Πέμπτη, Απριλίου 13, 2006

Diablog.gr: "blog πολιτικού διαλόγου"

Στο diablog.gr, διάβασα posts με φρεσκάδα και ανησυχία. Υπάρχουν θέματα που ανήκουν στις παρακάτω ενότητες:

# Έχεις γράμμα κύριε Δήμαρχε...
# Βιώσιμη πόλη
# Κοινωνία της γνώσης
# Συμμετοχική δημοκρατία
# Αποκεντρώνοντας την εξουσία
# Συμβαίνουν γύρω μας
# Διαβάσαμε...
# Καινοτομία

Ξεχωρίζω και χαίρομαι για την ύπαρξη συνδέσμων προς το OPENitNOW και το e-rooster.gr/.

Αντιγράφω το μήνυμα όπως έφτασε στο mailbox:

"Mέσα στο πλαίσιο ενός πειραματισμού πάνω σε μορφές διαδικτυακού διαλόγου, φτιάξαμε το www.diablog.gr, είναι ένα blog πολιτικού διαλόγου, κάτι σαν μια διαδικτυακή πλατεία, όπου ο περαστικός χρήστης-πολίτης μπορεί να κάνει μια στάση, να διαβάσει σκέψεις φίλων ή αγνώστων ή να συγγράψει ο ίδιος για θέματα που μας απασχολούν ως πολίτες της εποχής μας, για τις νέες κατευθύνσεις στην πολιτική που επαγγέλλεται η δημοκρατική παράταξη, αλλά και σχόλια ή ειδήσεις για τις δημοκρατικές καινοτομίες που αναπτύσσονται σε όλες τις άκρες του πλανήτη.

Το diablog δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κεντρικό forum ανταλλαγής απόψεων, αλλά ένα συμμετοχικό ημερολόγιο πολιτικού στοχασμού και καθημερινών προβληματισμών.

Δημιουργήσαμε ένα χώρο ανοιχτού διαλόγου στο διαδίκτυο, γιατί πιστεύουμε ότι η εποχή μας διακρίνεται για την πολυπλοκότητα των κοινωνικών προβλημάτων, που απαιτούν μια νέα σχέση μεταξύ επιστήμης, νέων τεχνολογιών και κοινωνίας των πολιτών. Η συμμετοχή των πολιτών στον διάλογο είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινότητά τους και αυτό αποτελεί εχέγγυο δημοκρατικότητας. Διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται αποτελούν προϊόν συναίνεσης και άρα είναι υλοποιήσιμες.

Πιστεύουμε ότι οι καταχωρήσεις στο diablog δεν πρέπει να αφορούν απαραίτητα τους 'ειδικούς', αλλά κύρια και πρώτιστα τους απλούς σκεπτόμενους πολίτες, που μπορούν μέσα και από το διαδίκτυο να επικοινωνούν οριζόντια και αμφίδρομα, δίχως διαμεσολαβήσεις και να ενισχύουν έτσι τη φωνή τους.

Ο, τι γράφεται ή καταγράφεται στο blog αποτελεί κοινό κτήμα όλων όσων το γράφουν ή το διαβάζουν - φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε μια κοινότητα ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης, και διάχυσης γνώσης.

Επισκεφθείτε το diablog και συμμετέχετε, εφόσον το επιθυμείτε, με κείμενα ή
σχόλια ή απλά με κάποιo υπόμνημα, ή ακόμα και φωτογραφίες (δείτε το «Πως
συμμετέχετε»)."

4 σχόλια:

θοδωρής είπε...

Δηλαδή αν το ανέφεραν τι θα άλλαζε; Εξάλλου μια γύρα να κάνεις στα posts θα καταλάβεις ότι μιλάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κι αυτό δεν είναι κακό, όταν υπάρχουν επιχειρήματα και θέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Φίλε argos.
Οι εθελοντές διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ είναι 1500 ανα την Ελλάδα. Η λέξη "εθελοντές" και μόνο δηλώνει ότι κάνουν κάτι επειδή το "θέλουν" και όχι επειδή τους υποχρεώνει ή τους πληρώνει κανείς.
Προσωπικά δεν έκρυψα ποτέ τη οποιαδήποτε ιδιότητα μου , ειδικά στο διαδίκτυο. Αλλωστε απο την καλή έρευνα που έκανες φαίνεται του λόγου το αληθές. Δεν θεωρώ την ιδιότητα μου αυτή τόσο σημαντική ώστε να την προβάλλω.
Πάντως εκτιμώ τα τελικώς καλά σου λόγια , σε ευχαριστώ που ενημέρωσες εκ μέρους μου το blog για την ιδιότητα μου και ευελπιστώ να σε δώ , όπως και το Θοδωρή και στο diablog.

Στεφανος Παλλαντζάς
ΚΑΙ εθελοντής διαδικτύου ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει θέμα συγγνώμης , ούτε παρεξήγησης. Διάλογο κάνουμε και εδώ , και αυτό θέλουμε να κάνουμε και εκεί.
Να απαντήσω πάντως. Ναί το blog είναι ανεξάρτητο της κομματικής ιδιότητας και των δύο υπευθύνων του blog.
Αυτά και συγγνώμη απο τον οικοδεσπότη , για την έμμεση διαφήμιση του blog μας.
Τα λέμε ...κάπου στην blogoσφαιρα , ή σε κάθε είδους συμμετοχική διαδικασία ανοιχτού διαλόγου.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν να ευχαριστήσω τον Θοδωρή Γούτα για την καλή παρουσίαση που έκανε για το diablog.

Θα ήθελα να πω μόνο δυό πράγματα για τη συζήτηση που προηγήθηκε.
Πρώτο, ότι εάν όλες μας οι δραστηριότητες φιλτράρονταν από μια μόνο ιδιότητα μας, τότε θα λεγόμασταν "μονοδιάστατοι" άνθρωποι. Θα γνωρίζεις φίλε argos ότι η ζωή στην εποχή μας, μάς ωθεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Εάν χρειαζόταν λοιπόν να αναφέρω όλες μου τις ιδιότητες στο blog, ίσως να γινόμουν και βαρετή.

Και δεύτερο και κυριότερο: Στόχος του Blog δεν είναι να προωθήσει μια κρυφή ατζέντα, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να κάνει φανερή μια ατζέντα ουσιαστικών θεμάτων που μας απασχολούν και τα οποία θα πρέπει κάποτε να πάρουν τη διάσταση που τους αρμόζει. Θα είναι επιτυχία του diablog εάν υπάρξει έστω μια μικρή συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δική σας συμμετοχή είναι που μετράει!