Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

Χρ. Παπαυτσής: για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης

Αξίζει να διαβάσεις ένα email το οποίο έφερε στην ολομέλεια της Βουλής ο Χρ. Παπουτσής στην ομιλία του για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

(...)
Εγώ δεν θα επιχειρηματολογήσω γενικώς.

Θα μου επιτρέψετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να σας διαβάσω αποσπάσματα μιας επιστολή την οποία έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένας πολίτης. Ένας πολίτης ο οποίος αισθάνεται ότι τον αφορά το νομοσχέδιο. Αν δεν τον αφορά κύριε υπουργέ, πάρτε το λόγο και ενημερώστε το σώμα και τον πολίτη ο οποίος ενδιαφέρετε και ενδεχομένως και άλλους που έχουν τις ίδιες περιπτώσεις.

Λέει λοιπόν:

«Ακούστε την περίπτωση μου. Του προνομιούχου, νυν –ουσιαστικά- ανέργου, πρώην τραπεζικού υπαλλήλου, που θα κληθεί, όπως καταλαβαίνω να πληρώσει επιπλέον φόρο 5000 ευρώ. Στα μέσα του 2007 αναγκάστηκα να κάνω χρήση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου από την Εμπορική Τράπεζα. Αφού έλαβα τη σχετική αποζημίωση και το εφάπαξ από την Τράπεζα και το Ταμείο Πρόνοιας, υπέβαλλα την παραίτηση μου και έλαβα απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΤΑΤ με αναστολή καταβολής της σύνταξης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 55 ετών, ήτοι στα μέσα του 2011. Τώρα είμαι άνεργος, χωρίς εισόδημα, και ζω με τα χρήματα της αποζημίωσης και του εφάπαξ, περιμένοντας στα μέσα του 2011 να λάβω τη σύνταξη. Τώρα με το νόμο της κυβέρνησης καλούμαι να πληρώσω πλέον του προβλεπόμενου φόρου για την αποζημίωση, λόγω αποχώρησης και του εφάπαξ, που μου παρακρατήθηκε στην πηγή, και επιπλέον φόρο 5000 ευρώ, αφού το έκτακτο αυτό ποσό του 2007 υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες ευρώ. Με τα χρήματα αυτά ουσιαστικά ζω, και σκόπευα να συνεχίσω να ζω για τέσσερα χρόνια, αφού δεν έχω κανένα άλλο εισόδημα. Τώρα δεν γνωρίζω πως θα ζήσω.»

Το ερώτημα του πολίτη: «Το θεωρείτε δίκαιο να υποστώ αυτή την αφαίμαξη, επειδή είχα την ατυχία να προβώ στην πράξη της αποχώρησης το 2007 και να το δηλώσω; Τι θα γινόταν αν δεν είχα δηλώσει το ποσό αυτό, αφού τα αυτόνομα φορολογούμενα ποσά, δηλώνονται προαιρετικά για το πόθεν έσχες;»

Αυτό είναι ένα ερώτημα. Είναι δίκαιη λοιπόν η πολιτική σας κύριε υπουργέ; Απαντήστε στον πολίτη.

Παρακολούθησα κύριε υπουργέ τι είπατε προηγουμένως, ζήτησα να δω την τροπολογία σας, αλλά το ερώτημα μου είναι: είναι δίκαιη η πολιτική σας; Η πολιτική την οποία ασκείτε είναι σχεδιασμένη; Είναι πολιτική σχεδιασμένη ή είναι πολιτική στο πόδι; Είναι πολιτική η οποία γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών; Λειτουργείτε επί πραγματικής βάσεως, ή λειτουργείτε γενικώς με ότι ακούτε, ότι πιάσει ο άνεμος και ότι σας φέρει η μέρα;

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι που δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους πολίτες.

Θα διαβάσω την τροπολογία και θα χαιρετήσω αν πράγματι διορθώνετε την αδικία.

Ρωτώ όμως. Που είναι τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «εδώ εμείς κάνουμε κοινωνική πολιτική εν μέσω κρίσης»; Που είναι η απόδειξη της δικής σας παρέμβασης την πρώτη μέρα της εξαγγελίας αυτών των μέτρων, ότι «ήταν ένα δίκαιο μέτρο υπέρ των φτωχών και των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων»;


Εύλογες απορίες τις οποίες όλοι και όλες θέτουμε απέναντι σε μια κυβέρνηση πρωτοφανούς αδεξιότητας και επικίνδυνων χειρισμών. Η δική μας απάντηση θα δοθεί αύριο, ημέρα πανελλαδικής απεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: