Παρασκευή, Μαΐου 02, 2008

10/5: Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου

Αντιγράφω το δελτίο τύπου της Fair Trade Hellas, με την επισήμναση ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΪΟΥ 2008

Γιορτάστε μαζί μας την παγκόσμια ημέρα Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου!

Η γιορτή θα ξεκινήσει με fair trade πρωινό: Ελάτε εσείς και οι φίλοι σας στο κατάστημα της Fair Trade Hellas στην Αθήνα (Νίκης 30, Σύνταγμα) από τις 10.30 έως τη 13.00 να γευτείτε καφέ, τσάι και μπισκότα από τους παραγωγούς του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η γιορτή θα συνεχιστεί από τις 18.00 μέχρι αργά στον πεζόδρομο της οδού Γιατράκου 19 (&Μεγάλου Αλεξάνδρου 38) στο Μεταξουργείο με ζωντανή μουσική από τους Palindrom, Pockets full of sand, Detroit Jimmy, έκθεση φωτογραφίας από την Ινδία, προβολές ντοκιμαντέρ και ενημερωτική εκστρατεία για την Παλαιστίνη: μέσα από φωτογραφίες, προβολή και φυλλάδια θα γνωρίσουμε το γυναικείο συνεταιρισμό Parc της Γάζας (Οργάνωση Παλαιστινιακής Αγροτικής Ανάπτυξης) από τον οποίο προμηθευόμαστε cous cous εξαιρετικής ποιότητας. Σήμερα, όμως, είναι αδύνατον να εισάγουμε cous cous από τη Γάζα. Μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού η Λωρίδα της Γάζας έκλεισε. Όχι μόνο δεν μπορούν να εισέλθουν αγαθά στη ζώνη αυτή αλλά ακόμη και βασικές παροχές όπως ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο έχουν διακοπεί.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Hamas (Χαμάς) τον Ιούνιο του 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση «έκλεισε» αυθαίρετα την περιοχή απαγορεύοντας την εισαγωγή προϊόντων (επιτρέπονται μόνο βασικά αγαθά) αλλά και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων.Η παραγωγή έπεσε στο 25-35 % με την ανάλογή μείωση του εισοδήματος μέχρι και 40%.Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι που δουλεύουν στον τομέα της αγροτικής καλλιέργειας και την εξαγωγή προϊόντων είναι οι αποδέκτες (θύματα) αυτής της κατάστασης.

Η Parc (Οργάνωση Παλαιστινιακής Αγροτικής Ανάπτυξης) είναι μία από τις πιο σημαντικές παλαιστινιακές οργανώσεις, αφοσιωμένη σε προγράμματα για την ανάπτυξη, βασισμένη στην προώθηση της αγροτικής παραγωγής. Η οργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, με σκοπό τη δημιουργία μιας δημοκρατικής παλαιστινιακής κοινωνίας.

Έχει προχωρήσει σε δράση με ένα πρόγραμμα παρέμβασης «από τους αγρότες που υφίστανται πολιορκία στις πολιορκημένες οικογένειες» και ζητά βοήθεια από τις οργανώσεις του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου!

Σας περιμένουμε εσάς και τους φίλους σας για μια ξεχωριστή παγκόσμια γιορτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: