Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2004

Η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους στον κόσμο

Οι παραπάνω συλλήψεις φανερώνουν ότι η Κούβα αποτελεί την μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους στον κόσμο και ότι ο πρόεδρός της Φιντέλ Κάστρο έχει μεταμορφωθεί στο «Μέγιστο Ηγέτη» των εχθρών της ελευθερίας του τύπου.

Οι καταδικασθέντες συχνά δημοσίευαν άρθρα στον ξένο τύπο, κύρια των Η.Π.Α. Ας σημειωθεί ότι στην Κούβα δεν επιτρέπονται ανεξάρτητα ή ιδιωτικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, όπως εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κάποιοι από αυτούς είχαν τολμήσει να ξεκινήσουν δυο παράνομες εκδόσεις μέσα στην ίδια την Κούβα: την “De Cuba” και την “Luz Cubana”, γεγονότα δίχως προηγούμενο στα 44 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κάστρο.

Μερικοί από τους Κουβανούς αντιφρονούντες είναι:
α) η Marta Beatriz Roque Cabello, συγγραφέας και οικονομολόγος,
β) ο Bernardo Arevalo Padron, δημοσιογραφός και διευθυντής του Linea Sur Press, ενός ανεξάρτητου πρακτορείου ειδήσεων στο Cienfuegos,
γ) ο Raúl Rivero Castañeda, ποιητής, βιβλιοθηκονόμος, διευθυντής του CubaPress
δ) ο Adolfo Fernández Sainz, δημοσιογράφος.

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω είχαν φυλακιστεί και στο παρελθόν από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο, όταν είχαν ανοικτά εκφράσει τη γνώμη τους κατά του τυραννικού καθεστώτος της Κούβας. Κάποιοι έπειτα από αρκετά χρόνια στη φυλακή αποφυλακίστηκαν μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: