Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2005

Ηλεκτρονικοί Πίνακες Διδασκαλίας τoυ ΥΠΕΠΘ στην 70ή Δ.Ε.Θ.

Το παρακάτω είναι δελτίο τύπου, όπως το έστειλε το Υπουργείο Παιδείας. Αν βρεθείτε Θεσσαλονίκη αξίζει μια βόλτα από τα λημέρια της ΔΕΘ και το περίπτερο του ΥΠΕΠΘ. Οι πρωτοπόρες ιδέες στο χώρο της εκπαίδευσης είναι πάντα καλοδεχούμενες. Αρκεί να μην ξεχνάμε και τα πλέον απαραίτητα, όπως σύγχρονα σχολειά κτισμένα με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών.

Ωστόσο, δεν θα μιζεριάσω τώρα με την τρέχουσα κατάσταση στα σχολεία...

-------
"Η παρουσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στη φετινή 70ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί πρόκληση για απάντηση στην ερώτηση τι συμβαίνει όταν η υψηλή τεχνολογία νέας γενιάς επιδιώκει να συναντήσει κι αν θέλετε να υπηρετήσει την οπτικοποίηση του άυλου της διαχρονίας της πνευματικής δημιουργίας και της διαχρονικής σχέσης Παιδείας - Πολιτισμού, θέμα που επέλεξε να πραγματευθεί το περίπτερο 13 του Υπουργείου της, η Υπουργός κυρία Μαριέττα Γιαννάκου.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα, όταν η διαδρομή στις μορφές του ελληνικού πολιτισμού και η καταγραφή της πορείας της Παιδείας αποτυπώνονται σε σταγόνες ύδατος, που μετατρέπονται σε «οθόνη ύδατος» δύο όψεων ή σε «οθόνη ομίχλης», την οποία μπορεί κανείς να διασχίσει ενώ προβάλλει την εξακτίνωση της ελληνικής γραφής, την καταιγιστική ανατροπή που έφερε στον κόσμο η ελληνική σκέψη, και δράσεις της σύγχρονης ελληνικής Εκπαίδευσης;

Για οποιονδήποτε, αλλά κυρίως για τους μαθητές και γενικότερα τους νέους, θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή η γνωριμία με την υψηλή τεχνολογία της «Οθόνης ομίχλης (Fog screen)», που ειδικά για το περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και θα είναι η πρώτη της επίσημη παρουσίαση στη Δ.Ε.Θ., όπως και του σύγχρονου ηλεκτρονικού πίνακα διδασκαλίας («Smart Board»).

Ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η Τεχνολογία διαλέγεται με τρόπο μοναδικό με ό,τι πιο σπουδαίο δημιούργησε ο ελληνικός κόσμος από τη χαραυγή της ιστορικής του παρουσίας μέχρι, σήμερα. Το ελληνικό Αλφάβητο, γεωμετρικά σχήματα και κείμενα, Λογοτεχνία και σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, θεωρήματα και Καλλιτεχνικές δημιουργίες. Το δίλημμα της αντιπαραθετικής σχέσης της Τεχνολογίας με το πνεύμα αίρεται στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, όπου η Τεχνοκρατία αποκαλύπτεται και επίσημα δηλώνει ότι εμπνέεται από το πνεύμα και είναι και η ίδια δημιούργημα και τελικά εργαλείο πνευματικό. Γιατί πίσω από τα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά της κύτταρα υπάρχει πάντα ο άνθρωπος - δημιουργός που στρέφεται στο παρελθόν για να ονειρευτεί και τελικά να σχεδιάσει και να παράγει καινούριους κόσμους.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας μπορεί ο επισκέπτης να δει την πρωτοποριακή «Οθόνη Ομίχλης (Fog Screen)», τις «Οθόνες ύδατος (Water Curtains)» και να περπατήσει κάτω από τις κοινώς λεγόμενες «άϋλες οθόνες» διασχίζοντας έναν μεγάλο χώρο, όπου 21 φορείς Παιδείας θα παρουσιάσουν το έργο και να ενημερώσουν έντυπα και ηλεκτρονικά γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Εκπαίδευση και να απαντήσουν σε ερωτήματα.

Σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο, μπροστά από την Οθόνη Ύδατος / “Water Curtain” θα πραγματοποιούνται εικαστικές και μουσικές δράσεις για τους μαθητές, που και οργανωμένα θα επισκέπτονται το περίπτερο.

Τηλ. επικοινωνίας; 2310 567500 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 6946180524 Χατζηνικολάου Καρολίνα
6936628279 Αγραφιώτου Περσεφόνη
6978501970 Πανώρης Θανάσης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: