Ένα πραγματικά μεγάλο ποσό το οποίο ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια € προσέφεραν οι πολίτες της Ελλάδας στον τηλεμαραθώνιο τον οποίο στήριξαν αρκετά από τα ελληνικά ΜΜΕ με πρωτοβουλία της ΕΡΤ.
Ωστόσο αυτό που λίγοι συζητούν στα panels είναι όσα υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια των δυσάρεστων συναισθημάτων που γεννούν οι εικόνες των δυστυχισμένων ανθρώπων.
Πριν δυο εβδομάδες σε έκθεση των Ενωμένων Εθνών αναφερόταν ότι περισσότερα από 29.000 παιδιά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα κακής διατροφής και ασθενειών οι οποίες ωστόσο είναι δυνατό να αποφευχθούν. Έτσι, το χρόνο πάνω από 10.000.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους!
Η διαφορά ανάμεσα στην σχεδόν παντελή έλλειψη κάλυψης από τα ΜΜΕ αυτής της συνεχόμενης καταστροφής από τον ίδιο τον άνθρωπο και εκείνης που προκάλεσε το τσουνάμι, αποκαλύπτει μια φρικτή αλήθεια σχετικά με τη συλλογικά αποδεκτή παραπλάνησή μας από τα ΜΜΕ!
Φανταστείτε καθημερινά τα φύλλα των μεγαλύτερων εφημερίδων, τα websites και τα blogs, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τους ιερείς λατρείας των θεών μας να προωθούσαν το μήνυμα: "29.000 παιδιά πέθαναν χθες από αποτρέψιμες ασθένειες και κακή διατροφή".
Φανταστείτε επίσης να παρουσίαζαν τα νούμερα όσων αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα από το υπερβολικό φαγητό των "άγιων ημερών", τα χρήματα που καταναλώθηκαν σε τζόγο, αρώματα και διαφήμιση και ένα σωρό άλλα άχρηστα αντικείμενα προς τέρψη της καταναλωτικής μας υστερίας, τον αριθμό των εορτο-δανείων και διακοπο-δανείων. Και προσθέστε αναφορές για προσπάθειες των κυβερνήσεων μείωσης των φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα, αντί αναδιανομής του πλούτου.
Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω ήταν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, τότε δεν θα αργούσε η μέρα ενός παγκόσμιου ξεσηκωμού κατά του κοινωνικού συστήματος το οποίο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τόσο πόνο, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ εκείνον που προκάλεσε το τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές.
Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή διάκριση ανάμεσα στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ και οι άνθρωποί τους τις φυσικές καταστροφές από αυτές που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος μέσω των κοινωνικών συστημάτων τα οποία επιβάλλει.
Στην πρώτη περίπτωση προκαλείται μια παγκόσμια κινητοποίηση αντιμετώπισης των συνεπειών της. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος, κανένας δεν αισθάνεται ένοχος για την υπερ-κατανάλωση φυσικών πόρων και κανείς δεν κινητοποιείται για να προκαλέσει το κατεστημένο το οποίο ελέγχει και χρηματοδοτεί τα ΜΜΕ. Η ιστορία των τσουνάμι είναι προβλέψιμη. Η αντιμετώπισή της δεν θίγει τον τρόπο αναδιανομής του παγκόσμιου πλούτου. Άρα, όλα μέλι γάλα, με ολίγη από συναίσθημα και δάκρυ...
Οι προοδευτικές κοινότητες οφείλουν να λάβουν το μήνυμα: όταν οι άνθρωποι καλούνται να συνεισφέρουν το κάνουν με γενναιοδωρία. Αρκεί να έχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Ωστόσο καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους και να στρέψουν τη δράση των ανθρώπων στη συλλογική αναδόμηση των παγκόσμιων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Όσο η προσοχή είναι στραμμένη αποκλειστικά και μόνο στις φυσικές καταστροφές, τόσο το μόνο που θα επουλώνεται θα είναι η επιφάνεια και όχι η ρίζα του προβλήματος. Και τόσο περισσότερο οι άνθρωποι του κατεστημένου θα χαίρονται...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου