Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009

Άρθρο Γ. Παπανδρέου για την Κ. Κούνεβα

Άρθρο Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", 22 Φεβρουαρίου 2009

Έχουν περάσει 60 περίπου μέρες από τη δολοφονική επίθεση κατά της εργαζόμενης μετανάστριας και συνδικαλίστριας Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μια ευνομούμενη και δίκαιη πολιτεία θα όφειλε καταρχήν να εξιχνιάσει ταχύτατα το έγκλημα και να στηρίξει την ίδια και την οικογένειά της. Μια ευνομούμενη και δίκαιη πολιτεία με αφορμή το περιστατικό αυτό θα όφειλε να προχωρήσει σε ρήξη με τα κυκλώματα των εταιριών και καθαρισμού στο Δημόσιο αλλά και σε σημαντικές τομές, για την αύξηση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει!


Είναι ώρα η ελληνική πολιτεία να σταθεί δίπλα στην Κωνσταντίνα Κούνεβα με έργα, όχι με λόγια. Η πλήρης κάλυψη της νοσηλείας, η οικονομική ενίσχυση αλλά και η τιμητική της πολιτογράφηση ως Ελληνίδα είναι το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης από το κράτος που τη φιλοξένησε και που δεν μπόρεσε ούτε μπορεί ως σήμερα να κατοχυρώσει και να προστατέψει έμπρακτα τα αυτονόητα ανθρώπινα και εργασιακά της δικαιώματα.


Είναι ώρα με αφορμή την προσωπική αυτή τραγωδία να θέσουμε τέρμα στην ανοχή αυτής της κατάστασης. Είναι ώρα να σπάσει ένα απόστημα ετών, και να δοθεί οριστικό τέλος στο σύστημα «σκοτεινών» εργολαβιών που δίδονται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, κυρίως καθαρισμού και φύλαξης, σε υπουργεία, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς, οι οποίες λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, βασιζόμενες στο χαμηλό εργατικό κόστος. Και αυτό με βάναυση παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, και μέσα από ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας των εργαζομένων.


Η σημερινή εργατική τάξη της χώρας μας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες. Είναι ώρα να διατρανώσουμε το αυτονόητο ότι και οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι και να απονείμουμε -με κατάλληλες διαφανείς διαδικασίες - το δικαίωμά τους αυτοί και τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες πολίτες.


Κανείς δεν δικαιούται να κάνει τον ανήξερο. Γιατί δεν μπορεί το κράτος να μην ελέγχει. Γιατί δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη οι καταγγελίες εργαζομένων. Γιατί δεν μπορεί το Δημόσιο να συνεχίζει να λαμβάνει τέτοιου είδους «προσφορές», κάνοντας ότι δεν ξέρει τι υποκρύπτουν, και να δέχεται τις υπηρεσίες των εταιριών αυτών, γεγονός που αυτόματα το καθιστά συνένοχο.


Φτάνει πια! Η επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα πρέπει να απαντηθεί σκληρά απ’ όλους μας. Με την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, με αυξημένο κύρος, κανονιστικό πλαίσιο, στελέχωση και εξοπλισμό. Με τη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το Δημόσιο συναλλάσσεται με επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης. Με την καθιέρωση πλήρους διαφάνειας σε κάθε πράξη έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και τα κυκλώματα των «ημετέρων», κάθε χρωματικής απόχρωσης, που «κάνουν δουλειές» με το δημόσιο κορβανά, με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Εμείς σε αυτά δεσμευόμαστε.


Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για ανοχή ούτε για ολιγωρία από κανέναν.

2 σχόλια:

Argos είπε...

Ωραίο κείμενο. Εξήντα μέρες μετά.
η καταγγελία που θέλει να της επιτέθηκαν λόγω της συνδακαλιστικής δράσης πως αντιμετωπίζετε από τον ΓΑΠ;
Σύμφωνα με καταγγελίες από το http://katalipsihsap.wordpress.com/

"...Ειδικά στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα..."
Δεν είδα να μιλάει συγκεκριμένα γι' αυτό

θοδωρής είπε...

@Argos:
Γράφει στο κείμενο: "...ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και τα κυκλώματα των «ημετέρων», κάθε χρωματικής απόχρωσης, που «κάνουν δουλειές» με το δημόσιο κορβανά..."

Διάβασα όσα σχετικά γράφονται για το πρώην στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Οικονομάκη. Κι ενώ το πρώην μπορεί να μην λέει και πολλά, δεν συμφωνείς ότι διεφθαρμένοι και ανυπόληπτοι υπάρχουν σε όλους τους χώρους;