Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2009

Ο Γ. Παπανδρέου στην έδρα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την Νέα Υόρκη όπου προήδρευσε στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στo πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχαμε τη συνάντηση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με δύο κυρίαρχα θέματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα. Το πρώτο είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής και το δεύτερο είναι το θέμα της οικονομικής κρίσης.

Και θεωρώ επιτυχία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι όλα τα κόμματα πια, τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά, έχουν βάλει στο επίκεντρό τους το ζήτημα της αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής και με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες και θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Θεωρώ επίσης επιτυχία ότι η Επιτροπή Στίγκλιτζ για την οικονομική κρίση, καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχείρησης, οι οποίες θα σταλούν και στη συνάντηση του G-20 που γίνεται εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές τις μέρες.

Αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα συγκλίνουν σε ένα πολύ απλό στόχο. Το στόχο να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, να πάμε σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, σε μια νέα συμφωνία, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη, με τη φύση, με το περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει όμως, ότι χρειάζεται να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις και για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας και των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και απ’ την άλλη, να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία.

Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα αυτών των Επιτροπών, αλλά θα έλεγα και όλων των προοδευτικών σοσιαλιστικών κομμάτων, ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο και τα βάρη θα πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα, άρα και τη βιωσιμότητα.

Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας, όπως είναι πολύ σημαντικά και για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: