Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2009

Πράσινη Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο



Σήμερα, όμως, είναι ώρα επιλογών. Και εγώ ψηφίζω, το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει να αλλάξουμε πορεία. Γιατί; Πρώτον, γιατί έτσι επιβάλλει η διεθνής οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Από το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε, εξαρτάται και η θέση μας στο νέο παγκόσμιο και οικονομικό περιβάλλον.

Ή θα παραμείνουμε στο δρόμο της αδράνειας, ή αλλάζουμε πορεία και ξεκινούμε σήμερα την στροφή μας στην πράσινη ανάπτυξη. Ή θα ακολουθήσουμε συρόμενοι, τελευταίοι, προσπαθώντας να συγκαλύπτουμε τις αδυναμίες μας στην εφαρμογή συμβατικών μας υποχρεώσεων, όπως αυτών που απορρέουν από το Κυότο, ή θα γίνουμε πρωτοπόροι στο νέο πρότυπο ανάπτυξης.


Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με θέμα "Πράσινη Ανάπτυξη - Η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ."

Και ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Σταύρου Δήμα, Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα περιβάλλοντος:

(...)Και θα κάνω μια παρένθεση πάλι να πω ότι πολύ σημαντική πρόταση την οποία κάνει το κείμενο διαλόγου -το οποίο το διάβασα λεπτομερώς- είναι αυτό για το πράσινο ταμείο. Εξαιρετική πρόταση. Πόροι θα υπάρξουν από τη δημοπράτηση, που μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντικοί οι πόροι αυτοί, αλλά και από άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους πόρους, τα περιβαλλοντικά πρόστιμα και μία σειρά άλλων προβλεπόμενων πηγών.

Και η χρήση αυτών των μεγάλων ποσών χρήματος θα μπορεί να είναι ακόμη και για κοινωνικούς σκοπούς. Παραδείγματος χάρη, αν υπάρξει αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορεί να υπάρξει ένα επίδομα για τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, ώστε να μην υποστούν την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά αυτά είναι θέματα πολιτικής εκείνων οι οποίοι έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης(...)

Εδώ πρέπει να σας πω κύριε Πρόεδρε, πρώτα-πρώτα να σας συγχαρώ για την ενέργειά σας ως Προέδρου της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, των κομμάτων των σοσιαλιστικών, για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω –εσείς το ξέρετε βέβαια αλλά να υπενθυμίσω και στους άλλους κυρίους εδώ, είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από εσάς το θυμούνται- ότι προ δεκαετίας και πλέον ο κ. Παπανδρέου έχει συγγράψει μία μικρή, έχει δημοσιεύσει μία μικρή μελέτη, η οποία ήταν πρωτοπόρος τότε και πολύ επίκαιρη σήμερα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν το θυμόσαστε αλλά σας συνιστώ να τη διαβάσετε γιατί φαίνεται πως προ πάνω από 10 χρόνια είχε συγγράψει για θέματα τα οποία μας απασχολούν πάρα πολύ σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: