Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2004

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

Οι φυλακισμένοι αντιφρονούντες της Κούβας φαίνεται να έχουν «ξεχαστεί» ακόμη και από την Αριστερά της Ευρώπης. Μερικά μέλη της, προς μεγάλη τους ντροπή, έφτασαν στο σημείο να υπερασπιστούν την εκτέλεση τριών αντρών από μια οπλισμένη διμοιρία, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν αρπάζοντας ένα πλοίο από το λιμάνι της Αβάνα. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Το καθεστώς του Κάστρο είναι ένα από τα πολλά καθεστώτα, όπως αυτό του Ουζμπεκιστάν, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την παρανοϊκή ατμόσφαιρα που επικρατεί από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις μέρες μας, προκειμένου να καταστείλουν τις όποιες εσωτερικές αντίθετες φωνές. Τα περισσότερα επικαλούνται την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ άλλα ελπίζουν να διαφύγουν από τη διεθνή επιτήρηση αν υποστηρίξουν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Αποτέλεσμα είναι η κατά 20 τοις εκατό αύξηση στις κρατήσεις συγγραφέων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από χώρα σε χώρα οι υπάρχοντες νόμοι εφαρμόζονται είτε πιο αυστηρά, είτε δημιουργούνται καινούργιοι, όπως ο Patriot Act στις Η.Π.Α., οι οποίοι ψαλιδίζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: