Παρασκευή, Μαΐου 04, 2007

HOW TO STOP THE PLANET FROM BURNING, του George Monbiot

Οι προτάσεις των εναλλακτικών κινημάτων για την σωτηρία του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου πληθαίνουν. Είναι περισσότερο τεκμηριωμένες, περισσότερο ρεαλιστικές και σίγουρα επιτακτικότερες από ποτέ. Ο κόσμος σταδιακά αισθάνεται στο πετσί του τις κλιματικές αλλαγές. Οι κυβερνήσεις για πρώτη φορά κατεβάζουν το θέμα στο τραπέζι και λόγω της σταδιακά αυξανόμενης πίεσης του κόσμου, δείχνουν να θέλουν να ξεκουνηθούν.

Στο βιβλίου του ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος George Monbiot, προτείνει αυτό που άλλοι θα χαρακτήριζαν ως ανέφικτο: τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα κατά 90%. Ωστόσο υποστηρίζει την ελευθερία των επιλογών και κατακεραυνώνει τον κεντρικό, κρατικό σχεδιασμό.

Ξεκινάει από την κατασκευή του ίδιου μας του σπιτιού το οποίο οφείλει να μας προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια, προσωπικές επιλογές οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ωστόσο να στερούμαστε τις σύγχρονες ανέσεις.

Αναλύει τον κλάδο των συγκοινωνιών, όπου διαπιστώνει ότι ο μαζικός περιορισμός των πτήσεων αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και προχωρά στη βαριά βιομηχανία προτείνοντας ριζοσπαστικές λύσεις οι οποίες προσπαθούν να μην θίξουν τους κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: