Παρασκευή, Μαΐου 26, 2006

Γίνονται και τέτοιες στατιστικές "έρευνες";

Είναι δυνατό να βγάζουμε ρεπορτάζ και συμπεράσματα από δείγμα 502 ατόμων; Ατυχές και επικίνδυνο μου κάνει αυτή η νοοτορπία να προβάλλουμε τις απόψεις 502 ατόμων ως "απόψεις πολιτών".

"Με την κίνηση του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου να μη βραβεύσει τα «τέρατα» της Eurovision, τους Φινλανδούς «Λόρντι», διαφωνεί το 55% των πολιτών. Με τη στάση του διαφωνούν περισσότερο οι νέοι ηλικίας 18-24% (68%).

Αυτό τουλάχιστον παρουσιάζεται σε σφυγμομέτρηση επικαιρότητας της Focus για το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 που πραγματοποιήθηκε 23 και 24 Μαΐου σε δείγμα 502 ατόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη."

Το 55% διαφωνεί με την απουσία Ρουσόπουλου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατό να βγάζουμε ρεπορτάζ και συμπεράσματα από δείγμα 502 ατόμων;

Εάν η δημοσκόπηση πληροί τις επιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται, γιατί όχι;

Μπορεί το νούμερο 502 να φαίνεται μικρό, αλλά αυτό δεν έχει σημασία εάν η έρευνα έχει γίνει όντως σωστά (τυχαίο δείγμα, αντιπροσωπευτικό, επιστημονική επιλογή μεγέθους του δείγματος κ.λπ.).

Dimitris Stefosis είπε...

Προσθέτοντας στο προηγούμενο σχόλιο:
Το σημαντικό ζήτημα στην ανάλυση τέτοιου είδους στοιχείων είναι το "περιθώριο λάθους". Και απ' όσο μπορώ να κρίνω, σ' αυτή την περίπτωση το περιθώριο λάθους (των συναδέλφων...) είναι μεγάλο! 55% σημαίνει ενδεχομένως 40 έως 70%! Δηλαδή εις το πηλίκον μηδέν...
Αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα όμως, ίσως δεν είναι και τόσο μεγάλο το περιθώριο λάθους σε σχέση με τη σημαντικότητα του ζητήματος!

. είπε...

από τέτοια ρεπορτάζ, έχουμε δει, ουουου!

αγωνίζονται οι καημένοι για σωστή δουλειά..... τώρα με τα "ρεπορτάζ" στις παραλίες, θα διασκεδάσουμε πάλι.