Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

Μήνυμα Επιτροπής Stiglitz προς G20

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΣΗ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ STIGLITZ) ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Η σημερινή παγκόσμια κρίση έχει αποκαλύψει την τεράστια ανεπάρκεια και τις εσφαλμένες εκτιμήσεις πάνω στις οποίες είναι βασισμένο το οικονομικό μας σύστημα.

Το μέγεθος της αποτυχίας του συστήματος είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα κόσμο όπου το χάσμα της ανισότητας διευρύνεται, το περιβάλλον διαρκώς υποβαθμίζεται, και η οικονομία καθοδηγείται από κερδοσκοπικές και αδίστακτες πρακτικές. Αποτέλεσμα είναι οι «οικονομικές φούσκες», η αυξανόμενη φτώχεια, η αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, η αύξηση της ανεργίας και η συνεχής ανασφάλεια για την πλειοψηφία των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Οι εντεινόμενες ανισότητες στις κοινωνίες μας συνιστούν ταυτόχρονα ηθική, οικονομική και πολιτική αποτυχία, που οδηγεί στη μειωμένη συνολικά ζήτηση υπηρεσιών και προϊόντων, την υπερχρέωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών σε συνδυασμό με την επικράτηση μιας απελπιστικής αίσθησης μη δυνατότητας αντίδρασης, η οποία έχει να κάνει με την ομηρία των δημοκρατικών διαδικασιών σε ειδικά μεγάλα συμφέροντα.

Από αυτή την κρίση πρέπει να αναδειχθούν νέοι κανόνες οι οποίοι θα διέπουν το παγκόσμιο σύστημα. Οι πολίτες μας δεν πρέπει να είναι υποχείρια των αγορών. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι αγορές θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των λαών μας.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα κέρδη να ιδιωτικοποιούνται ενώ οι ζημιές κοινωνικοποιούνται. Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης δεν πρέπει να επιβαρύνουν αθώα θύματα σε όλο τον κόσμο.

Τη στιγμή που τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος επενδύονται στη σωτηρία των τραπεζών ενώ οι αναδυόμενες αγορές συρρικνώνονται, η ανεργία αυξάνεται και οι αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται πιστώσεων και αναπτυξιακών χορηγήσεων, πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα διασφαλίσει τους οικονομικά ασθενέστερους και πιο ευάλωτους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κεφαλαιαγορές λειτουργούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη πράσινη οικονομία.

Για την επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων απαιτείται η δημοκρατική μεταρρύθμιση των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων θεσμών διακυβέρνησης σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Καλούμε τους συμμετέχοντες στο G20 να εστιάσουν στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας νέο δανεισμό (εάν υπάρχει ανάγκη, με άμεσο κρατικό δανεισμό ο οποίος υπερβαίνει τις τρέχουσες δυσκολίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος) και προωθώντας την επαναδιαπραγμάτευση των υπαρχόντων δανείων.

Καλούμε, επίσης, η δημόσια πολιτική παγκοσμίως να επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη διαφύλαξη των σημερινών επιπέδων απασχόλησης και στην παροχή αξιοπρεπούς εισοδήματος σε όσους αναζητούν εργασία.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών νέων επενδύσεων σε προσοδοφόρες δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας, στην εκπαίδευση και στη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Τονίζουμε την ανάγκη να διευρυνθεί η παγκόσμια ζήτηση διασφαλίζοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα μείνουν πίσω.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να επεκτείνουμε την κοινωνική ασφάλιση παγκόσμια και να την ενισχύσουμε ενόψει των μελλοντικών δυσκολιών. Οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι η κοινωνική συνοχή είναι προτεραιότητά μας εν μέσω και πέραν της κρίσης.

Απαιτούμε από τους ηγέτες του κόσμου να προχωρήσουν τώρα σε αναδιάρθρωση, επαναρρύθμιση και μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θέτοντας νέα πρότυπα διακυβέρνησης των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, θέτοντας υποχρεωτικά νέα πρότυπα διαφάνειας και διαχρονικής παρακολούθησης, αποσυνδέοντας τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών από τις επιδόσεις των και συνδέοντάς τα με τα μακροχρόνια συμφέροντα των μετόχων. Παράλληλα, ζητούμε να συσταθεί ένας νέος Παγκόσμιος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός, ο οποίος θα θέσει νέα, εφαρμόσιμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρότυπα και θα θέσει τέλος στους φορολογικούς παράδεισους.

Η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να ευθυγραμμίσουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με τις αξίες και τις αρχές μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας. Δεν επιδιώκουμε να αναμορφώσουμε τους υπάρχοντες θεσμούς αλλά να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα που θα εγγυάται την ευημερία όλων των λαών.

Το πλαίσιο που θέτει η σύνοδος του G20 για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελεί ένα βήμα για την αναζήτηση συνδυασμένων παγκόσμιων απαντήσεων από τη διεθνή κοινότητα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι τώρα η δέσμευση και άλλων κρατών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με συμμετοχικό πνεύμα, για την εξεύρεση των κοινών λύσεων που όλοι αναζητούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: