Σάββατο, Αυγούστου 11, 2018

7 Sloane Avenue, Chelsea

«Είτε απελπισμένος είτε επίμων, θα πρέπει να αξίζει πραγματικά το ζήτημα για να αφήνετε το Αιγαίο και να επισκέπτεστε Αύγουστο το ανυπόφορα ζεστό Λονδίνο.»

Με κοιτά με μερική δυσπιστία. Ήταν για ένα διάστημα στην ομάδα των γιατρών που προσέφευγαν οι Έλληνες ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι στο Λονδίνο. Παντρεμένος με Ελληνίδα, γιατρό επίσης, που γνώρισε στην Ελλάδα τα χρόνια της δικτατορίας. Μου δείχνει την ποιητική συλλογή της βιβλιοθήκης του. Ανάμεσα σε τόσα, όλο το έργο του Σεφέρη στα Αγγλικά και τα Ελληνικά.

«Θα χρειαστεί να περπατήσετε γύρω στα 40 λεπτά. Αν διασχίσετε μέρος του Hyde Park προς το νότιο μέρος του Λονδίνου, αφήνοντας πίσω το Mayfair, θα βρεθείτε στην Λεωφόρο Σλόουν, στο Τσέλσι. Στον αριθμό 7, θα βρείτε το διαμέρισμα που έμεινε ο Γιώργος Σεφέρης στα 1951. Το μαρτυρά εξάλλου η δεύτερη επίσημη αναμνηστική μπλε πλάκα που υπάρχει προς τιμή του στο Λονδίνο.

Θα σας συμβούλευα να συναντήσετε τα παιδιά μου. Επιστρέφουν από τη Σμύρνη σε μερικές εβδομαδες. Θα κάνουν μια στάση στη Λέσβο.»

Κι όπως στρέφει το κεφάλι στον απέναντι τοίχο, αφήνει ένα βλέμμα θαυμασμού σε έναν πίνακα του Θεόφιλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: