Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2008

2 χρόνια Fair Trade Hellas

Η Fair Trade Hellas με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό γιορτάζει στις 16 Μαρτίου 2008 τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του καταστήματος της στην Αθήνα.

Σας προσκαλούμε στο Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44) στις 4μμ. να γνωρίσουμε περισσότερα για τους συνεταιρισμούς της Χιλής και της Βολιβίας μέσα από φωτογραφίες και βιντεοπροβολή αλλά και να γιορτάσουμε με γεύσεις και μουσική από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τα χειροποίητα προϊόντα του συνεταιρισμού Pueblos del Sur που υποστηρίζει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μικρών χειροτεχνών στη Χιλή και βοηθάει τους μικρούς παραγωγούς να βγουν από τη δυστυχία του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που είχε επιβάλει ο Pinochet.

Ο συνεταιρισμός Apicoop ξεκίνησε τη συνεργασία με το fair trade το 1988. Σήμερα είναι από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς μελιού της Χιλής (valdivia). Η παραγωγή του μελιού γίνεται από 166 μέλη και τις οικογένειές τους. Η πώληση του μελιού που αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος των οικογενειών αυτών είναι η κύρια πηγή πλούτου γι' αυτούς. Ο Apicoop υποστηρίζει την ανάπτυξη μικρών τοπικών κοινοτήτων τονίζοντας παράλληλα την αξία της διατήρησης των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δουλεύει με περισσότερες από 400 ομάδες μικρών χειροτεχνών είναι ο συνεταιρισμός Comparte στη Χιλή. Υποστηρίζει μικρούς τοπικούς παραγωγούς δίνοντας τους την ευκαιρία να προωθούν τα προϊόντα τους στην αγορά. Η παραγωγή τους σέβεται αυστηρά τις παλιές τεχνικές και περιλαμβάνει κεραμικά, ρούχα, κοσμήματα και ξύλινες χειροτεχνίες με πρώτες ύλες που προέρχονται αποκλειστικά από τη Χιλή. Ο συνεταιρισμός Comparte υποστηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα και την προώθηση των τοπικών κοινοτήτων ενώ οι μακροχρόνιες σχέσεις που διατηρεί με τους μικρούς παραγωγούς δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς να σχεδιάζουν τόσο τη δική τους ζωή όσο και των οικογενειών τους.

Ο συνεταιρισμός Anapqui ιδρύθηκε το 1983 στη Βολιβία. Είναι μια ομοσπονδία που αποτελείται από 7 τοπικούς συνεταιρισμούς παραγωγών κινόα. Ο βασικός σκοπός του Anapqui είναι να δοθεί στους παραγωγούς η δυνατότητα να προμηθεύουν στην αγορά αυτό το προϊόν υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, λαμβάνοντας υπ'όψιν τη μη-δυνατότητά τους να διαχειριστούν όλες τις απαραίτητες πρακτικές για εμπορευματοποίηση και εξαγωγή. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει την καλλιέργεια της κινόας και θεωρεί ότι αποτελεί μέσο με το οποίο η περιοχή αυτή θα μπορέσει να αποφύγει τη μετανάστευση του πληθυσμού για λόγους εργασίας. Η κινόα είναι ένα σημαντικό προϊόν για την διατροφή των πληθυσμών Αϊμάρα και Κέτσουα. Προϊόντα με κινόα που θα βρείτε στο κατάστημά μας είναι

a.. Μπύρα ξανθιά με ρύζι και κινόα
b.. Μπύρα μαύρη με ρύζι και κινόα
c.. Κινόα βιολογική
d.. Δημητριακά βιολογικά Μπισκότα biofrolle

Ο συνεταιρισμός El Ceibo της Βολιβίας είναι παλιός συνεργάτης του Fair Trade. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα μικρών παραγωγών κακάου που ήθελαν να οργανωθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την εκμετάλλευση των μεσολαβητών. Το κακάο των El Ceibo βρίσκεται στη σοκολάτα 'mascao' αλλά προωθείται και σε σκόνη κακάο. Ο συνεταιρισμός αυτός πήρε το όνομά του από ένα δέντρο, El Ceibo, το οποίο παρέχει σκιά στα κακαόδεντρα. Το δέντρο αυτό είναι καρπερό και θεωρείται αθάνατο. Ο El Ceibo είναι μια ομοσπονδία 37 συνεταιρισμών παραγωγών με 800 μέλη. Η έλλειψη κυβερνητικής βοήθειας στους μικρούς αγρότες ενθάρρυνε τη δημιουργία συνεταιρισμών ανάμεσα στους καλλιεργητές κακάου. Κάθε ομοσπονδιακός συνεταιρισμός επωφελείται από κάποια ειδικά προγράμματα: ελεύθερη τεχνική εκπαίδευση, πρόσβαση σε επιδοτούμενα δάνεια, πίστωση για τη μόρφωση των παιδιών και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση αρρώστιας.

Ο συνεταιρισμός Vina Chequen σχηματίστηκε το 2002 από 11 καλλιεργητές της επαρχίας Talca της Χιλής. Το όνομα Chequen είναι μια λέξη στην τοπική διάλεκτο της Χιλής (Napudungun) και σημαίνει λουλούδι του Arrayan (ένα ενδημικό δέντρο που κυριαρχεί στην περιοχή). Ένας από τους βασικότερους στόχους του συνεταιρισμού είναι να προωθήσει την οργανική μέθοδο καλλιέργειας των αμπελιών και την ανάπτυξη ενός κοινωνικού σχεδίου στήριξης των τοπικών κοινοτήτων. Το κρασί ποικιλίας Chardonnay του συνεταιρισμού Vina Chequen είναι ισορροπημένο και μαλακό που χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και ελαφριές τανίνες που οφείλονται στο δρύινο βαρέλι που το φιλοξένησε.

Σας περιμένουμε εσάς και τους φίλους σας για μια ξεχωριστή γιορτή!

Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις είμαστε στη διάθεσή σας.

Νάσια Ζορμπά (tel:210 3614070/ info@fairtrade.gr)
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: