Κυριακή, Ιουνίου 29, 2008

Προς έναν Έλλην Μπερλουσκόνι;

Άντε, τα κατάφεραν. Σιγά σιγά το νεράκι μπαίνει στο αυλάκι. Αφού οι πολιτικοί κατάφεραν να αμαυρώσουν κάθε έννοια πολιτικής, ας ψάξουμε σωτήρες στην αγορά. Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε. Από Μπερλουσκόπουλους άλλο τίποτα και σε αυτή τη χώρα...

"... την ίδια ώρα αρκετοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα κόμμα επιχειρηματιών (εάν και εφόσον προκύψει)..."


"...στο περαιτέρω βάθος αυτών των ψιθύρων περί πολιτικής διαφθοράς προβάλλει η λυτρωτική σκέψη ενός «άλλου» σχήματος, ενός άλλου αδέκαστου Ντι Πιέτρο, που θα σκηνοθετήσει πειστικά την επιχείρηση «καθαρά χέρια», διεκδικώντας την ακεραιότητα της πολιτικής στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, του κοινού καλού, και τα τοιαύτα ευτράπελα. Διότι αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν πού κατέληξε ο Ντι Πιέτρο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «τη ζημιά την έκανε».

Ποια είναι η ζημιά; Οτι έστρωσε το δρόμο για τον διεφθαρμένο «Καβαλιέρε», κυρίως για την επικράτηση μιας κυνικής πολιτικής κουλτούρας που του έδωσε ξανά, το διαβατήριο για την εξουσία.

(...)

*Προφανώς, οι δημοσκοπήσεις, για μια ακόμη φορά, άλλο θα ενορχηστρώσουν στις ερωτήσεις τους προς το κοινό: επιδιώκοντας να είναι προπομποί, κατασκευαστές «καταστάσεων κοινής γνώμης» στη μελαγχολική δημοκρατία των μίντια, θα προσανατολιστούν αδαώς (δηλαδή με το «ρεύμα του καιρού»), αλλά και με το αζημίωτο βέβαια, και θα προσανατολίσουν ανάλογα το δειγματοληπτικό κοινό τους σε μονοσήμαντες δυνατότητες επιλογής: «πιστεύετε ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα;», και τα τοιαύτα.


Τα «καθαρά χέρια» κι ο Καβαλιέρε, του ΤΑΚΗ ΚΑΦΕΤΖΗ

Την ίδια στιγμή αισθάνομαι ότι τα παραπάνω οικονομικά συμφέροντα κλείνουν εντέχνως τα αυτιά τους στις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Απαξιώνουν κάθε έννοια προβληματισμού και δημόσιας διαβούλευσης, αμαυρώνουν και απαξιώνουν σκόπιμα και χωρίς επιχειρηματολογία την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS.

Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια στην πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια: