Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2004

Η περίπτωση του Adolfo Fernandez Sainz

Ο Adolfo Fernandez Sainz είναι ένας ανάμεσα στους κουβανούς διανοούμενους που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Holguin, στο ανατολικό μέρος του κυρίως νησιού της Κούβας, 730 χιλιόμετρα από το σπίτι του στην Αβάνα. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Julia Nunez Pacheco, ο Sainz βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα μικροσκοπικό κελί χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή τις απόλυτα απαραίτητες παροχές υγιεινής. Η απεργία πείνας που πραγματοποίησε ο ίδιος τον Ιούνιο είχε ως αίτημα την συχνότερη επαφή του με την οικογένειά του. Ωστόσο οι αρχές δεν επέτρεψαν τη συνάντησή του με τη γυναίκα του όταν μαζί με μια ομάδα συγγενών του πραγματοποίησαν το κοπιαστικό ταξίδι επίσκεψής του το προηγούμενο φθινόπωρο.

Ο ίδιος κατάφερε να γράψει και να διαρρεύσει στείλει μέσα από τη φυλακή ένα άρθρο – καταπέλτη με το οποίο κατακρίνει σφοδρά το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο και τις διαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως σημειώνει ο Sainz, μερικοί Κουβανοί είναι τόσο απελπισμένοι και αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν το παραδεισένιο νησί του Κάστρο που θα ρίσκαραν οτιδήποτε, ακόμη και την θανατική ποινή προκειμένου να δραπετεύσουν.

Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι το εκδικητικό καθεστώς της Κούβας μετά την δημοσίευση του άρθρου του Sainz, μπορεί να στραφεί όχι μόνο κατά του ίδιου του φυλακισμένου, αλλά και κατά της οικογένειάς του. Θα ισχυριστούν ότι ο Sainz και οι συγκρατούμενοί του, όπως η οικονομολόγος Marta Beatriz Roque Cabello, η οποία εκτίει ποινή 20 ετών, είναι προδότες και κατάσκοποι του αμερικανού προέδρου Bush.

Δεν υπάρχουν σχόλια: