Τετάρτη, Ιανουαρίου 07, 2009

Robert Fisk: Why do they hate the West so much, we will ask

Ο τίτλος είναι από το σημερινό άρθρο του βρετανικού Independent. Ο Robert Fisk είναι από τους λίγους δυτικούς δημοσιογράφους του οποίου η πένα δεν χαρίζεται σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτός που διανύουμε. Έξάλλου οι ίδιοι οι Ισραηλινοί παραδέχονται ότι ο πόλεμος διαδραματίζεται και στο πεδίο των ΜΜΕ.

Have we forgotten the 17,500 dead – almost all civilians, most of them children and women – in Israel's 1982 invasion of Lebanon; the 1,700 Palestinian civilian dead in the Sabra-Chatila massacre; the 1996 Qana massacre of 106 Lebanese civilian refugees, more than half of them children, at a UN base; the massacre of the Marwahin refugees who were ordered from their homes by the Israelis in 2006 then slaughtered by an Israeli helicopter crew; the 1,000 dead of that same 2006 bombardment and Lebanese invasion, almost all of them civilians?


Robert Fisk: Why do they hate the West so much, we will ask

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ε ενταξει και οι παλεστινιοι αγγελουδια δεν ειναι, τους εχω ικανους για να χρησιμοποιουνε ανθρωπινες ασπιδες. Οταν ριχνουνε ρουκετες εκατο διακοσια μετρα απο εκει που ειναι μαζεμενοι οι προσφυγες κατι δεν παει καλα, και απο την αντιθετη πλευρα οταν απο ολους τους στοχους που μπορουνε να πληξουνε οι ισραηλινοι διαλεγουνε αυτον που ειναι εκατο διακοσια μετρα απο το σχολειο του οηε παλι κατι δεν παει καλα. Αλλα οταν εχεις απο την μια θρησκευτικους φομενταλιστες και απο την αλλη μιλιταρισμο τι περιμενεις...

Διαφωνω με το αρθρο στο θεμα του "Sabra-Chatila massacre" παντως, εκει νομιζω εχει διαστρεωλωθει καπως η διασταση της αναμιξης των ισραηλινων. Δηλαδη οι λιβανεζοι που κανανε την γενοκτονια εκει τι ειναι και δεν τους καταλογιζει κανεις ευθυνες, δεν ειχανε σωας τα φρενας που λενε; Ή ειναι σαν φυσικη καταστροφη κατι που οι ευθυνες δεν θα πεσουνε σε αυτους αλλα σε οσους δεν τους ανιμετωπισαν.


Το αρθρο ειναι σαν να σου λεει κλεισε τα αυτια σου σε οτι και να πουνε οι ισραηλινοι, και δεν νομιζω οτι το να κλινεις τα αυτια ειναι καλο, και αν και δεν συμφωνω με το τι κανει το ισραηλ (θα επρεπε αυτο να κανει την πρωτη κινηση και να αρει τα μετρα ασφαλειας εξω απο τη γαζα) εντουτοις δεν θελω να συμετεχω σε δαιμονοποιηση των εβραιων κινουμενη απο τα καταλοιπα αντισημιτισμου που υπαρχουνε στην κοινωνια καθως και την μανια μερικων αριστερων να τα βαλλουνε με οτι εχει σχεση με τις ηπα.

Και ο μιλοσεβιτς με τον καρατζιτς ειχανε καθαρισει 8000 κοσμο στην σερεμπνιτσα αλλα επειδη ητανε "ορθοδοξοι" και "αντιαμερικανοι" κανεις δεν τους ειπε τιποτα, εδω στην ελλαδα τα μμε περασανε το θεμα κατω απο το χαλι, ενω ο περισσοτερος κοσμος τον υποστηριζε τον μιλοσεβιτς λες και ειναι ηρωας. Λες και αν σηκωσεις μια σημαια και πεις ειμαι κατα των ηπα παιρνεις αυτοματως συγχωροχαρτια.

Ολοι τα βλεπουνε ασπρα και μαυρα. Ολοι κοιτανε πως να βρισουνε τον "αντιπαλο" τους. Μεση λυση, κεντρο, συμβιβασμους κτλ δεν εχει, ολοι να φωναξουν οσο πιο φανατικα γινεται. Ολοι να ασχοληθουνε μονο με οτι τους συμφερει και να περασουν κατω απο το χαλι η να αγνοησουν τα υπολοιπα. Εγω πανως λεω οχι στη γαζα φυλακη που εχουνε δημιουργησει οι εβραιοι αλλα απο την αλλη οχι και στην δαιμονοποιηση του ισραηλ και οχι σε ακραια θρησκευτικα κινηματα οπως η χαμας. Βαζω και κατι που βρηκα στη wikipedia και ειναι σχετικο

Bernard Lewis argues that the response to the massacre was so overwhelming because the event presented an opportunity to blame Jews: "There is no evidence that the teachers of [the Lycée Voltaire] had ever been moved to such action by events in Poland or Uganda, Central America or Afghanistan, South Africa and Southeast Asia, or for that matter in the Middle East where the massacre of Sabra and Shatila... lacked neither precedents nor parallels". He contrasts the reactions to the Sabra and Shatila massacre with those to the Hama massacre which was perpetrated in the same year by the Syrian army and in which tens of thousands were killed, but on which, according to Lewis, "not a dog barked".