Τετάρτη, Αυγούστου 23, 2006

Φωτιά στην Κασσάνδρα (μέρα 2η)

Την Τρίτη, ημέρα δεύτερη που καιγόταν η Κασσάνδρα , ξαναπήρα το αυτοκίνητο για Νέα Σκιώνη. Από τη στροφή της Αφύτου ένα πελώριο μανιτάρι καπνού σκέπαζε τον ουρανό. Στη στροφή του δρόμου, μετά την πρώτη διαστάυρωση για το χωριό, οκτώ (8) πυροσβεστικά οχήματα ήταν σταθμευμένα στην άκρη, απέναντι από μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Οι πυροσβέστες, εμφανώς καταβεβλημένοι, έτρωγαν το μεσημεριανό τους.

Πίσω από το σπίτι μας οι φλόγες είχαν θεριέψει και πάλι. Ο ήχος του ελικοπτέρου μάς καθησύχαζε καθώς άδειαζε το δοχείο με το νερό πάνω από το πευκοδάσος. Οι ρίψεις συνεχίζονταν, πότε από αεροπλάνα, πότε από το ελικόπτερο. Για περίπου μισή ώρα είχα πιστέψει ότι η φωτιά είχε ελεγχθεί πλήρως.

Στις 7.30 σταμάτησαν οι ρίψεις. Ένα τεράστιο πέπλο καπνού πλήγωνε τα μάτια. Μπήκα στο σπίτι με τα παράθυρα κλειστά για να κοιμηθώ. Μάταια. Κάθε εικόνα που πρόβαλε το μυαλό μου είχε φλόγες.

Στις 8.00 αρχίσαμε να καλούμε την Πυροσβεστική. Στην πίσω πλευρά του δάσους βλέπαμε ξανά μια μικρή εστία φωτιάς. Έτρεξα στους άνδρες ενός πυροσβεστικού οχήματος που ήταν σταθμευμένο στη διασταύρωση του δρόμου. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο ευγενικός γίνεται, καταλαβαίνοντας ότι δεν έπρεπε να τους υποδείξω εγώ το έργος τους. Τους έδειξα τη φωτιά στην πλαγιά. Μπορούσαν να πάνε και να την προλάβουν πριν εξαπλωθεί. "Δεν πάμε εκεί πάνω", μου είπαν. Κι άλλοι κάτοικοι άρχισαν να τους παρακαλάνε. Η ίδια απάντηση επικαλούμενοι διαταγές που είχαν.

Οργίστήκαμε. Το δάσος είχε αρχίσει να καίγεται και από εκείνη τη μεριά! Σε μια στιγμή ήρθε ο πατέρας μου. ¶ρχισε να μιλά με ένα σχετικά νεαρό πυροσβέστη για το ίδιο θέμα. "Φρόνιμααααα...", ακούστηκε να λέει το παλικάρι στον πατέρα μου όταν ο τελευταίος του ζητούσε επίμονα να πάνε και να ελέγξουν τη φωτιά πριν είναι αργά.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και είδα τον πατέρα μου να χοροπηδάει, να γίνεται κατακόκκινος από τα νεύρα, να ουρλιάζει στο πέτο του αξιωματικού, να βρίζει τον Κόη και όποιον "Κόη" του έλεγαν από το τηλεφωνικό κέντρο να αποτανθεί. Υπήρχε δρόμος για την από εκεί πλευρά του δάσους και μπορούσαν να σώσουν τα δένδρα. Έπρεπαν να το ξέρουν, έπρεπε ήδη να είναι εκεί, αλλά αυτοί κοιτούσαν.

Νόμιζα ότι εκείνη τη στιγμή αν δεν πάθαινε εγκεφαλικό ο πατέρας μου, θα του την έπεφταν οι πυροσβέστες. Οι υπόλοιποι κάτοικοι σιγοντάριζαν φωνάζοντας ότι θα το είχαν κρίμα στο λαιμό τους αν καιγόταν και αυτό το κομμάτι του δάσους...

Στο επόμενο λεπτό τα νεαρότερα παιδιά της Πυροσβεστικής ανέβηκαν στο παρατημένο όχημα και όρμησαν στην πλαγιά. Ο αξιωματικός ούρλιαζε, αλλά μένοντας μόνος, άρπαξε το τζιπάκι και ακολούθησε τα άλλα δυο οχήματα. Σε πέντε λεπτά είχαν φτάσει σε ένα σημείο και είχαν αρχίσει να ρίχνουν νερό. Η φωτιά είχει ήδη προχωρήσει και κάψει αρκετά δένδρα. Μερικοί ντόπιοι πήραν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και έριχναν νερό από την επάνω μεριά, εκεί όπου τα μεγάλα πυροσβεστικά δεν έφταναν.

Σε 1 ώρα η πυρκαγιά είχε περιοριστεί κατά πολύ. Ο πατέρας μου κοιτούσε καθισμένος σε μια κοτρώνα, κρατώντας ένα καπέλο ανάμεσα στα χέρια του. Δεν έβγαινε φωνή από το λαρύγγι του. Με τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής της Κασσάνδρας είχε εξελιχθεί ο παρακάτω διάλογος όταν τους κάλεσε για βοήθεια στο τηλέφωνο:

"Καίγεται το σπίτι σας;"
"Όχι..."
"Τότε;"
"Ρε παιδιά, καίγεται το δάσος!"
"Κύριε, όταν οι φλόγες έρθουν κοντά στο σπίτι σας, τότε θα σας προστατέψουμε. Δεν μας ενδιαφέρει το δάσος!"

Δεν ξέρω αν κάποιοι παράκουσαν διαταγές, αν κάποιοι τις ερμήνευσαν διαφορετικά, αν κάποιοι διέταξαν λάθος, αν άλλοι απλώς δεν ξέραν τη δουλειά τους. Σημασία έχει ότι απουσίαζε παντελώς ο συντονισμός και η θέληση από ένα σημείο και μετά για να σωθεί το δάσος.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια πικρή παλιά ιστορία φίλε μου έχει να κάνει με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των δασικών πυρκαγιών από τις δασικές υπηρεσίες στην πυροσβεστική.
Σκοτώνονται τα τελευταία χρόνια Δασαρχεία και Πυροσβεστική τα τελευταία χρόνια για το ποιός θα πάρει το κομμάτι αυτό της πίτας.
Η πυροσβεστική καλώς ή κακώς δεν γνωρίζει απο δασικές πυργκαγίες, δεν γνωρίζει τι θα πει δάσος, δε ξέρει τους δασικούς δρόμους, δεν έχει τα μέσα για να πάει στα σημεία της φωτιάς και πολλές φορές στέκει αμέτοχη στο δρόμο και κοιτάει το παρανάλωμα του πυρός.
Δεν φταίνε τα παλικάρια της, μα απλά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν.
Το πρόβλημα είναι πιο ψηλά, στο κομμάτι της πίτας που έλεγα πιο πριν...
¶κουγα το πρωί στο Mega κι έναν έρμο υπεύθυνο του Δασαρχείου Αρναίας να τα λέει και να τα ξαναλέει και τον εξυπνάκια παρουσιαστή της εκπομπής να του λέει με υφάκι "Ναι αλλά εκτός από το να τα λέτε κάνετε και τίποτα;" Την τύφλα του δεν ήξερε έκανε και πνεύμα ο δημοσιογραφίσκος!

Ανώνυμος είπε...

"Καίγεται το σπίτι σας;"
"Όχι..."
"Τότε;"
"Ρε παιδιά, καίγεται το δάσος!"
"Κύριε, όταν οι φλόγες έρθουν κοντά στο σπίτι σας, τότε θα σας προστατέψουμε. Δεν μας ενδιαφέρει το δάσος!"


Φίλε Θοδωρή,
μ' αυτές τις λίγες φράσεις είπες τα πάντα για τη σύγχρονη Ελλάδα... Είναι συγκλονιστικό ότι η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία (sic!) έχει αυτή τη νοοτροπία! Και μετά εσύ, εγώ και μερικές εκατοντάδες (ίσως) προσπαθούμε να μιλήσουμε για οικολογία, βιώσιμη ανάπτυξη κλπ... Με εξόργισε το κείμενό σου!!!

Μαύρος Γάτος είπε...

Ρε παιδιά, όσον αφορά τον διάλογο με τον αξιωματικό της Κασσάνδρας στο τηλέφωνο, υποθέτω ότι εννοούσε "δεν μάς ενδιαφέρει το δάσος γιατί έχουν προτεραιότητα τα σπίτια και οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν"

Για το περιστατικό που αναφέρεις Θοδωρή με την άρνησή τους να δράσουν, έχω μείνει κι εγώ άφωνος.

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε βρε Μαύρε Γάτε για να καταλάβουμε κάτι. Αν δεν καίγεται το δάσος δε θα κινδυνεύουν και σπίτια, οπότε ποιά η λογική του "δε μας ενδιαφέρει το δάσος, διότι προτεραιότητα έχουν τα σπίτια;"
Αν δεν αντιμετωπίσουν τη φωτιά στο δάσος για να σώσουν ένα σπίτι, μετά θα καούν άλλα δέκα σπίτια!
Και συγνώμη δηλαδή αλλά καλύτερα είναι να καεί ένα σπίτι από το να καούν άλλα 5.000 στρέμματα δάσους με 20 σπίτια. Δεν έχει λογική αυτό το πράγμα.
Δε φταίνε οι πυροσβέστες, αυτές είναι οι εντολές που έχουν από τους ανώτερους τους. Αλλά δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία για τις δασικές φωτιές. Και ενώ συνήθως λέω πως όλοι απο κάπου ξεκινάνε για να μάθουν, στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι έγκλημα. Είναι απαράδεκτο το ότι αποκλείσαν τις δασικές υπηρεσίες απο την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και τις ρίξαν σε νεαρούς πυροσβέστες.
Όσο για τους δημοσιογραφίσκους μου τη σπάει αφάνταστα που το παίζουν και καλά γνώστες ενώ δεν έχουν ιδέα σχετικά με ορισμένα θέματα απλά και μόνο για να "φανούν" στο κανάλι τους.

oistros είπε...

Κι όμως, όποιος είχε την ατυχία να ζήσει από κοντά τα τελευταία χρόνια μία κατάσταση από αυτές που λέμε "έκτακτης ανάγκης" έχει βιώσει τα ίδια. Είτε σεισμός είναι, είτε πλημμύρα, είτε φωτιά. Πάντα υπάρχει ένας κρατικός μηχανισμός ανέτοιμος και δυσκίνητος. Και πίσω του υπάρχουν ένα μάτσο καρεκλοκένταυροι που προσπαθούν να τον συντονίσουν συνήθως από τα γραφεία τους. Ακούγοντας τις ειδήσεις απόψε ένοιωσα πάλι την ίδια αηδία.
Η Ελλάς της Ολυμπιάδας και των πολλαπλών εκπαιδεύσεων δεν έμαθε τίποτα.

θοδωρής είπε...

Όντως, ένας μεταξύ των πυροσβεστών διάλογος που ξέχασα να μεταφέρω εδώ, είχε να κάνει με τις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής και της Νομαρχίας για το σβήσιμο της φωτιάς.

Παιδιά το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και αγγίζει κάθε πτυχή δραστηριότητάς μας, δυστυχώς. Δείτε τι γίνεται με τους ξέχειλους από νερό δρόμους από τις βροχές. Ποιος οφείλει να καθαρίζει τα φρεάτια; Η νομαρχία, ο δήμος ή το "βαθύ κράτος";

Δυστυχώς δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας "ξημέρωσε" χθες. Το πρόβλημα είναι ότι παραμένουμε βαθιά "νυχτωμένοι". Και η νύχτα κρατά όσο δεν αποφασίζουμε να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη της...

Μαύρος Γάτος είπε...

Μαγισσάκι, μην στέκεσαι στα "σπίτια", λέω "σπίτια και άνθρωποι". όταν τα μέσα, καλώς ή κακώς, δηλαδή τι καλώς, κακώς, κάκιστα, είναιθ περιορισμένα, βάζεις αναγκαστικάκάποιες προτεραιότητες, αυτό ήθελα να πω, κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου.

Θοδωρή καλά τα λες, είναι σαν να μπαίνουν οιι Τούρκοι στον Πειραιά και κανείς να μην τους πολεμά γιθατί δεν είναι σαφές αν είναι αρμοδιότητα του Στρατού ή του Ναυτικού....

Ανώνυμος είπε...

Μα αφού μιλάμε για δημόσιο, που να βγάλεις άκρη; αν δεν πάρουν εντολή απο τους "επάνω" δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι. Ακόμα θυμάμαι (από μία άλλη ζωή) όντας υπεύθυνη σε ένα κέντρο ενημέρωσης δασαρχείου να παρακαλάω τον εργάτη να σκάψει μια τρύπα για να τοποθετήσει μια τραμπάλα που μας είχαν φέρει και σάπιζε αδίκως στη βροχή επί 4 μήνες κι εκείνος να μου λέει πως δεν είχε εντολή απο τους "επάνω". Όλα έτσι λειτουργούν στο δημόσιο γι'αυτό και τα σιχάθηκα και τα παράτησα.