Τετάρτη, Απριλίου 19, 2006

"Τα μυστήρια του Ιησού" των Τίμοθι Φρίκι και Πίτερ Γκάντι

Κάποιοι και κάποιες πιθανώς να σκανδαλιστούν από τους Τίμοθι Φρίκι και Πίτερ Γκάντι και το βιβλίο τους «Τα μυστήρια του Ιησού». Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο: «...μετά από έρευνες χρόνων οι συγγραφείς αποκαλύπτουν με τον πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο τους παραχαράκτες της Ιστορίας (Ευσέβιο, Τερτυλλιανό, Ιππόλυτο, Ειρηναίο, Ιοσυτίνο το μάρτυρα κλπ) και μας δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα του χριστιανισμού των πρώτων αιώνων: αυτή του γνωστικισμού.

Επί χιλιάδες χρόνια πριν το χριστιανισμό, οι παγανιστές λάτρευαν έναν Υιό Θεού. Ο Σωτήρας των παγανιστών γεννήθηκε κι αυτός από μια παρθένο στις 25 Δεκεμβρίου με μάρτυρες τρεις βοσκούς, μετέτρεψε το νερό σε οίνο, κρεμάστηκε επί ξύλου κι αναστήθηκε το Πάσχα και πρόσφερε το σώμα και το αίμα του ως Θεία Κοινωνία. Δεν ήταν άλλος από τον Διόνυσο το Ζαγρέα.

Οι παγανιστικοί μύθοι ξαναγράφτηκαν αιώνες αργότερα από τα ευαγγέλια του Ιησού Χριστού. Για την ύπαρξη του ιστορικού Ιησού δεν υπάρχουν αποδείξεις. Οι πρώτοι χριστιανοί γνώριζαν ότι η ιστορία του Ιησού ήταν μόνο ένας μύθος. Οι αλήθειες αυτές αποσιωπήθηκαν με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παραχάραξη που έγινε ποτέ στην ιστορία.
»



Θυμήθηκα το παραπάνω βιβλίο, όταν πρόσφατα διάβασα το αφιέρωμα του National Geographic για το ευαγγέλιο του Ιούδα. Ο πάπυρος αντανακλά το πνεύμα ομάδων των γνωστικών, ομάδων δηλαδή του πρώιμου χριστιανισμού. Μεταξύ αυτών και της οργανωμένης Εκκλησίας δόθηκε μια σφοδρότατη μάχη, ακόμα και σώμα με σώμα για την επικράτηση των θεωριών και πίστεών τους.

Χωρίς να επιθυμώ να θεωρηθούν τα παραπάνω επίθεση ή ύβρις προς οποιουσδήποτε πιστεύουν στην επίσημη θρησκεία του Χριστιανισμού, ειδικότερα μέρες που είναι, νομίζω ότι τα «Μυστήρια του Ιησού» από τις εκδόσεις «ΕΝΑΛΙΟΣ» μπορούν να προβληματίσουν και να φωτίσουν, έστω από ιστορική πλευρά, αρκετές σκοτεινές γωνίες του μυαλού μας.

1 σχόλιο:

Maria Velliou είπε...

Πές τα χρυσόστομε! Ποτέ καμιά αλήθεια δεν έβλαψε κανέναν. Συμφωνώ μαζί σου 100% κι ας είναι μέρες που είναι. Ή, μάλλον, ακόμη περισσότερο γι' αυτό.