Τρίτη, Αυγούστου 29, 2006

Επάγγελμα blogger

Ή bloggers προς ενοικίαση. Ήταν αναμενόμενο... Εταιρείες προσλαμβάνουν bloggers για να (γ)ράψουν τα κατά παραγγελία κοστουμάκια τους. Στις Η.Π.Α. όλο και περισσότερες εταιρίες έχοντας βουτήξει στη μαρμελάδα της blogόσφαιρας, προσφέρουν χρήματα για κατευθυνόμενα posts που προωθούν προϊόντα, ιδέες και συμπεριφορές.

Να αποχαιρετίσουμε την εποχή της "αθωότητας" σε ότι θέλαμε να θεωρούμε ως "δημοσιογραφία των πολιτών"; Ίσως στα δικά μας λημέρια να βρισκόμαστε στη γέννηση του φαινομένου με παραδείγματα όπως το Metajournalism να κάνει τη δική του αρχή. Ίσως πάλι το ότι ακολουθούμε σχεδόν σε όλα να μας "προφυλάσσει" από όσα συμβαίνουν σε άλλους. Ο καιρός θα δείξει... Μαζί και οι ώριμες ή επιπόλαιες συμπεριφορές μας ως αναγνώστες και ως γράφοντες.

Bloggers for hire, του Stephen Armstrong, στο χθεσινό τεύχος του New Statesman.

7 σχόλια:

isobel είπε...

καλά ασύλληπτο;
ωραία, κ τώρα που θ αρχίσουμε να βγάζουμε κ φράγκα θα τσακωνόμαστε ακόμα πιο συχνά

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Καποτε θα γινοταν και αυτο.
Τα μπλογκς εχουν τρομερη δυναμη.Οσο πιο νωρις το ανακαλυψουμε,τοσο το καλυτερο για εμας.
"Αφιλοκερδος Α.Ε" που λεμε...

Tero είπε...

Υπάρχουν κι ακόμα χειρότερα. Χρησιμοποιούν ακόμα και την Wikipedia για διαφήμιση εταιρειών.

Ένα παράδειγμα είναι η εταιρεία γραφικών υλών Staedtler. Κάποιοι (εργαζόμενοι; στελέχη;) επανειλημμένα εξωραΐζουν το άρθρο της Wikipedia για αυτήν την εταιρεία, κάνοντάς το να μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο. Ιδού ένα παράδειγμα.

Για μένα δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα νέο (εξελιγμένο) είδος spam. Spam εκεί που δεν το περιμένεις.

Κρίμα.

Tero

Ανώνυμος είπε...

Staedtler?
εδώ στην ελληνική πήγαν να ξεκινήσουν να βάζουν Link από γυράδικα στα σχετικά άρθρα "γύρος", "σουβλάκι" κλπ.

Oneiros είπε...

Η ιδέα για το Metajournalism, πάντως, ήταν να υπάρξει ένας κριτικός διάλογος των bloggers με την επαγγελματική δημοσιογραφία, προς όφελος και των δύο πλευρών' το τι θα προκύψει απ' το πείραμα θα το δείξει το μέλλον.

(Btw, join us! :-)

Ανώνυμος είπε...

"Επάγγελμα blogger"

par...alogos είπε...

Χθες ψάχνοντας να βρω κάτι για το blog, έπεσα πάνω σε δεκάδες sites τα οποία όχι μόνο σου πρότειναν πως να βγάλεις χρήματα [μέσω της προώθησης προϊόντων], αλλά πρόσφεραν και συμβουλες [marketing] για το πως να πετύχεις ένα επιτυχημένο blog και βέβαια όλα αυτά μετά πληρωμής...