Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2008

ΡΧΣ - "Λατινική Αμερική:Η Προφητεία του Νίξον"

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, κατόπιν απαίτησης πολλών τηλεθεατών, παρουσιάζει σε επανάληψη το ντοκιμαντέρ: Η Λατινική Αμερική και η Προφητεία του Νίξον.

Μετά την πρόσφατη αποτυχία του σε ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της Βενεζουέλας, ο Ούγκο Τσάβεζ χρησιμοποίησε μια φράση του Αλέξανδρου Παναγούλη για να τονίσει στους αντιπάλους του ότι θα συνεχίσει την πολιτική που έχει χαράξει. Το σχετικό βίντεο που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είναι μέρος μιας σειράς εντυπωσιακών εικόνων και γυρισμάτων της εκπομπής στην Λατινική Αμερική.

Στον Αμαζόνιο η αμερικανική εταιρεία πετρελαίων Τεξάκο χρησιμοποίησε την ζούγκλα ως χωματερή για τα τοξικά απόβλητα της εξόρυξης του πετρελαίου. Οι Ινδιάνοι της περιοχής μιλούν την επιδημία καρκίνου που ξέσπασε στην περιοχή αφανίζοντας έξη ινδιάνικες φυλές. Στα μπάριος (φτωχογειτονιές) του Κίτο, της πρωτεύουσας του Ισημερινού, οι κάτοικοι μιλούν για την εξαθλίωση τους μετά την κατάργηση του εθνικού νομίσματος που αντικαταστάθηκε από το αμερικανικό δολάριο. Στη Βενεζουέλα, στις αντίστοιχες φτωχογειτονιές του Καράκας, ασθενείς στα νέα δημόσια ιατρεία ομολογούν ότι συνάντησαν γιατρό για πρώτη φορά στην ζωή τους. Η ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε το 1973, εγκαινίασε την μετατροπή ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής σε αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμερα όμως, από την Βενεζουέλα, την Βολιβία και τον Ισημερινό έως την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Βραζιλία και τη Νικαράγουα, όπου οι Σαντινίστας επέστρεψαν στην εξουσία, οι νέοι σοσιαλιστές πρόεδροι αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και αναζητούν τρόπους συνεργασίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε δικαιολογήσει το πραξικόπημα στη Χιλή με τη θεωρία του "κόκκινου σάντουιτς" που θα στρίμωχνε τις ΗΠΑ ανάμεσα στη Χιλή και την Κούβα.

Αν και τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρξε ποτέ, οι νέες εξελίξεις στη Λατινική Αμερική έχουν θέσει την βόρειο-αμερικανική ηγεμονία σε δοκιμασία.

Την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008, στις 22:00, στην ΕΤ1



***ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα πρόκειται να πραγματοποιήσει μία εκπομπή σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες και τη φτώχεια στη σημερινή Ελλάδα, τη δυσανάλογη σχέση κόστους ζωής και αμοιβών, τη γενιά των 700 ευρώ, καθώς και το εργασιακό καθεστώς που "πνίγει" τους Έλληνες εργαζομένους, ενώ καταδικάζει άτομα με σημαντικές σπουδές στην ανεργία ή σε πενιχρούς μισθούς.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το θέμα αυτό και θα θέλαμε να μας βοηθήσετε κι εσείς, επικοινωνώντας με την εκπομπή για να καταθέσετε τη δική σας εμπειρία-μαρτυρία και να συμμετέχετε στο ντοκιμαντέρ.

Για το σκοπό αυτό και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@rwf.gr [1] ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς στο 210-6855098.

Δεν υπάρχουν σχόλια: