Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Πως έχει μέχρι σήμερα αξιολογηθεί η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους Εταίρους

Από το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Ανδρέας Παπανδρέου, εκδόθηκε ένα ενδιαφέρον έγγραφο με τίτλο: "Παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, 19-20 Μαρτίου 2009 -
Πως έχει μέχρι σήμερα αξιολογηθεί η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους Εταίρους"
.

Στο έγγραφο θα διαβάσεις τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19-20 Μαρτίου 2009, το σχέδιο για την ανάκαμψη της ΕΕ (Δεκέμβριος 2008), την Αξιολόγηση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (Ιανουάριος 2009), την Αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας (Φεβρουάριος 2009) και κάποια συμπερασματικά σχόλια.

Αξίζει να διαβάσεις το έγγραφο για να διαπιστώσεις πόσο διαφορετική είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις παροτρύνσεις - οδηγίες της Ε.Ε. Κύρια όμως για να αντιληφθείς ότι τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών δεν αφορούν την πολυσυζητημένη παγκόσμια οικονομική κρίση - η οποία ακόμη δεν έχει φτάσει στην πόρτα μας - αλλά αφορούν την άστοχη και επίκινδυνη για τους πολλούς και αδύνατους οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αντιγράφω τα συμπεράσματα:

Με αυτά τα δεδομένα και με την απόφαση για την επιτήρηση λόγω του ελλείμματος του 2007, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πάει στο Συμβούλιο Κορυφής να συζητήσει «ισότιμα» για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ελληνικής. Να διεκδικήσει μερίδιο για την αξιοποίηση των επιπλέον κονδυλίων για έργα περιβάλλοντος και δικτυακών υποδομών, να μιλήσει για το ρόλο της χώρας στην ΕΕ και τα Βαλκάνια και να πείσει τους εταίρους μας για διεκδικήσεις που θα ωφελούσαν τη χώρα μας στη Σύνοδο των G20. Το ερώτημα όμως είναι με ποια αξιοπιστία και με ποιο κύρος;

Το ζήτημα για μια χώρα-μέλος της ΕΕ δεν είναι μόνο πως οι εταίροι αξιολογούν και κρίνουν τις εθνικές πολιτικές, αλλά κυρίως πως οι εθνικές πολιτικές απαντούν αποτελεσματικά σε αυτές τις αξιολογήσεις. Με άλλα λόγια, πως οι εθνικές κυβερνήσεις αξιοποιούν αυτές τις προτάσεις για το συμφέρον της κοινωνίας που εκπροσωπούν, πως διαπραγματεύονται στη βάση του Κοινοτικού κεκτημένου για τα συμφέροντα των πολιτών τους, πως διεκδικούν νέες προοπτικές για το μέλλον της χώρας τους και της Ευρώπης.

Από όλα αυτά, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει παρά την παθητική στάση έναντι μιας ενεργού πολιτικής δυναμικής διεκδίκησης, μεταφέροντας στους Έλληνες πολίτες μια εικόνα άρνησης και αδιεξόδων. Έχει επιλέξει να μιλάει για όρια και όχι για δυνατότητες και σε αυτό δυστυχώς εξαντλείται η πολιτική της δύναμη. Δεν κατάφερε να πείσει για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας αφού σε κανένα σχέδιο δεν έχει διατυπωθεί μια συγκροτημένη πρόταση για αλλαγή πορείας προς μία θετική κατεύθυνση που να αποδίδει. Η Επιτροπή αμφισβητεί σχεδόν κάθε πτυχή των προγραμμάτων που έχει παρουσιάσει η Ελληνική Κυβέρνηση και αυτό δεν είναι πρόβλημα της ΕΕ είναι πρόβλημα της Ελλάδας, όχι σε σχέση με την ΕΕ, αλλά σε σχέση με το μέλλον που αυτή η Κυβέρνηση επιφυλάσσει στους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: