Τετάρτη, Ιανουαρίου 31, 2007

Υπάρχει και το "ελληνικό μοντέλο"

Ο διάλογος για το σουηδικό μοντέλο παρουσία Σημίτη - Πέρσον δεν αποκάλυψε τίποτα που να μην έχει ήδη αποφανθεί ένας απλός νους. Κανένα οικονομικό, διαχειριστικό, διοικητικό μοντέλο, όσο πετυχημένο και αν είναι, δεν μπορεί να "αντιγραφεί" και "επικολληθεί" από μια Α κοινωνία σε μια άλλη, έστω Β. Ορισμένες φορές απορώ πως αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, απαιτούν διασκέψεις επί διασκέψεων...
«Να βρείτε τη λύση σας, η πολιτική παίζεται σε τοπικό επίπεδο, ξεκινάει πάντα από το σπίτι μας»,
απάντησε ο Σουηδός όταν ρωτήθηκε εάν το σουηδικό μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί αλλού.

Αρχίζω να πείθομαι ότι η ανικανότητα, η κουτοπονηριά και ο τομαρισμός, η καπατσοσύνη, το φιλότιμο και η σπιρτάδα, δηλαδή ένα εκρηκτικό μείγμα από θετικά και αρνητικά έχουν δημιουργήσει το "ελληνικό μοντέλο". Ένα μόρφωμα που μας πληγώνει, μας κουρελιάζει και εκνευρίζει καθημερινά. Που άλλοτε μας κάνει ελαφρά να χαμογελάμε. Όσους δηλαδή προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι από τη δουλειά ή από το... "ΣΤΟΙΧΗΜΑ".

Κανείς δεν γνωρίζει τα όρια αυτού του εξαμβλώματος made in Greece. Αλλά όσο η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το ποιο μοντέλο θα αντιγράψουμε και όχι γύρω από τις λύσεις που ταιριάζουν σε εμάς, τόσο θα επιτείνεται η κακή πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: