Τρίτη, Απριλίου 18, 2006

Ιράν: Με, ή χωρίς, πυρηνικά ο επόμενος πόλεμος;

Είναι δυνατή μια επίθεση των Η.Π.Α. κατά του Ιράν με χρήση πυρηνικών όπλων; Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κόπτονται να "παραπλανήσουν" εκ νέου τους Αμερικανούς να κτυπήσουν πρώτοι το Ιράν, έναν ανταγωνιστή τους στα πυρηνικά στη Μέση Ανατολή. Κάτι τέτοιο θα εκτόξευε την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το Ιράν αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στην παραγωγή πετρελαίου.

Ακούγεται ως σενάριο του τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, σημειώνουν αναλυτές και δημοσιογράφοι στην Ουάσιγκτον. Εξάλλου, άνθρωποι του Ο.Η.Ε. δεν θεωρούν απίθανο ο, εκτός ελέγχου πλέον, πρόεδρος τελικά να πατήσει το κουμπάκι.

Ωστόσο, πολλοί διακρίνουν ήδη την κρυφή ατζέντα των Η.Π.Α. που δεν σχετίζεται βέβαια με τα φανταστικά όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράν. Η απειλή του Ιράν να αντικαταστήσει με ευρώ το δολάριο στο εμπόριο του πετρελαίου θα είχε ως αποτέλεσμα το σπάσιμο του μονοπωλίου του δολαρίου.

Τα συμπεράσματα εξάγονται μετά από σχετικές συγκρίσεις οι οποίες αφορούν το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας του Πακιστάν, της Βόρειας Κορέας και της κυβέρνησης της Ινδίας. Και οι τρεις χώρες έχουν αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Την ίδια περίοδο το Ιράν έχει ζήσει υπό την πυρηνική απειλή του Ισραήλ, γεγονός για το οποίο η διεθνής κοινότητα παρέμεινε εκκωφαντικά σιωπηλή. Πρόσφατα ο Martin van Creveld, κορυφαίος ισραηλινός ιστορικός, έγραψε: "Προφανώς δεν θέλουμε το Ιράν να κατέχει πυρηνικά όπλα και δεν γνωρίζω αν τα αναπτύσσει, αλλά αν δεν το πράττουν, θα είναι τρελοί."

Το κατεστημένο των Η.Π.Α. διχάζεται ανάμεσα στους σκληροπουρηνικούς πραγματιστές της εξωτερικής πολιτικής και τους ζηλωτές ιδεολόγους. Δυστυχώς για όλους μας, η πρώτη ομάδα είναι και η πολυπληθέστερη. Αποτελείται από ανθρώπους μέσα στην ίδια την διοικητική μηχανή των Η.Π.Α., το υπουργείο των Εξωτερικών, την CIA, το Πεντάγωνο και τα υπερσυντηρητικά ινστιτούτα παραγωγής ιδεών. Η επιρροή αυτών των ανθρώπων δεν θα τρόμαζε τόσο, αν η αναγνωρισμένη πλεόν ανεπάρκεια του George W. Bush δεν αποτελούσε κοινό μυστικό.

Κι ενώ η υπουργός των Εξωτερικών, Codozeezza Rice, αποστασιοποιείται με τον τρόπο της από τη φρενίτιδα των Bush, Rumsdfeld και Cheney, οι τελευταίοι μοιάζουν τόσο απομακρυσμένοι από την πραγματικότητα που θυμίζουν, μέσα στην τραγικότητά τους, την απομόνωση του Χίτλερ λίγες μέρες πριν την πτώση του Βερολίνου στους Σοβιετικούς.

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί υποστηρίζουν τη διπλωματική, παρά τη στρατιωτική απομόνωση του Ιράν. Για πολλούς ιδεολόγους, ακόμη και μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μια επίθεση με πυρηνικά όπλα θα ήταν καταστροφική για τις Η.Π.Α. Τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά.

1 σχόλιο:

Λύσιππος είπε...

Θοδωρή, δεν ξέρω για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο - ο τέταρτος θα γίνει με ξύλα και πέτρες.

Αυτό, το είπε ο Einstein.

Καλό σου βράδυ, συνονόματε.