Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2005

Σαρόν: "Χασάπης της Βηρυτού" ή "Βασιλεύς των Ιουδαίων";

Παρακολουθώ υπνωτισμένος τις σκηνές εκκένωσης των οικισμών στη Γάζα από τους Εβραίους εποίκους, οι οποίοι αριθμούν λιγότερο από το 2% των εποίκων σε κατεχόμενα εδάφη συνολικά. Τα δυτικά ΜΜΕ φροντίζουν το σχετικό χαρμάνι.

Και τι έμαθα παρακολουθώντας τις ειδήσεις από "φυτευτούς" ανταποκριτές οι οποίοι υποκύπτουν στα τεχνάσματα των δημόσιων σχέσεων της κυβέρνησης Σαρόν; Ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρνει καλά τόσο με τον πόλεμο, όσο και την ειρήνη.

Ωστόσο υπάρχουν Εβραίοι υπερεθνικιστές, φανατικοί και όχι απαραίτητα απελπισμένοι. Υπάρχουν οι Εβραίοι των κιμπούτς που έκαναν τις ερήμους να ανθίζουν, Εβραίοι χωρισμένοι σε διαφορετικές πολιτικοθρησκευτικές φατρίες. Κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν το λαό τους ως υπερούσιο. Κάποιοι περιμένουν το Μεσσία ο οποίος κρύβεται κάπου εκεί ανάμεσά τους. Και βέβαια υπάρχουν κάποιοι Εβραίοι οι οποίοι δεν διστάζουν να δολοφονήσουν εν ψυχρώ, να πετάξουν οξύ στους ισραηλινούς στρατιώτες.

Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να περάσουν μια εικόνα ενός Ισραήλ που ειρηνικά διευθετεί τα του οίκου του με περισσή μεγαλοψυχία. Μια ματιά στο CNN και θα σε πείσει ότι οι έποικοι συγκρίνονται μόνον με το πασιφιστικό κίνημα υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών της Αμερικής.

Αποδείχτηκε βέβαια αργότερα ότι για τα βίαια επεισόδια δεν έφταιγαν οι έποικοι. Φανταικοί Εβραίοι είχαν πάει να υπερσπιστούν τα "ιερά και όσια" εδάφη του Δαυίδ. Όταν έσκασε και η είδηση ότι κάθε οικογένεια έποικων η οποία οικιοθελώς έφευγε από τα χώματα εκείνα επιχορηγήθηκε με το ποσό των 400.000 δολαρίων, τότε τα ΜΜΕ της Δύσης απλά ανασήκωσαν τον ώμο με έναν αναστεναγμό...

"Χασάπης της Βηρυτού" ή "Βασιλεύς των Ιουδαίων"; Είναι αυτή "Η καλύτερη διαφήμιση του Ισραήλ";Ο λόγος για τον πολύ κ. Σαρόν ο οποίος ξαφνικά μοστράρει ως ειρηνιστής. Η απάντηση έρχεται από την Αμερική και από έναν Εβραίο, τον συγγραφέα Hillel Schenker ο οποίος έγραψε στο περιοδικό Nation:

"Ο Σαρόν ήθελε να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από σκάνδαλα διαφθοράς που εμπλέκουν τον ιδιο και τους γιούς του, κάτι που ο ίδιος αρνείται".

Την ίδια εποχή ένας αξιόλογος αριθμός ανώτατων αξιωματικών του στρατού αρνούνται να συνεχίσουν την παράνομη κατοχή τωνεδαφών της Γάζας. Και οι ιδιωτικοποιήσεις πα΄νε σύννεφο...

Κι αλήθεια τι λένε ο Ο.Η.Ε. και κάποιες συνθήκες στη Γενέβη; Ότι η κατοχή των εδαφών στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και των Υψωμάτων του Γκολάν είναι παράνομες. Και ότι επίσης παράνομος είναι ο εποικισμός των εδαφών αυτών.

Αλλά σχετικά δεν ακούσαμε καθόλου. Ούτε για το ρόλο της κυρίας Condoleeza Rice στην όλη υπόθεση και τα γραμμάτια που τώρα ξεπληρώνονται για την υποστήριξη του προέδρου Bush στις αμερικανικές εκλογές.

Έχοντας διαβάσει το βιβλίο του Άμος Οζ "Ιστορία Αγάπης και Σκότους" δεν μπόρεσα να μην εκπλαγώ και πάλι για τον ανίερο ρόλο των Βρετανών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη διαμάχη μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών. Για το σκοτεινό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και των Η.Π.Α. Δεν μπόρεσα να μην κρατήσω την ανάσα μου για όσα περιέγραφε όταν η Ιερουσαλήμ βομβαρδιζόταν από τους Άραβες, από το θάνατο ενός 5χρονου εβραιόπουλου από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή.

Η βία δεν έχει χρώμα, πατρίδα και θρησκεία. Τα χώματα της Μέσης Ανατολής βυθίζονται ξανά σε μια ιστορία ίντριγκας και τραυμάτων που θα σημαδέψουν το μέλλον με έναν μεγαλύτερο πόνο.

Υ.Γ.1) Για να προλάβω όσους σπεύσετε να σχολιάσετε και να κατακρίνετε τα αραβικά καθεστώτα. Συμφωνώ. Οι Άραβες οφείλουν να αναπροσανατολίσουν προς τον εκδημοκρατισμό τα πολιτεύματά τους. Η Παλαιστινιακή Αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει τη διαφθορά που την αγγίζει και να πείσει τους εκεί φανατικούς ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ειρήνης με δύο κράτη (;), μια συνομοσπονδία (;) με τους Ισραηλινούς.

Υ.Γ.2) Μια ανάλυση της διαμάχης Ισαρηλινών - Παλαιστινίων, με τη ματιά του BBC.

1 σχόλιο:

Ανδρέας είπε...

Οι φανατικοί Εβραίοι υπερεθνικιστές που θεωρούν τον εαυτό τους υπερούσιο λαό είναι εξίσου αντιπαθείς (και ηλίθιοι) με τους εξτρεμιστές παλαιστίνιους που τινάζουν τον εαυτό τους στον αέρα και εκείνους από τους συμπατριώτες τους που τους θαυμάζουν ή τους υποστηρίζουν. Εδώ "δυστυχώς" σταματούν οι ομοιότητες.
Στο μεν Ισραήλ υπάρχει κοσμική κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου (με όλα τα ελαττώματα της), μια εύρωστη και οικονομικά ανεπτυγμένη κοινωνία και σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι φανατικοί είναι αρκετοί και επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις αλλά ΔΕΝ ελέγχουν το παιχνίδι.
Τι συμβαίνει τώρα στην άλλη πλευρά; Οι φανατικοί όταν δεν ελέγχουν επισήμως το παιχνίδι είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα παρασκηνιακώς (βλ. Χαμάς), η κυβέρνηση των Παλαιστινίων είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και δεν βλέπω σημάδια πως οι Παλαιστίνιοι δε θα ιδρύσουν ακόμα ένα αυταρχικό ισλαμικό καθεστώς όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες πάνε περίπατο (ευχαρίστως να διαψευσθώ αν κάποιος έχει άλλα στοιχεία)

Η Γάζα πάντως ήταν εύκολη υπόθεση μια και ο αριθμός των Εβραίων εποίκων ήταν πολύ μικρός (κάτι κάτω από 9000). Στη δυτική όχθη υπάρχουν 400.000 έποικοι και 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι σύμφωνα με το BBC. Και να μην ξεχνάμε και την Ιερουσαλήμ όπου τα πράγματα είναι ακόμη πιο μπλεγμένα.
Είναι πολύ κρίσιμο πως θα αντιδράσουν τώρα οι Παλαιστίνιοι τώρα που αποκτούν τον έλεγχο στη Γάζα που έχει στρατηγική σημασία λόγω της πρόσβασης στη Μεσόγειο. Αν κάνουν και αυτοί κινήσεις καλής θέλησης θα ενισχυθούν πιθανότατα και οι μετριοπαθείς φωνές στο Ισραήλ. Αν γίνει το αντίθετο, βράστα.