Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2007

Προστασία περιβάλλοντος και τοπικές κοινωνίες

Άντε, όσο οι μεν θα μέμφονται τους δε, η καταστροφή από την κλιματική αλλαγή θα επέρχεται χωρίς να λογαριάζει τα μικροπολιτικά τερτίπια. Οι πολίτες, έχω ξαναγράψει, οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των επαγγελματιών της πολιτικής. Δεν ξέρω, αλλά θα ήθελα να ακούσω κάτι από όσους προεκλογικά τυρβάζουν περί οικολογικής πολιτικής και συνείδησης...

Εφιαλτικό δελτίο κλίματος για την Ελλάδα - Κίνδυνος ερημοποίησης, αλλά και αφανισμού περιοχών από πλημμύρες έως το τέλος του αιώνα, γράφουν τα ΝΕΑ. Στο Παρίσι ο "πράσινος Πατριάρχης" Βαρθολομαίος προειδοποιεί:
«Για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης πιστεύουμε ότι δεν αρκούν τα τεχνικά μέσα. Η μόνη ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας ευρίσκεται στη συνειδητοποίηση του συλλογικού χαρακτήρα του πεπρωμένου των λαών, κάθε φυλής, θρησκείας και οικονομικής κατάστασης»
Είμαι πεισμένος ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε το αύριο του πλανήτη στα χέρια πολιτικών, όσο κι αν εκ των υστέρων κλαψουρίζουν. Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουμε να δράσουμε ΑΜΕΣΑ.
Διαβάζω αναφορές Βρετανών ανταποκριτών, όπως του Mark Lynas, ο οποίος γράφει σχετικά με την αυτο-οργάνωση της τοπικής κοινωνίας του Wolvercote σχετικά με θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.



Οι ιστοσελίδες του Mark Lynas φιλοξενούνται στην εταιρεία Athenaeum της οποίας όλα τα συστήματα, από servers μέχρι γραφεία, λειτουργούν με ανανεώσιμε πηγές ενέργειας!



Αλλά και οι κάτοικοι του Ashton Hayes προ πολλού αποφάσισαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την βούληση για δράση. Έτσι στα σεμινάρια τα οποία οργανώνουν συμμετέχουν γονείς και παιδιά, δάσκαλοι και ιερείς, νοικοκυρές και εργάτες, τοπικοί επιχειρηματίες. Αποφασίζουν για την εγκατάσταση συσκευών στα σπίτια και στους δημόσιους χώρους οι οποίοι να λειτουργούν δίχως τη χρήση άνθρακα ή με χαμηλή χρήση του. Χαράζουν μονοπάτια που θα χρησιμοποιούνται από πεζούς, ενισχύουν την τοπική αγορά, χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Μετασχηματίζουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων απέναντι στο μέλλον που είναι ήδη εδώ.

Εδώ θα διαβάσεις (στα αγγλικά) τι μπορείς να κάνεις εσύ προσωπικά για να μειώσεις τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

... Τι λέγαμε; Α, τελικά θα γίνουν εκλογές να γίνει τζερτζελές;

2 σχόλια:

ANemos είπε...

Θοδωρή, να σου "κλέψω" αυτό το κείμενο για τις "διαδρομές";;;

Γράψε μου στο anemosnaftilos@yahoo.gr αν συμφωνείς...

θοδωρής είπε...

Ναι, προχώρα.