Πέμπτη, Αυγούστου 24, 2006

Κασσάνδρα: Χάθηκαν πολύτιμοι βιότοποι

Η κυρά κοκότα Φάνη Πάλι και Ξανά με το υπνωτισμένα γερακίσιο και φτιασιδιάρικο βλέμμα της, έσπευσε στην περιοχή της Κασσάνδρας, μακρυά εννοείται από την καπνιά και την κόλαση, μήπως και τσιγαριστεί από τις φλόγες το αψεγάδιαστο κουπ της. Για να βαστήξει τα αποτέτοια των μεγαλοξενοδόχων και να υποσχεθεί διαφήμιση και διαφήμιση και διαφήμιση για να μην φύγουν οι τουρίστες, για να έρθουν περισσότεροι τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρουλάκι του χρόνου. OK, ο καθένας τον κώλο του κοιτάει σε αυτή τη χώρα, το εμπεδώσαμε.

Αλλά, υπάρχει, υήρχε δηλαδή, κι ένας βιότοπος που είναι παρελθόν και που κανένας "αρμόδιος" δεν έσπευσε να σκύψει το κεφάλι και να σκεφτεί πως πρέπει να στήσουμε τα πράγματα στο μέλλον. "ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ θεωρείται από τους ειδικούς η περιβαλλοντική καταστροφή που έπληξε την Κασσάνδρα. «Εκεί έβρισκαν καταφύγιο σπάνιες νεροχελώνες και άγρια πτηνά, και η αλλοίωση που υπέστη η χερσόνησος είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό που αναμένουμε τώρα είναι η έμμεση ρύπανση λόγω των φερτών υλικών από την απανθρακωμένη περιοχή που θα αλλοιώσουν την ποιότητα των υδάτων. Εκτός από τις νεροχελώνες στη λίμνη Μαυρόμπαρα πάνω από το Πολύχρονο, μεγάλες απώλειες πρέπει να έχουν υποστεί και οι χερσαίες χελώνες, ικανοποιητικός πληθυσμός των οποίων είχε βρει καταφύγιο στο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς και άλλα ερπετά, τα οποία δεν έβρισκαν δίοδο διαφυγής. Με την καταστροφική πυρκαγιά χάθηκαν πολύτιμοι βιότοποι για την ορνιθοπανίδα στα πευκοδάση που έχουν αρχίσει και σπανίζουν στη Μεσόγειο», αναφέρει ο επιστημονικός σύμβουλος της οικολογικής οργάνωσης Αρκτούρος, κ. Γεωργιάδης.

Ούτως ή άλλως έχουμε μετατρέψει τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται σε ζόμπι περιορισμένης εμβέλειας εντός των ξενοδοχειακών μονάδων φορώντας τους βραχιολάκια...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λέει ο βιολόγος Λάζαρος Γεωργιάδης από τη Φλώρινα(που τον έχω πεθυμήσει πολύ), όμως θα προτιμούσα να ακούσω ερευνητές πεδίου και δασολόγους/βιολόγους που είχαν κάνει έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή και τη γνωρίζουν απο κοντά ώστε να μας μιλήσουν για το μέγεθος της καταστροφής των βιοτόπων.