Δευτέρα, Απριλίου 06, 2009

Γ. Παπανδρέου: Οι δεσμεύσεις του για την Παιδεία

Θεωρώ τη χθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Forum με θέμα "Μιλάμε για Παιδεία" ως μια από τις πλέον εμπνευσμένες του. Αγγίζει την ευαίσθητη χορδή του κάθε πολίτη στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί η Παιδεία οφείλει να είναι η αρχή της δημιουργίας του καινούργιου στη χώρα.



Από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου

(...) Θα μας ρωτήσει κανείς, μα εν μέσω κρίσης, θα κάνετε εσείς επένδυση στην παιδεία; Η απάντηση είναι απλή. Ακριβώς επειδή είμαστε μέσα σε μια κρίση, χρειάζεται επένδυση στην παιδεία, χρειάζεται επένδυση στον άνθρωπο.

Ναι, απέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση και στην καταστροφική της πορεία, εμείς είμαστε εδώ σήμερα, παρουσιάζοντας και συζητώντας το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Γιατί πιστεύουμε ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η επένδυση στην έξοδο από την κρίση. Γιατί το σχέδιό μας για την παιδεία είναι οργανικό και αναπόσπαστο μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Και δεν είμαστε μόνοι. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία επενδύουν σήμερα, εν μέσω κρίσης, ως μέρος του πακέτου τόνωσης της οικονομίας, όπως ονομάζεται, τεράστια ποσά στην κατάρτιση και στην παιδεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι, προχθές, στη Νέα Υόρκη, στην Επιτροπή Στίγκλιτζ που έχουμε δημιουργήσει στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ο Γιούρκιν Πάλμε από τη Σουηδία ήταν αυτός που είπε, ότι σήμερα χρειάζεται να επενδύσουμε στην παιδεία και ότι οι βόρειες χώρες επενδύουν εν μέσω κρίσης στην παιδεία, στον άνθρωπο (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: