Κυριακή, Ιουλίου 20, 2008

Οικολόγοι Πράσινοι: το έκτο κόμμα στη Βουλή;



Θεωρώντας ότι παρατηρείται μια στροφή στο εκλογικό σώμα, είναι ωστόσο παράξενα τα ποσοστά όσων υποστηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις...


Η κρίση του δικομματισμού εμφανίζεται συνεχής και με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολο τα δύο μεγάλα κόμματα τελικά να ξεπεράσουν αθροιστικά, στις επόμενες εκλογές, το 65%.

Πρώτη φορά διαγράφεται έντονα η προοπτική στην επόμενη Βουλή να υπάρχουν έξι κόμματα, με την είσοδο των Οικολόγων - Πρασίνων.

Η δυναμική είσοδος των Οικολόγων - Πρασίνων στην πολιτική σκηνή δεν φαίνεται να επηρεάζει την άνοδο των δύο αριστερών κομμάτων. Οι μεγαλύτερες δεξαμενές ψήφων για τους Οικολόγους εμφανίζονται: α) από τη Ν.Δ. (μεσοαστικά και αστικά στρώματα που είναι πρόθυμα να την εγκαταλείψουν λόγω δυσαρέσκειας και περιβαλλοντικών ανησυχιών) και, β) από τα νεότερα ηλικιακά στρώματα, που αποδεσμεύονται από τις κομματικές ταυτίσεις.



Ωστόσο,
η δυναμική που έχει αναπτύξει ο Συνασπισμός σε σχέση με αυτήν που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τον καταστήσει συμπρωταγωνιστή των εξελίξεων και «τοποτηρητή» του ΠΑΣΟΚ σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Η επιθυμία για κυβέρνηση συνεργασίας, κερδίζει πάλι έδαφος, ενώ τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου απέχουν παρασάγκας από το να τους εξασφαλίζουν αυτοδυναμία στην πιθανότητα εκλογών.


Κυβέρνηση με... ρήτρα ΣΥΝ - Απελπισμένη από την κρίση η πλειονότητα των πολιτών, βλέπει ως μόνη λύση τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: