Πώς μπορούν 8 άνθρωποι, κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο να σώσουν τον κόσμο με μια υπογραφή;
Το ημερολόγιο θα δείχνει 2 Ιουλίου και η αφρόκρεμα της pop και ροκ μουσικής θα ανέβει ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικές σκηνές σε Λονδίνο, Φιλαδέλφεια, Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη. Το project ονομάζεται Live8, το καθοδηγεί ο Bob Geldof και όπως πριν 20 χρόνια με το Live Aid for Africa, η κινητοποίηση αφορά την Αφρική.
Οι U2, Coldplay, Madonna, Robbie Williams, Joss Stone, Sir Elton John, Sir Paul McCartney, Oasis, Sting, The Who και Eminem είναι μερικοί από τους τραγουδιστές που θα συμμετέχουν στις δωρεάν συναυλίες. Διοργανώνονται όχι για τη συλλογή χρημάτων για την Αφρική, αλλά για την αφύπνιση του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα της πείνας, της φτώχειας στη μαύρη ήπειρο. Και για να απαιτήσουν την αύξηση βοήθειας, την ακύρωση του χρέους και την προώθηση του δίκαιου εμπορίου από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο των 8.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Βρετανίας βλέπουν τον κόσμο να αγκαλιάζει τους καρπούς της μακρόχρονης δουλειάς τους. Ανάμεσά τους ο Nelson Mandela, o Tony Blair και Gordon Brown, ο Richard Curtis. 70 χώρες, 450 φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν την προσπάθεια. 3.000.000 κόσμου αγόρασαν περικάρπια της Make Poverty History. Περισσότεροι από 2.700.000 Βρετανοί υπέγραψαν σε σχετικά websites και 300.000 έστειλαν SMS στον Tony Blair απαιτώντας την ανάληψη δράσης. Και εκατοντάδες δηλώνουν συμμετοχή στη διαδήλωση στο Εδιμβούργο.
Η οικονομία στη μαύρη ήπειρο έχει φθίνει κατά 25% ακόμη τα τελευταία 20 χρόνια. 24 από τις 26 πιο φτωχές χώρες του κόσμου βρίσκονται στην Αφρική.
Ένα σύγχρονο ολοκαύτωμα συντελείται και εμείς δεν θα έπρεπε να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε από ντροπή. Κάθε μέρα πεθαίνουν 50.000 άνθρωποι. Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα από όσους πεθαίνουν αθροιστικά από AIDS, φυματίωση, ελονοσία, πολιομυελίτιδα και διαφυλετικές συγκρούσεις. Περισσότεροι από 1.000.000.000 (ναι, ένα δις) άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 (ναι, ένα) δολάριο την ημέρα και 10.000.000 παιδιά πεινάν.
Την ίδια στιγμή: οι 3 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν πλούτο ισοδύναμο με εκείνο 600.000.000 στις φτωχές χώρες. Το 1% του παγκόσμιου εισοδήματος είναι ικανό να εξαλείψει την παγκόσμια φτώχεια. Αύξηση κατά 1% του μεριδίου της Αφρικής στο παγκόσμιο εμπόριο θα δημιουργούσε 70 δις δολάρια, 5 φορές περισσότερο από τη βοήθεια που λαμβάνει η ήπειρος. Ειδικά όταν για κάθε 1 δολάριο που λαμβάνει, επιστρέφει 2 λόγω των εμπορικών εμποδίων στις εξαγωγές της που θέτει ο «ανεπτυγμένος κόσμος» (αλήθεια, έχει αυτό συζητηθεί ποτέ από τους έλληνες αγρότες;)
Κυνικός και πραγματιστής ή λιγότερο ροκ; Ο Καθηγητής Julian Morris από το International Policy Network έχει μια διαφορετική άποψη. Θεωρεί ότι οι φτωχοί είναι θύματα των δικών τους κυβερνήσεων. Η ακύρωση των χρεών και η παροχή βοήθειας δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις χώρες. Υποστηρίζει ότι πρέπει να κατευθυνθούμε προς ορθολογικότερες πολιτικές ηγεσίες και πραγματικές αγορές στην Αφρική.
Πολλοί θεωρούν ότι αυτή είναι η ευκαιρία της δικής μας γενιάς για τη σωτηρία της μαύρης ηπείρου. Και ίσως της ψυχής μας…
Αρκεί οι κύριοι μέσα στο δωμάτιο να δείξουν τη δέουσα μεγαλοψυχία.
Διάβασε σχετικά:
Cynical politicians, pipedreams - and how we can make a difference, by Richard Dowden
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου