Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2004

Περιστολή του Internet στην Κούβα

Η χρήση του Internet στην Κούβα είναι πολύ περιορισμένη και υπό στενή παρακολούθηση. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο κατόπιν κυβερνητικής άδειας, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος Φιντέλ και οι γιατροί. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τηλεφωνικής εταιρίας της Κούβας, Etesca, οι επίδοξοι παραβάτες θα εντοπίζονται με ειδικά τεχνικά συστήματα, μέσω του τηλεφωνικού τους λογαριασμού. Με τον τρόπο αυτό θα εμποδίζεται η σύνδεσή τους στο Internet.

Η κυβέρνηση της Κούβας υποστηρίζει ότι, προχώρησε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με στόχο να εφαρμόσει ένα καθεστώς ελέγχου στις υπηρεσίες πλοήγησης του διαδικτύου, αποτρέποντας έτσι τις τυχόν υποκλοπές κωδικών πρόσβασης, τις απάτες, καθώς και την παράνομη χρήση του συγκεκριμένου μέσου.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις επιβεβαιώσεις για την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη χώρα, παραμένουν βασικά εμπόδια στην πρόσβαση του κοινού. Σε 100 ανθρώπους αναλογούν μόλις 4 τηλεφωνικές γραμμές. Τα υψηλά τέλη των διεθνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καθώς και η σπανιότητα των γραμμών προς τον εξωτερικό κόσμο, οι οποίες παρακολουθούνται αποτρέπουν τη σύνδεση με κάποιον πάροχο υπηρεσιών Internet από το εξωτερικό.

Η χρήση της υπηρεσίας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προϋποθέτει ότι οι χρήστες συμφωνούν στην παρακολούθησή τους από την αρμόδια κρατική αρχή. Επίσης η πρόσβαση στα Internet καφέ απαγορεύεται στους Κουβανούς. Επιτρέπεται μόνο στους ταξιδιώτες στη χώρα και αφού αυτοί επιδείξουν το διαβατήριό τους. Οι παραπάνω περιορισμοί έχουν δημιουργήσει μια καλά οργανωμένη μαύρη αγορά, τόσο αγοραπωλησίας ονομάτων χρηστών και κωδικών, όσο και χρόνου πρόσβασης σε εξαπλάσιες τιμές ενός μηνιάτικου στην Κούβα.

Οι κουβανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν τους αμερικανούς και το εμπάργκο το οποίο έχουν επιβάλλει ως υπεύθυνους για τους απαρχαιωμένους υπολογιστές στη χώρα. Ωστόσο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον εξοπλισμό των δημόσιων υπηρεσιών της Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: