Η κυβέρνηση άφησε εντελώς ακάλυπτη τη χώρα μας, αφού η επιχειρηματολογία με την οποία προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν νομικά και ασφαλιστικά ατεκμηρίωτη. Είναι τόσο εξόφθαλμη η αδιαφορία και ο χαμηλός διαπραγματευτικός πήχης της κυβέρνησης, που θα έλεγε κανείς ότι χρησιμοποίησε την παραπομπή και την καταδίκη ως άλλοθι για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών.
Τι γίνεται τώρα;
Το ζήτημα είναι τεράστιο και αφορά στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Πλέον περιορίζονται οι επιλογές της δημόσιας πολιτικής για βελτίωση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων των γυναικών. Είναι σαφές ότι σε ένα κοινωνικό κράτος, η λογική των χαμηλότερων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες αφορά στην παροχή αντισταθμιστικού οφέλους στις γυναίκες λόγω του συνδυασμού της αμειβόμενης εργασίας με την ανατροφή των παιδιών που επωμίζονται, την περιορισμένη διάρκεια ασφάλισής τους και τις μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τους άνδρες εργαζόμενους.
Το ζήτημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες αφού η μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών θα δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα τόσο στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα όσο και στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, και συνακόλουθα θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιστοληπτική μας αξιοπιστία διεθνώς. Την ίδια όμως στιγμή, η αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στον προγραμματισμό ζωής για 200.000 περίπου εργαζόμενες που δουλεύουν για χρόνια αφενός για το Δημόσιο αφετέρου για την οικογένεια, την οποία μονομερώς στήριζαν χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία για την εναρμόνιση των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων.
Ολόκλητο το Ενημερωτικό Σημείωμα του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου