Τετάρτη, Μαΐου 28, 2008

Ελπίδα το ακριβό πετρέλαιο

(...)Όπως τεκμηριώνουν διεθνείς στατιστικές, μια μειονότητα πλουσίων στον πλανήτη, ούτε ένα δισεκατομμύριο στον συνολικό πληθυσμό των 6,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έκαψε το 2006 το 70% του πετρελαίου που παρήχθη εκείνη τη χρονιά.

Αλλά στο δικό τους καταναλωτικό πρότυπο προσβλέπει πλέον μια πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, που για πρώτη φορά στην ιστορία κατόρθωσε να κινητοποιήσει μιαν αναπτυξιακή δυναμική που κάνει την έξοδο από τη φτώχεια και την προσέγγιση της ευημερίας ρεαλιστική. Η δίψα τους για πετρέλαιο μεγαλώνει, όσες προσπάθειες για την αξιοποίηση συμπληρωματικών πηγών και αν καταβάλλουν. Για να αποκατασταθεί μια ισορροπία απαιτούνται επομένως ριζικές αλλαγές, οι αναγκαίες πολιτικές όμως συζητούνται ακόμα μόνον ακαδημαϊκά, σε απόσταση από τις κυβερνήσεις που έχουν την εξουσία των αποφάσεων.

Την απαίτηση μιας επανάστασης παραγωγικότητας και αποδοτικότητας πρόβαλε πρόσφατα ο Γιόσκα Φίσερ, επισημαίνοντας ότι κεφάλαια υπάρχουν σε επάρκεια, ενώ η πίεση των τιμών συνιστά κίνητρο για να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες: οι κυβερνήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν ευρηματικά τους δύο παράγοντες για να προωθήσουν ένα νέο ενεργειακό πρότυπο που θα στείλει τη σπατάλη οριστικά στο παρελθόν(...)


Ελπίδα το ακριβό πετρέλαιο - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: