Δευτέρα, Δεκεμβρίου 18, 2006

Pesron of the Year: TIME vs. NewStatesman



Σύμφωνα με το περιοδικό TIME των Η.Π.Α. Πρόσωπο της Χρονιάς αναδεικνύεται ο κάθε ένας από εμάς που ανεβοκατεβάζει τα bits στα YouTube.com και MySpace.com όπως μια καλή νοικοκυρά ανεβοκατεβάζει τα τάπερ της από το πάνω ράφι στον πάγκο της κουζίνας. Γιατί έτσι είναι παιδιά, άμα είσαι καλοταϊσμένος κι έχεις τα σέα και τα μέα σου, ε, τότε τραβάς και την ψηφιακιά σου επανάσταση κι όλα πάνε πρίμα.

Ε, ναι όταν ένα περιοδικό του αμερικάνικου επιχειρηματικού κατεστημένου φτάνει σε οργασμό με τη "δημοκρατία" του λόγου και της "ανταλλαγής πληροφοριών", οφείλουμε να δούμε πίσω από την κουρτίνα.



Και τότε θα δούμε ότι σκόπιμα αφήνονται στην αφάνεια άνθρωποι που με πραγματική αυτάπαρνηση δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να σταθούν δίπλα σε ανήμπορους ηλικιωμένους, σε παιδιά που έχει ξεράσει η δική μας κοινωνία σε φυλακές και ιδρύματα. Οι αναγνώστες του βρετανικού NewStatesman αναδεικνύουν την ψυχοθεραπεύτρια Camila Batmanghelidjh από το Ιράν η οποία δουλεύει από κοντά με τα αποκλεισμένα παιδιά του Λονδίνου.

Εσύ;

2 σχόλια:

Oneiros είπε...

Το εν λόγω cover story (και η νοικοκυρά). Εγώ πάλι δε διαφωνώ τόσο με το concept της απόδοσης του "βραβείου" στον ανώνυμο content creator, αλλά στην επιλογή των δειγμάτων των ιστοριών. Είμαι σίγουρος ότι πχ. αν το Wired έκανε το ίδιο θέμα, θα έδινε διαφορετική έμφαση' αλλά βέβαια, το Wired είναι παιδί της εποχής μας, ενώ το TIME είναι της εποχής των βαρώνων της ενημέρωσης.

Το web πάνω απ' όλα τα τελευταία χρόνια έδειξε το κουράγιο, την αυταπάρνηση και το δυναμικό προσφοράς πολιτών και απλών ανθρώπων απέναντι σε κοινωνικές αδικίες, τραγωδίες, πολιτικές λοβιτούρες. Αυτό προσπαθεί να θάψει μάλλον το Time, αναδεικνύοντας τη δημοκρατία του πλάθω e-κουλουράκια.

Δε βαριέσαι, όταν επιτέλους καταλάβουν τι σημαίνει grassroots democracy, θα είναι πολύ αργά γι' αυτούς ;->

Oneiros είπε...

Κι ένα κυνικό σχόλιο από το RevolutionSF:

There's a mirror on the cover of the magazine, so we can all look at our sweet faces and go "You, sir and/or madam, are the Person of the Year. And you've got something in your teeth."[..]In other words, for videotaping ourselves playing video games, and for blogging about people we work with that no one else knows, we get the Person of the Year award.

What this means is, we who make stuff and put it on the Internet rule, and everyone who doesn't sucks.