Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του μαθητικού υπολογιστή των 100 δολαρίων

Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 17:00, στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εγνατία 156, 1ος όροφος), η Ελληνική Κοινότητα Ανοιχτού Λογισμικού σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνουν την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος "One Laptop Per Child" και του αυθεντικού, έτοιμου πλέον, υπολογιστή. Οι συντονιστές της πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση του μαθητικού υπολογιστή, Αλέξιος Ζάβρας και Θεόδωρος Καρούνος, θα παρουσίασουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το φορητό υπολογιστή των 100 δολαρίων.

Η παρουσίαση είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ένας Φορητός Υπολογιστής για κάθε Παιδί (OLPC - One Laptop per Child) έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός φορητού υπολογιστή (laptop) με κόστος 100 δολλαρίων. Μια τέτοια τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται τα παιδιά όλου του κόσμου, και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες πειραματισμού και έκφρασης. Η πρωτοβουλία αυτή πρωτοανακοινώθηκε από τον καθηγητή Νικόλα Νεγκροπόντε, ιδρυτή του Media Lab του MIT και πρόεδρο του OLPC, στο World Economic Forum στο Davos της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2005.

Οι υπολογιστές θα διανέμονται αποκλειστικά και απευθείας στα σχολεία μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παρά το πολύ χαμηλό κόστος του, ο υπολογιστής, λόγω του έξυπνου σχεδιασμού, έχει δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή. Ο μαθητικός υπολογιστής έχει λειτουργικό σύστημα Linux και βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό. Το λογισμικό για την ελληνική έκδοση του υπολογιστή αναπτύσεται υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και εθελοντικά από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: