Τετάρτη, Μαΐου 16, 2007

So you think you can live...

Τουλάχιστον ένα δισ. άνθρωποι θα μεταναστεύσουν έως το 2050 λόγω κλιματικών αλλαγών
Σύμφωνα με την έκθεση 645 εκατ. άνθρωποι θα μεταναστεύσουν εξαιτίας των μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων (σήμερα για τους ίδιους λόγους μετοικούν 15 εκατ. άνθρωποι τον χρόνο), 250 εκατ. άνθρωποι λόγω φαινομένων που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές (ξηρασία, πλημμύρες, σιτοδείες) και 50 εκατ. εξαιτίας συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με βάση στοιχεία της Διακυβερνητικής Ομάδος Ειδικών για την Εξέλιξη του Κλίματος (GIEC), και τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, η οργάνωση αναφέρει πως μέχρι το 2080, ένας αριθμός ανθρώπων μεταξύ 1,1 έως 3,2 δισ. θα στερηθούν πόσιμου ύδατος και 200 με 600 εκατ. άνθρωποι θα υποφέρουν από πείνα. Κάθε χρόνο 2 με 7 εκατ. άνθρωποι θα πλήττονται από την άνοδο των ωκεάνιων υδάτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Είναι πραγματικά αξιοθρήνητη η κατάσταση στον πλανήτη. Και ελάχιστοι δείχνουν ενημερωμένοι και έτοιμοι να δράσουν, έστω σε προσωπικό επίπεδο. Θαρρούμε οι περισσότεροι ότι το θέμα δεν μας αφορά, ότι η ζέστη αυτή πρόκειται για ακόμη ένα φυσικό φαινόμενο κι όχι ένα αποτέλεσμα της αλόγιστης συμπεριφοράς μας. Και συνεχίζουμε να καταναλώνουμε με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε άσκοπα το αυτοκίνητο, να ανάβουμε τα κλιματιστικά, ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, να μην ανανκυκλώνουμε, να μην πιέζουμε τις κυβερνήσεις για αλλαγές ριζοσπαστικές, να μην μορφώνουμε τα παιδιά μας για τον εφιάλτη που έρχεται.

Ενημερώσου, μάθε και άλλαξε συμπεριφορά. Πείσε τους γύρω σου να συμπεριφερθούν ήπια απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Climate change: Why we don't believe it

Καλοκαίρι τον Μάιο: Στους 34 βαθμούς ανεβαίνει ο υδράργυρος

3 σχόλια:

Oneiros είπε...

Bingo! Αυτή είναι η είδηση της εβδομάδας. Αντιστρόφως ανάλογη η προσοχή που της έδωσαν τα ΜΜΕ' σου λέει, σιγά μην αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε εμείς οι Έλληνες... (κούνια που μας κούναγε)

θοδωρής είπε...

Αστέρη δεν είμαι τρομολάγνος. Αν τα ελληνικά ΜΜΕ έπαιζαν το θέμα ως "είδηση" στα τσίρκο των 8.00 θα είχαμε μαζικές φυγές από τις πόλεις και άδειασμα των ραφιών στις υπεραγορές.

Το ότι δεν ιδρώνει όμως το αυτί κανενός είναι εφιαλτικό...

Oneiros είπε...

Έχεις δίκιο, οι έλληνες είμαστε των άκρων (αν και νομίζω ότι υπερβάλλεις κάπως στην εκτίμηση των αντιδράσεων). Όμως θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να συμφιλιωνόμαστε με τη σκληρή πραγματικότητα.