Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2007

Οι κίνδυνοι από το αγελαδινό γάλα

"Πενήντα χρόνια πριν μια μέση αγελάδα παρήγε 900 κιλά γάλα το χρόνο. Σήμερα οι υψηλότερες παραγωγές αγγίζουν τα 22.600 κιλά το χρόνο. Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Φάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, σχέδια εξαναγκαστικής τροφής και γονιμοποίησης: να πως."

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το άρθρο του Robert M. Kradjian, MD, με τίτλο: "THE MILK LETTER : A MESSAGE TO MY PATIENTS".

Το "ρούφηξα" σαν καλό παιδί και μετά μάζευα τα σαγόνια μου. "Αγελαδινό γάλα: μπορεί να βλάψει σοβαρά το παιδί!", ήταν ο τίτλος ενός προηγούμενου post στο baby-blog. Τότε ένας αναγνώστης σχολίασε σχετικά:

"Υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά: γάλα από άλλα ζωικά είδη πίνουμε εδώ και λίγες χιλιάδες χρόνια. Το κάπνισμα και η οδήγηση ήρθαν στη ζωή μας πριν από λίγες δεκαετίες..."


Σήμερα διάβασα ότι στην Ιαπωνία η ιδέα του βοδινού ως τροφή του ανθρώπου εμφανίστηκε το... 1930!

Τα κατάλοιπα των μικροβιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στο αγελαδινό γάλα περνάν μέσω του μητρικού γάλακτος και στα βρέφη τα οποία θηλάζουν. Το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, αποτελεί συχνά και την αιτία κολικών και αλλεργιών στα μωρά. Για τους ενήλικες θα διαβάσεις πολλά, συμπεριλαμβανόμενου και του καρκίνου των λεμφαγγείων...

Συγκλονιστικό είναι επίσης ότι τα "χαμηλών λιπαρών" γάλατα, τα γνωστά σε εμάς 2%, δεν είναι και τόσο... 2%! Ο όρος εξυπηρετεί το marketing. Στα γάλατα αυτά το 87% της ποσότητας είναι... νερό.

Ο συγγραφέας καταρρίπτει δυο μύθους: α) της σημασίας του ασβεστίου που περιέχει το γάλα για τον άνθρωπο και β) της προστασίας από την οστεοπόρωση που υποτιθέμενα προκαλεί η έλλειψη γάλακτος από τη διατροφή.

Θα μπορούσα να μεταφράσω ή να αντιγράψω τμήματά του άρθρου. Όμως αυτό, θα θεωρούσε κάποιος, ότι φωτίζει όσα εγώ έκρινα σκόπιμα να προβάλλω. Διάβασε όλο το άρθρο και θα εκπλαγείς από όσα αποκαλύπτει.

Γιατί όλα αυτά παραμένουν underground; Κύρια γιατί η βιομηχανία του γάλακτος σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ ισχυρή. Τόσο ισχυρή που κινεί νήματα σε όλους τους τομείς... Ο νοών, νοείτο...

Προειδοποίηση για μερικά αυτονόητα: όσα διαβάσεις είναι αντισυμβατικά και πέρα από όσα έχουμε συνηθίσει να ακούμε από τα κατεστημένα εμπορικά ΜΜΕ. Έχεις την ευθύνη να το ψάξεις μόνος -η σου και να βρεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό.

Δεν προωθώ άκριτα ό,τι αντισυμβατικό. Παροτρείνω όμως τη διάθεση για έρευνα και εναλλακτική ενημέρωση με προσωπική ευθύνη του καθενός και καθεμιάς.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Σταματηστε βρε κινδυνολογοι να διαδιδετε τετοια πραματα..Σε λιγο δεν θα τρωμε τιποτα φυσικο αφου και καλα ολα θα βλαπτουν και θα μας ταιζουν οτι θελουν οι μεγαλες βιομηχανιες τροφιμων και φαρμακων. Το γαλα ειναι για τον ανθρωπο απλα πρεπει να προσεχουμε τι γαλα πινουμε. Υπαρχουν γαλατα και γαλατα.