Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2019

6 Μαρτίου 1927: γεννιέται ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


"(...) Ξυπνούσε μόλις λαλούσαν οι πρώτοι πετεινοί κι εκείνη την ώρα έπαιρνε τα μυστικά του φάρμακα: βρομιούχο νάτριο για την καλή ψυχική διάθεση, σαλισυλάτ για τους πόνους στα κόκαλα, κατά την εποχή των βροχών, σταγόνες εργοτίνη για τις ζαλάδες και μπελαντόνα για να κοιμάται καλά. Έπινε κάθε ώρα και κάτι, πάντα στα κρυφά, γιατί σ' όλη του τη ζωή, σαν γιατρός και καθηγητής, ήταν αντίθετος στα καταπραϋντικά φάρμακα για τα γεράματα: του ήταν πιο εύκολο να υποφέρει τους ξένους πόνους από τους δικούς του. (...)"

Μάρκες, Γ. Γ. (1985). Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας.

Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όχι μόνο της ισπανόφωνης αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έγινε διάσημος με το μυθιστόρημά του Εκατό χρόνια μοναξιά (1967), ενώ επίσης σημαντικά θεωρούνται τα έργα του Το φθινόπωρο του Πατριάρχη (1975), Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (1981) και Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας (1985).

Το 1982 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου».

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1927.

Δεν υπάρχουν σχόλια: