Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

Κάβο Σίδερο: Περιβαλλοντικές συνέπειες από τουριστική επένδυση


Στις 14 Μαρτίου κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της ΚΥΑ που ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους για την επένδυση στο "Κάβο Σίδερο".


Το έργο έχει την έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των περιβαλλοντικών όρων για την τουριστική επένδυση της αγγλικής εταιρείας Loyalward στο Κάβο Σίδερο, σε περιοχή 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού.

Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει 6 τουριστικά συγκροτήματα (ένα πάνω από κάθε παραλία και ένα στο κέντρο), 3 γήπεδα γκολφ σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί καθώς και εκτάσεις που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα πλαίσια του προγράμματος NATURA 2000 για την προστασία των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων.

Λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, ο μητροπολίτης Ιεράπετρας και Σητείας κ. Ευγένιος και το ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» απευθύνθηκαν με επιστολή τους στους αιρετούς εκπροσώπους του νομού, ζητώντας τους να πάρουν απόφαση όχι μόνο υπέρ της εν λόγω επένδυσης, αλλά να εξουσιοδοτήσουν και δικηγόρους, (τα έξοδα των οποίων αναλαμβάνει το ίδρυμα!!!) οι οποίοι θα κάνουν άσκηση παρέμβασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της ένστασης, υπέρ του ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά των πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σχετικό δελτίο τύπου των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στο Νομό Λασιθίου

Η οργάνωση έχει απευθυνθεί γραπτώς σε 11 υπουργούς για τη ματαίωση του έργου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη γνωστή του οικολογική ευαισθησία καταδίκασε το εγχείρημα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τάσσονται επίσης κατά.

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: