη έχει σχετικά με το ολίσθημα ο Δήμαρχος Σερρών και οι τοπικοί βουλευτές;

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με φίλους της πόλης οι οποίοι έτυχε ακόμη και να παρελάσουν ως εθελοντές - εργαζόμενοι σε σώματα ασφαλείας της πόλης. Ακόμη κι αν τάσσονταν υπέρ των παρελάσεων, ενοχλήθηκαν από τα σχόλια του εκφωνητή. Αλλά μόνο αφού είχα αναφέρει το θέμα. Οι ίδιοι δεν το είχαν προσέξει.

Οι αλλαγές σε ευαίσθητα θέματα παίρνουν καιρό και το να βιάζεις καταστάσεις μάλλον προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι κινήσεις αντίθετες που δεν οξύνουν τα πνεύματα είναι ό,τι καλύτερο.

4 σχόλια:

Thodoris είπε...

Και σου λένε μερικοί ότι η χώρα προχωράει μπροστά. Το ποιος θέλει "μεταμόσχευση εγκεφάλου" όπως έλεγε και ο ελληναράς ο Ψωμιάδης, θα φανεί στην πορεία.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Το ότι υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα τέτοιες απόψεις και άνθρωποι που τις υποστηρίζουν, συνιστά κατάπτωση
πολιτική και κοινωνική.Αλλά στην Ελλάδα που θαυμάζει τις χώρες που προχωρούν μπροστά αλλά η ίδια προτιμά να μένει πίσω, δοξάζεται ακόμα ο Καραγκιόζης τυπικός εκπρόσωπος του οποίου είναι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Ψωμιάδης και οι ψηφοφόροι του.
Φαίδων Θεοφίλου

serresblog είπε...

αχ..να αγιάσει το στοματάκι σου!!και ότι άλλο στραβό παρατήρησες για την πόλη αυτή..εδώ θα με βρείς!

Ανώνυμος είπε...

Χα, Θεόδωρε. Τι νόμισες; Σου είπε κανείς να πας τριήμερο στα πεθερικά συν γυναιξί και τέκνοις; Έτσι είναι!!! Γιατί νομίζεις ότι έχω κόψει τέτοιες συνήθειες. Και που να δεις τη συνέχεια.
Anyway, η παρέλαση είναι καλό πράγμα. Καταρχήν ξυπνάς το πρωί σε μια πόλη που τουλάχιστον έχει χρώμα, μοιάζει διαφορετική βρε αδελφέ μου. Στις γωνίες ξεπροβάλουν μαθητριούλες με λευκά πουκαμισάκια και μπλε φουστίτσες που ελπίζεις να τις ξαναδεις στην καφετερία μετά το "Πέρας Παρελάσεως" που θα έλεγαν και οι στρατηγοί. Στον ουρανό πετάνε ωραία αεροσκάφη που τρίζουν τα τζάμια και σε κάνουν να βγαίνεις στο μπαλκόνι. Κι εκεί στην παραλία, ή στην κάθε κεντρική λεωφόρο, περιμένεις πως και πως να περάσει η μπάντα των προσκόπων που μπροστά της σιγούν όλες οι άλλες μπάντες και την αφήνουν να ηχήσει τις σάλπιγγές της. "Από την άκρη της γης ξεκινήσαμε σαν μαγεμένα της άνοιξης πουλιά..." παιάνιζαν φέτος στη Θεσσαλονίκη με τον λαμπρό μαέστρο μας, αυστηρό μουσικό και τον χοντρούλη τρομπετίστα απο πίσω, γη και θάλασσα όλη δική τους. Κι ύστερα ήρθε το ναυτικό που όπως κάθε χρόνο μετά το "Πέρας ΠΑρελάσεως" αποτραβήχτηκε κάτω από τον Μέγα Αλέξανδρο και παρέδωσε δωρεάν μαθήματα jazz and blues.
Είναι ωραία πράγματα οι παρελάσεις. Έχουν κάτι από τα παιδικά μας χρόνια. Κάτι απ' τη μαγκιά μας, την παληκαριά μας, τον καφέ μας, το καμάκι μας. Μη σε τρομάζουν οι πάσης φύσεως εκφωνητές που έκαναν το πρωινό σου μαύρο. Λίγοι είναι και λίγοι θα μείνουν γιατί όπως έλεγαν και οι ΦΑΤΜΕ
"...Το μέτρο και το πάθος, είν' η δικά μου Ελλάδα, ούτε σωστό ούτε λάθος, μια δροσερή λιακάδα!!!"

Φιλιά
Μπατζανάκης